Goede boeken aan de Kerkbuurt
SLIEDRECHT. Jan van de Breevaart, directeur-eigenaar van Goedeboeken heeft zijn boekwinkel in Sliedrecht de ruimte gegeven. Er is plaats voor heel veel boeken, maar ook voor stoelen en zitjes. „Het komt meer dan eens voor dat bezoekers tussen de boeken tot een goed gesprek komen.”
Kerkbuurt, Sliedrecht. Achter de voordeur van Goedeboeken strekt zich een ruimte uit van zo’n 40 meter lang en 7 meter breed. Vooraan bevindt zich de outlet, de opruiming van boeken. Dan volgen een kast met Bijbels, rekken met wenskaarten en cd’s, vervolgens een afdeling met Israëlproducten („dit doen we erbij”), en daarachter de afdeling nieuwe boeken, tweedehands boeken en het antiquariaat, met veel zeldzaamheden zoals een originele Trommius, de eerste Nederlandse druk van ”Stad Gods” van Augustinus en een set oude banden van de coccejaanse Zeeuw Johannes Plevier.
Het assortiment van Goedeboeken bestaat uit Bijbels en reformatorische boeken, zoals theologie, leesboeken, jeugd- en kinderboeken. Er is een sortering Bijbelcommentaren, kerkgeschiedenis, studieboeken voor theologische studies, herdenkingsboeken van scholen en kerken, prekenboeken en meditatiebundels. „Wat hier staat is maar een fractie van wat we hebben. De rest staat in het magazijn.”
Oude drukken verkoopt Van de Breevaart ook. „Maar die worden meer aangeboden dan gekocht. Het aantal mensen dat de oude druk kan lezen neemt af.”
Van de Breevaart (38) was voorheen docent wis-, natuur- en scheikunde in het voortgezet onderwijs. „Ik heb altijd al veel gelezen, veilingen bezocht en goede boeken gekocht. Toen ik na een nalatenschap veel titels dubbel had, begon ik te verkopen. Zo rolde ik van het een in het ander.”
In 2004 presenteerde Van de Breevaart de webshop goedeboeken.nl, in 2008 opende hij zijn eerste winkel in Hendrik-Ido-Ambacht (30 vierkante meter), in 2014 de veel grotere winkel in Sliedrecht (250 vierkante meter). „Ik ben van het web naar de winkel gegaan. Goedbeschouwd is dit geen logische route. Maar toen Van den Tol en Lindenberg wegvielen –in 2005 en in 2008– dachten wij: Het kan niet waar zijn dat er in de gereformeerde gezindte geen behoefte blijft bestaan aan een grote reformatorische boekenzaak. En inmiddels is gebleken dat dat klopt.”
Op de loonlijst van Goedeboeken staan vier personen: Jan van de Breevaart, zijn vrouw Liesbeth en nog twee dames. „Als de nood aan de man is, is er altijd een van onze dochters bereid om mee te werken. En ik kom uit een grote familie waar iedereen ook graag de handen uit de mouwen steekt.”
De winkel in Sliedrecht zit midden in de winkelstraat. „Daar hebben we bewust voor gekozen. Bij ons liggen de Bijbels in de etalage. Dat levert weleens goede gesprekken op met mensen die niet kerkelijk zijn. Ik ben geen evangelist en dit is geen evangelisatiepost. Maar een reformatorische boekwinkel is in onze visie wel meer dan alleen een commercieel bedrijf.”
Zijn webshop is voor Van de Breevaart „een etalage die wereldwijd werkt. Er is zelfs klandizie uit Australië, Brazilië, Canada. Meestal zijn dat natuurlijk geëmigreerde Nederlanders. Ook voor hen moet je op internet actief zijn, want er komen niet iedere dag Brazilianen of Australiërs door de Kerkbuurt lopen.”
Van de Breevaart gaat in mei de winkel uitbreiden. Er komt nog 50 vierkante meter bij. „We zijn ieder jaar nog gegroeid. Er worden hier onvoorstelbaar veel boeken binnengebracht.”
Er moeten zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant eerlijke prijzen worden betaald en ontvangen, zegt Van de Breevaart. „Er wordt wel gerommeld in deze branche, maar wij willen de klant eerlijk in de ogen kunnen kijken. Als iemand met een doos boeken binnenkomt, zeg ik niet vanaf een afstand: „Veertig euro.” Of bij grote partijen: „Die plank? Tachtig euro.” Ik wil zien wat ik koop en dus weten wat ik verkoop, want ik verkoop niet alles.”
Wat Van de Breevaart wel verkoopt, is gauw gezegd: „Reformatorische theologie, van de Reformatie tot heden.” Als criterium voor zijn selectie hanteert hij: „Alles wat op de Statenvertaling is gebaseerd.”
En wat hij niet verkoopt, is: „Geen Kuitert, geen Wiersinga, geen Ter Linden. Je moet je principes of je specialisme niet overboord zetten voor wat extra omzet. Wat je als refo-ouders niet aan je kinderen wilt laten lezen, zul je hier niet vinden.”
Goedeboeken
2004 Jan van de Breevaart opent zijn webshop goedeboeken.nl.
2008 Eerste winkel in Hendrik-Ido-Ambacht (Van Baerlehof) geopend.
2014 Tweede winkel in Sliedrecht (Kerkbuurt) geopend.
Gespecialiseerd in: „Reformatorische theologie, van de Reformatie tot heden. Alles wat op de Statenvertaling is gebaseerd.”
Op de loonlijst staan vier personen, onder wie Jan van de Breevaart en zijn vrouw Liesbeth.
serie Theologische antiquariaten
Dit is het zevende deel van een serie over theologische antiquariaten. Vandaag: Goedeboeken te Sliedrecht. Zaterdag in Puntkomma een afsluitende beschouwing.