DEN HAAG. Het is niet wenselijk om de huidige juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding te verruimen, vindt de door minister Schippers (VWS) ingestelde adviescommissie onder leiding van D66-senator prof. Schnabel.
Oud-SCP-directeur Schnabel en zijn ”commissie van wijzen” moesten advies uitbrengen over de zogeheten klaar-met-leven-problematiek: moeten mensen die hun leven om wat voor reden dan ook voltooid achten, ongestraft door leken of artsen geholpen kunnen worden als zij een einde aan hun leven willen maken? Nee, luidt het antwoord van Schnabel en de zijnen, die donderdagmorgen hun 243 pagina’s tellende rapport presenteerden.
Volgens de commissie is de groep mensen waar het om gaat per saldo klein. Het overgrote deel van de groep burgers die hun leven voltooid achten en dat willen beëindigen, betreft mensen die op grond van hun lichamelijke of psychische kwalen al onder de huidige euthanasiewet vallen, concludeert Schnabel.
De commissie vindt het onverstandig om voor de kleine groep mensen die resteert de euthanasiewet te verruimen. De huidige euthanasiepraktijk is volgens de commissie zorgvuldig, veilig en toetsbaar. Een wetsverruiming zou dat op het spel kunnen zetten.
Zo zal een ruimere wettelijke regeling „ook gevolgen hebben voor de samenleving als geheel”, schrijven de commissieleden, die ondanks hun verschillende persoonlijke achtergronden met een unaniem rapport kwamen. „Een ongewenst effect van ruimere regels kan zijn dat de toch al negatieve beeldvorming over ouderen verder wordt versterkt. Daarnaast zal een wettelijke optie mogelijk ook een daadwerkelijke optie worden. Dat betekent dat burgers (...) bewust of onbewust door hun omgeving ‘gestimuleerd’ kunnen worden om zo’n afweging te maken.”
De commissie geeft ook aanbevelingen om te voorkomen dat mensen hun leven als voltooid beschouwen. „Belangrijk is het voorkomen van eenzaamheid, het vergroten van zelfredzaamheid en een herwaardering van de ouderdom als levensfase.”
De ChristenUnie is „blij” met de aanbevelingen van de commissie-Schnabel. Kamerlid Dik-Faber ziet hierin „een bevestiging dat het vraagstuk van leven en dood heel zorgvuldig bekeken moet worden”. SGP-leider Van der Staaij spreekt van een „wijze conclusie en belangrijk signaal.” „We moeten voorkomen dat ouderen zich moeten verdedigen voor het feit dat zij nog leven”, spreekt hij in eigen woorden de commissie na. Ook de NPV reageert positief. „Het rapport ”Voltooid leven” onderstreept het belang van zingeving en spirituele zorg”, stelt voorzitter Wiegman. „De bescherming van grote groepen kwetsbare mensen is belangrijker dan het faciliteren van een kleine groep mensen die een groter zelfbeschikkingsrecht claimt.”