Economie

Modebranche zoekt alternatieve route voor afschaffing zondagstoeslag

UTRECHT. Het cao-conflict tussen de vakorganisaties en de werkgevers in de mode- en sportwinkelbranche over de zondagstoeslag is donderdag een nieuwe fase ingegaan doordat werkgeversorganisatie INretail onderhandelingen is gestart met Alternatief voor Vakbond (AVV). Dat heeft FNV Handel bekendgemaakt.

Redactie economie
16 April 2015 15:46Gewijzigd op 15 November 2020 18:14
beeld ANP
beeld ANP

AVV werd in 2005 opgericht uit onvrede over de koers van de bestaande vakbonden. Die zouden te weinig oog hebben voor de belangen van mensen met tijdelijke contracten, flexwerkers en jongere werknemers. Volgens de andere vakorganisaties is AVV klein en niet representatief.

FNV Handel noemt de uitsluiting van de grote vakbonden door INretail „tekenend voor het gebrek aan realiteitszin” van de werkgevers. Bestuurder Ron Peters: „Ik vind het stuitend en respectloos. INretail maakt zichzelf belachelijk door uitsluitend met zo’n kleine partij een cao te willen afsluiten.”

De stap van INretail getuigt ook van slecht werkgeverschap, vindt Peters. „Het enige dat ze willen is de zondagtoeslag afpakken. Dat krijgen ze bij ons niet voor elkaar, dus gaan ze met de AVV praten.”

De 95.000 werknemers in de mode- en sportdetailhandel hebben al sinds oktober 2013 geen cao meer. De onderhandelingen over een nieuwe cao knapten vijf maanden geleden af op een „onoverbrugbaar meningsverschil” over de toeslag voor werken op zondag. Werknemers in de branche krijgen tot nu toe een toeslag van 100 procent als ze op zondag werken. INretail noemde dat in een verklaring „niet meer van deze tijd.” Volgens de werkgeversorganisatie is zondagsopenstelling in deze sector voor consumenten „net zo vanzelfsprekend als op andere dagen.”

Vorige maand probeerden beide partijen de onderhandelingen weer vlot te trekken, maar dat liep op niets uit.

Een online enquête over de zondagstoeslag die FNV Handel eind maart startte, is tot nu toe door ruim 350 mensen ingevuld. Van hen vindt 98 procent het terecht dat er wordt betaald voor het werken op onregelmatige of onplezierige uren. Op de vraag of de zondagtoeslag moest worden afgeschaft, antwoordde 92 procent ”nee”, aldus FNV Handel.

Peters maakt zich bovendien zorgen over de gevolgen voor de werknemers. „De lonen zijn al mager en als ook de toeslagen worden afgepakt, komen veel werknemers financieel in de problemen”, zegt hij.

De stap van INretail om met AVV in zee te gaan, is voor FNV Handel aanleiding om de samenwerking met de werkgevers in de detailhandel „op diverse fronten” stop te zetten.

Naast FNV Handel waren ook CNV Dienstenbond, De Unie en RMU betrokken bij de cao-onderhandelingen. De RMU is teleurgesteld, reageert coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chris Baggerman. AVV is volgens hem geen representatieve vakorganisatie. Mocht INretail met AVV een akkoord sluiten, dan zullen de andere vakorganisaties bezwaar maken tegen pogingen om de nieuwe cao algemeen verbindend te verklaren, verwacht Baggerman.

Volgens Baggerman worden RMU-leden niet direct getroffen door het eventueel afschaffen van de zondagtoeslag, omdat ze op deze dag toch niet werken. Maar door de stellingname van de werkgevers kan het bestaande wettelijke recht op weigering van zondagswerk in gevaar komen, vreest hij. „Als de toeslag vervalt, zullen waarschijnlijk steeds meer werknemers een beroep doen op de bewuste bepaling in de Arbeidstijdenwet. Grootwinkelbedrijven zullen dan meer druk uitoefenen om de wetgeving aan te passen. ”

AVV en INretail waren donderdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer