Liveblog: Frankrijk vier dagen in de ban van terrorisme
De twee broers die eerder een aanslag pleegden op Charlie Hebdo in Parijs, zijn vrijdag gedood. Aan de gijzeling in een Joodse supermarkt werd op datzelfde moment een einde gemaakt. Daarbij werd de gijzelnemer gedood. Het drama kostte vier gegijzelden en twee agenten het leven.
Wat we weten: broers aanslag gedood| gijzelnemer supermarkt gedood, 4 doden onder gegijzelden | Al-Qaida Jemen eist aanslag op | vrouwelijke verdachte in Syrië
21.30 uur: Liveblog gesloten – Dit liveblog wordt gesloten. Vanavond en morgen vinden er grote demonstraties plaats in vele steden in Frankrijk.
21.20 uur: ‘Zwaarbewapende’ Franse grappenmakers opgepakt – Frankrijk verkeert nog in de hoogste staat van paraatheid en is gespitst op verdachte figuren. Dat merkten zes grappenmakers op een berg in het grensgebied met Zwitserland. Voorbijgangers zagen zaterdagochtend de zes met bivakmutsen op en met wapens op een berghelling en alarmeerden de politie. Een patrouille en een helikopter werden er razendsnel op uitgestuurd voor onderzoek. Het zestal werd kort daarna opgepakt en naar het bureau overgebracht. Daar bleek het om een grap en nepwapens te gaan. De mannen wilden een humoristisch filmpje voor YouTube opnemen.
20.38 uur: Familie betreurt videobeelden dood agent – De nabestaanden van de Franse agent die gedood werd door de twee terroristen die Frankrijk afgelopen dagen in hun ban hadden betreuren het dat de videobeelden van zijn dood zo snel via internet werden verspreid. De moord op Ahmet Merabet vond woensdag plaats vlakbij de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo, waar de twee schutters even eerder een bloedbad hadden aangericht.
18.43 uur: Duizenden agenten ingezet voor mars Parijs – De Franse autoriteiten zetten zondag duizenden agenten en militairen in om de veiligheid in Parijs en omstreken te garanderen. Van de totale troepenmacht van 5500 veiligheidsbeambten zijn 2200 mensen bedoeld om de grote herdenkingsmars in het centrum van de Franse hoofdstad in goede banen te leiden, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekend.
18.24 uur: Le Pen: demonstreer in de regio – Marine Le Pen, leidster van het rechts-nationalistische Front National, heeft haar aanhangers opgeroepen zondag niet naar Parijs te gaan om deel te nemen aan de grote herdenkingsmars voor de slachtoffers van de terreuracties van afgelopen dagen. In plaats daarvan moeten ze in hun eigen regio de straat opgaan. Zelf gaat de politica zondag in het stadje Beaucaire de straat op. De betoging vindt daar plaats voor het gemeentehuis, waar een burgemeester van het Front National de scepter zwaait.
18.12 uur: Medewerker supermarkt verborg klanten – Een medewerker van de Joodse supermarkt heeft tijdens de gijzeling zes mensen verborgen in de koelruimte. Dat meldt Le Parisien.
18.09 uur: Honderdduizenden Fransen op de been – Vele honderdduizenden Fransen gaan de straat opgegaan voor stille tochten vanwege de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. In steden als Marseille, Nantes, Toulouse, Pau, Nice en Orléans kwamen mensen in stilte bijeen. De stille tochten vinden plaats op de dag voor de grote betoging in Parijs voor de slachtoffers van de terreuracties van afgelopen dagen. Volgens schattingen van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gaat het om zeker 700.000 betogers.
17.51 uur: Boumeddiene – De gezochte Boumeddiene stak volgens de Turkse inlichtingendiensten op 8 januari de Turks-Syrische grens over. Frankrijk maakt massaal jacht op de vrouw. Zij wordt niet alleen gelinkt aan de dodelijke schietpartij in Montrouge donderdag, waarbij een agente overleed, maar ook aan de gijzeling in de joodse supermarkt vrijdag, waarbij vier gijzelaars zijn vermoord en twee agenten gewond zijn geraakt.
17.35 uur: Gezochte vrouw wellicht in Syrië – De meest gezochte vrouw van Frankrijk, Hayat Boumeddiene, zou zich in Syrië ophouden. Dat meldt de Franse krant Le Parisien. De partner van Amedy Coulibaly, die vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt in Parijs, zou begin januari van Madrid naar Istanbul gevlogen zijn en vervolgens de grens met Syrië zijn overgestoken.
17.26 uur: Verhaal van man die met broers sprak – Een uur lang verkeerde Michael Catalano vrijdagochtend in het gezelschap van de twee meest gezochte broers van Frankrijk, toen lieten ze hem gaan. Hier zijn verhaal.
17.18 uur: Zoon opperrabbijn onder doden winkel – Yoav Hattab, de 21-jarige zoon van de opperrabbijn in de Tunesische hoofdstad Tunis, behoort tot de vier mensen die vrijdag zijn omgekomen bij de gijzelingsactie in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs. Dat blijkt uit de lijst die de CRIF, de raad voor Joodse instellingen in Frankrijk, zaterdag heeft gepubliceerd. Amedy Coulibaly doodde hen kort nadat hij de winkel was binnengevallen, zo bleek vrijdagavond, nadat een antiterreureenheid een einde aan de gijzeling had gemaakt.
16.09 uur: Satire moet altijd kunnen? – De bijtende satire van Charlie Hebdo griefde moslims en christenen. Wie echter op dít moment één kritisch woord zegt over onze uit de hand gelopen spotcultuur, wordt neergesabeld. Is dat terecht? Lees hier meer.
16.01 uur: Jongste verdachte vrij – De jongste verdachte van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de 18-jarige Hamyd Mourad, is vrij. Dat meldt AFP. Hij zal niet verder vervolgd worden. Gedacht werd dat Hamyd de auto bestuurde waarmee de twee broers naar de redactie reden, maar dat blijkt niet het geval. Hij was gewoon op school.
15.49 uur: Namen slachtoffers supermarkt – De vier slachtoffers bij de supermarkt zijn geïdentificeerd: Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen en François-Michel Saada.
14.59 uur: Wie is Boumedienne? – De meest gezochte vrouw van Frankrijk is de 26-jarige Hayat Boumedienne. Zij is de partner van terrorist Amedy Coulibaly die vrijdag werd gedood. Wie is deze vrouw?
14.53 uur: Afghanen betogen voor terroristen – In Zuid-Afghanistan zijn vrijdag honderden mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de daders van de aanslag. De demonstratie begon na het vrijdaggebed voor een moskee in de plaats Chora, zegt de lokale politiechef Abdul Qawi. De Afghanen noemden de twee schutters „helden” en protesteerden tegen de Afghaanse president Ashraf Ghani, omdat hij de aanslag heeft veroordeeld.
14.36 uur: Ook Rusland loopt mee in mars Parijs – Bij de herdenkingsmars in Parijs zondag zal ook Rusland vertegenwoordigd zijn. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken loopt met een delegatie mee in de mars ter herdenking van de slachtoffers van de terreur in Parijs. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
13.54 uur: „Schoten bij synagoge” – In het noordoosten van Parijs is de politie in actie gekomen na onbevestigde berichten over schoten bij de Michkenot Israël-synagoge in het 19e arrondissement, zo is te zien op foto’s van persbureau EPA.
12.41 uur: Mars – Het openbaar vervoer in de regio van Parijs is zondag gratis vanwege de mars ter ere van de slachtoffers van de aanslag van woensdag. Dat zei Jean-Paul Huchon van de vervoersautoriteit van de Franse regio Île-de-France, meldden Franse media. Met de gratis toegang moet de mars gemakkelijker te bereiken zijn voor deelnemers. Ook zorgt die voor een betere doorstroom, zei Huchon. De mars begint om 15.00 uur op de Place de la République en eindigt op de Place de la Nation.
13.35 uur: Extra militairen – In en om Parijs worden nog eens vijfhonderd extra militairen ingezet, heeft het ministerie van Defensie aangekondigd. Zondag vindt in de stad een mars plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag en de gijzeling.
13.23 uur: „Houd je aan spelregels” – Het Reformatorisch Dagblad sprak naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk met islamitisch jongerenwerker Ibrahim Wijbenga (37), die in Amsterdam-West probeert radicale jongeren de wind uit de zeilen te nemen. „Ik kan er de humor niet van inzien dat er cartoons worden gemaakt over Jezus of Mohammed. Ik vind die afbeeldingen smakeloos. Maar als je je stoort, is het níét de bedoeling om een krantenredactie op te blazen. Je kunt de gang naar de rechter maken. Zo zijn hier de spelregels. Klaar.”
13.00 uur: Vals alarm – Bezoekers van Disneyland Parijs zijn geëvacueerd omdat er zorgen waren over de veiligheid. Al snel bleek dat het vals alarm was. Een deel van het park werd ontruimd. Dat meldden Franse media. Wat er precies aan de hand was is onduidelijk.
12.56 uur: Le Pen: Geen Charlie – Jean-Marie Le Pen, oprichter en erevoorzitter van het ultrarechtse Front National, sluit zich niet aan bij de steunbetuiging „Je suis Charlie” na de aanslag in Parijs. Hij loopt ook niet mee in de mars zondag ter ere van de slachtoffers. „Je ne suis pas Charlie”, zei Le Pen volgens de krant Le Figaro in zijn videoblog. Hij betreurt de dood van de twaalf mensen woensdag door de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo, maar ziet de mars als een „door de media geënsceneerde bijeenkomst”. Het Front National is niet uitgenodigd om mee te doen aan de mars.
11.54 uur: Mars in Parijs – Ook na de dood van de twee terreurbroers Kouachi en mededader Amedy Coulibaly blijven grote delen van Frankrijk in de hoogste staat van paraatheid. Er zijn 320 extra militairen ingezet. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Cazeneuve, na een crisisberaad van meer dan twee uur. „Wij lopen risico’s”, zei Cazeneuve volgens Franse media. Hij verzekerde dat „alle noodzakelijke maatregelen” zijn genomen om de mars ter nagedachtenis van de slachtoffers, zondag in Parijs, veilig te laten verlopen.
11.23 uur: Waakzaamheid – De Franse president Hollande maant tot waakzaamheid, ook nu de terreurdreiging in Frankrijk met de uitschakeling van meerdere terroristen voor even lijkt geweken. Naast de duizenden extra agenten en andere leden van de veiligheidsdiensten die zijn ingezet om het land te behoeden voor een nieuwe aanval worden nog eens honderden agenten ingezet, zei minister van binnenlandse zaken Cazeneuve. Het alarmniveau voor terreur in Parijs blijft voorlopig op het hoogste niveau. Extra veiligheidstroepen zijn ingezet om gebedshuizen en toeristische locaties te beveiligen.
10.50 uur: Zwager (18) vrij – De jongen van achttien die vastzat als verdachte van de terreuraanslag in Parijs, is vrijdagavond vrijgelaten. Dat melden Franse media. Hamyd Mourad had zich in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie gemeld toen hij via sociale media had vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag woensdagochtend op school, hebben docenten verklaard. Mourad is de zwager van Chérif Kouachi, een van de aanslagplegers.
10.18 uur: „Toezicht was opgeheven” – Ondanks dat Chérif en Saïd Kouachi bekend waren bij de veiligheidsdiensten, is het toezicht op de broers afgelopen zomer gestopt. Dat meldt de krant Le Parisien. De twee mannen die woensdag dood en verderf zaaiden bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo werden van 2009 tot in 2014 met tussenpozen in de gaten gehouden. De afgelopen jaren hadden ze volgens de bronnen van Parisien niets verdachts gedaan. De Franse veiligheidsdiensten proberen nu te achterhalen of ze handlangers hadden, of en van wie ze instructies hebben gekregen en wie ze heeft gefinancierd.
10.15 uur: Opperrabbijn niet verrast – Het nieuws over de gijzeling in Parijs schokte opperrabbijn Binyomin Jacobs, maar verraste hem niet echt. „Hoe wrang het ook klinkt, we konden het zien aankomen. Waar de terroristische groeperingen waaraan deze gijzelaar is gelieerd voor staan, konden we immers al zien aan IS. Ze staan voor het onthoofden van onschuldige slachtoffers, voor het als seksslavinnen aan het werk zetten van ontvoerde meisjes. Europa dacht: Dit speelt alleen ver weg, in landen als Syrië, en zweeg. Nu komt het dichtbij en zien we wat we al eerder hadden moeten opmerken. Deze extremisten vallen onschuldige burgers aan vanwege hun religie, hun zijn.”
09.44 uur: Gesprek vrijgegeven – De Franse zender RTL heeft delen vrijgegeven van een gesprek vrijdag tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly en zijn gijzelaars in een joodse supermarkt. Hij zegt dat de Fransen „de oorlog in Mali” financieren door het betalen van belasting. „Wij moeten belasting betalen”, antwoordt een gijzelaar. „Dat hoeft niet, ik betaal geen belasting”, zegt Coulibaly daarop. „Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie met rust. Waarom doen jullie dat niet?” gaat hij verder. RTL ving de gesprekken op nadat de telefoon in de supermarkt niet goed was opgehangen. Met het vrijgeven van een deel van het gesprek wil de zender laten zien „dat er geen enkele ruimte was voor onderhandeling” met de gijzelnemer.
09.30 uur: „Dammartin geen gijzeling” – De twee broers die zich vrijdag verschansten in een drukkerij in Dammartin, dachten dat ze alleen waren in het gebouw. Dat er nog iemand in het gebouw was, wisten zij niet, meldt de NOS. De Franse openbaar aanklager reconstrueerde vrijdagavond tijdens een persconferentie wat er de afgelopen drie dagen is gebeurd. Volgens NOS-correspondent Frank Renout werd duidelijk dat de broers Chérif en Saïd Kouachi de beheerder van de drukkerij in eerste instantie gijzelden, maar dat deze ’s ochtends al werd vrijgelaten. Op de tweede verdieping van het gebouw zat nog een man verstopt.
09.21 uur: Meer beelden – Er komen steeds meer beelden naar buiten van de bestormingen door de Franse veiligheidsdiensten die een eind maakten aan drie dagen terreur in het land. De Franse militaire politie publiceerde beelden van de antiterreureenheid GIGN die de aanval inzet op de schuilplek van de broers Kouachi in Dammartin en-Goële. De kogels vliegen daarbij in het rond. Eerder toonde de Franse zender France 2 ook al dramatische beelden van de bestorming van de joodse winkel in Parijs. Een groot aantal zwaar bewapende agenten dringt schietend de Hyper Cacher binnen, waar dan al zeker één iemand roerloos op de grond ligt. Seconden later komt vermoedelijk gijzelnemer Amedy Coulibaly door de kogelregen de winkel naar buiten gerend.
09.05 uur: Reactie Iran – De Iraanse president Hassan Rohani veroordeelt de aanslagen. „We veroordelen elke vorm van terrorisme, of dat nou in Libanon of Palestina, in Parijs of in de Verenigde Staten is.” Volgens Rohani wakkeren de islamisten met hun daden de islamofobie alleen maar verder aan. ,Bij de profeet Mohammed ging het altijd om gerechtigheid, niet om wraak.”
08.57 uur: „Niet te voorkomen” – Het is volgens de politie maar zeer de vraag of die zichzelf kan wapenen tegen een terreuraanslag, zoals die op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Dat schrijft De Telegraaf. Bij de meest ernstige dreiging worden speciale diensten voor bewaken en beveiligen ingeschakeld. „Zij beschikken over zwaardere bewapening”, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. Het zijn echter meestal eerst de surveillerende agenten die bij uitzonderlijke situaties ter plekke komen.
08.42 uur: Videoboodschap – Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen (AQAP) waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het „bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims.” Verschillende Franse media maken daar melding van. Zij beroepen zich op een videoboodschap die is opgedoken van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van al-Qaeda in Jemen.
08.35 uur: Oorlogsverklaring hackers – De hackers van Anonymous hebben vrijdag de oorlog verklaard aan moslimextremisten. Dat meldt CNN. De hackers beloven in een video, geplaatst op hun Belgische Youtube-account, dat ze wraak willen nemen voor de aanslagen in Parijs van woensdag. „Wij, de wereldwijde hackers van Anonymous, verklaren de oorlog aan jullie, terroristen,” zeggen ze in de video. Anonymous wil sites en sociale media die gelinkt zijn aan terroristen platleggen.
08.29 uur: #JeSuisCharlie – De Twitter-hashtag #JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) is al meer dan vijf miljoen keer gebruikt, liet het Franse kantoor van het sociale medium vrijdagavond weten. De hashtag gaat sinds woensdag razendsnel de wereld over. Twitteraars doen dat om hun medeleven te tonen met de slachtoffers van de terreurdaad in Parijs. Ook staat #JeSuisCharlie, vernoemd naar het blad, voor de vrijheid van meningsuiting. Hoewel #JeSuisCharlie wereldwijd wordt gebruikt, zijn de meeste tweets met de hashtag afkomstig uit Europa en de oostkust van de Verenigde Staten.
08.20 uur: Kranten – In de Nederlandse dagbladen wordt stevig uitgepakt met de aanslagen in Frankrijk. De opluchting over de beëindiging van de gijzelingen in een joodse supermarkt en drukkerij overheerst in de verhalen. „Bevrijd uit nachtmerrie”, kopt het AD. De paginagrote foto op de voorpagina toont de bevrijde gijzelaars, van wie er een op de schouders van de speciale eenheden wordt meegenomen. De Volkskrant kiest voor een andere toon: „Nog een bloedbad”, is de kop op de voorpagina. De krant spreekt van een „verontrustend beeld van een mondiale jihad”. Over de voorpagina van het NRC Handelsblad biggelen drie tranen in de kleuren van de Franse vlag. Trouw schrijft: „Frankrijk haalt adem”.
08.12 uur: Jacht op metgezel – Frankrijk maakt massaal jacht op de 26-jarige Hayat Boumeddiene. Zij wordt niet alleen gelinkt aan de dodelijke schietpartij in Montrouge donderdag, waarbij een agente overleed, maar ook aan de gijzeling in de joodse supermarkt vrijdag, waarbij vier gijzelaars zijn vermoord en twee agenten gewond zijn geraakt. Verschillende media melden stellig dat zij de metgezel en vriendin was van de doodgeschoten gijzelnemer Amedy Coulibaly. Volgens de Franse krant Le Parisien behoort ze niet tot de personen „die zijn gedood of gewond raakten bij het beëindigen van de gijzelacties.” De krant baseert zich hierbij op „een bron dichtbij het onderzoek”.
08.03 uur: Miljoenen volgen nieuws – Miljoenen Nederlanders hebben vrijdag de ontwikkelingen rond de gijzelingen in Frankrijk op televisie gevolgd. Dat blijkt uit kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek. Zo trok het door de NOS extra ingelaste journaal om 16.00 uur maar liefst 1.249.000 kijkers. Om 18.00 uur keken 2.361.000 mensen naar het NOS Journaal en 839.000 mensen naar RTL Nieuws. De nieuwsbulletins van RTL en NOS vrijdagavond om 19.30 en 20.00 uur trokken bij elkaar opgeteld 4,6 miljoen kijkers. Nieuwsuur was vrijdagavond goed voor 951.000 kijkers.
08.00 uur: Al-Qaeda Jemen eist aanslag op – Een leider van de terreurbeweging al-Qaeda In Jemen heeft vrijdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo opgeëist. Dat meldt de krant Le Parisien. Volgens de zegsman was de aanslag een wraakactie voor de „beledigende spotprenten” van de profeet Mohammed die het blad heeft gepubliceerd. Een woordvoerder van de Jemenitische regering liet op Twitter weten dat er een onderzoek is gestart naar een mogelijke link tussen al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) en de aanslagen in Parijs.
Zaterdag 10 januari
23.15 uur: Liveblog gesloten – Zaterdag vanaf 08.00 uur meer nieuws over de gijzeling en aanslag in Parijs.
23.06 uur: Martelaar heel lastig voor politie – Als terroristen bereid zijn de martelaarsdood te sterven, wordt het lastig voor speciale eenheden om iedere gegijzelde te bevrijden, zegt politiewetenschapper dr. Jaap Timmer. Lees hier een interview met Timmer.
22.10 uur: Snelweg naar het “paradijs” – De broers Kouachi verzekerden zich vrijdagmiddag van „de lach van Allah”, schrijft Jacob Hoekman in een analyse.
21.56 uur: Gijzelhouder legde telefoon verkeerd op hoorn – De politie heeft kunnen meeluisteren naar wat er tijdens de gijzeling in de joodse supermarkt in het oosten van Parijs gebeurde. Gijzelnemer Amedy Coulibaly had de telefoon niet goed op de hoorn gelegd, meldden Franse media op gezag van een bron binnen de politie. Coulibaly zou vanuit de winkel een bekende hebben gebeld en er niet op hebben gelet dat hij de telefoon niet goed op de hoorn had geplaatst. Daardoor wist de politie wat hij van plan was. Er werd kennelijk besloten in te grijpen toen Coulibaly zich even wat ontspande.
21.13 uur: „Franse nieuwszender sprak met terroristen” – De Franse nieuwszender BFM TV heeft naar eigen zeggen vrijdag nog met de terroristen gesproken die aan het eind van de middag bij de beëindiging van twee gijzelingen in de regio Parijs werden gedood. De zender meldde dat leden van de redactie Chérif Kouachi (32) hebben gesproken en door Amedy Coulibaly zijn gebeld.
Chérif zei in het pand in Dammartin-en-Goële waar hij samen met zijn broer Saïd een gijzelaar vasthield, dat hij voor al-Qaida in Jemen in actie was en met geld van een Jemenitische extremist, Anwar al-Awlaki, is gesteund.
21.01 uur: Reactie bondskanselier Merkel – „Wij hebben met onze vrienden in Frankrijk meegeleden. Ik ben ervan onder de indruk hoe de Fransen elkaar bijstaan bij deze barbaarse aanvallen. Europa zal de waarden die voor ons allen belangrijk zijn, die ook de voorwaarde zijn voor de manier waarop wij leven, verdedigen.”
20.43 uur: Reactie Obama – „Ik wil de bevolking van Frankrijk laten weten dat de Verenigde Staten vandaag en morgen achter jullie staan. Wij staan voor vrijheid en hoop en de waardigheid van alle mensen.”
20.32 uur: Dubbel gevoel Rutte over einde gijzeldrama – Premier Mark Rutte is „ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens” in Parijs en hij leeft mee met de nabestaanden. „Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama. In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur”, aldus de premier.
20.07 uur: Hollande: tragedie voor natie – De Franse president François Hollande heeft zijn solidariteit betuigd met de familie van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van de afgelopen dagen. Hij zei dat deze tragedie voor de natie ook een opdracht voor het land is. „De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij”, zei Hollande. „Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.”
19.39 uur: Rutte loopt mee met tocht in Parijs – Premier Mark Rutte loopt zondag mee met de mars die in Parijs wordt gelopen ter herdenking van de aanslag van woensdag. Dat meldt de RVD. Rutte neemt deel aan de tocht op uitnodiging van de Franse president François Hollande. Ook minister Ivo Opstelten van Justitie neemt deel aan de mars, die om 15.00 uur vertrekt van het Place de la République en eindigt op het Place de la Nation.
19.04 uur: Van der Laan praat met hoofdredacties – Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft vrijdagmiddag met meer dan twintig mediavertegenwoordigers gesproken over de gebeurtenissen in Parijs. Hij wilde weten hoe zij de aanslag op Charlie Hebdo hebben beleefd en waar ze behoefte aan hebben.
19.01 uur: Cazeneuve: verdrietig en dankbaar – De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bedankt de politie-eenheden voor hun inzet tijdens de twee gijzelingen in Parijs. „Ik word enorm verdrietig als ik denk aan de mensen die hun leven hebben verloren aan de gijzelaars. Ik wil de troepen uit de grond van mijn hart bedanken voor hun adequate en kalme optreden.”
18.49 uur: Gijzeling na overval Montpellier – Na een overval op een juwelier in de Franse stad Montpellier worden twee mensen gegijzeld. Dat meldden verschillende Franse media. Het zou niet gaan om een terreurdaad, maar om een fout gelopen overval. De stroom is afgesneden in de omgeving van de juwelier.
18.39 uur: Onduidelijkheid over vrouwelijke verdachte – Het lot van de vrouwelijke verdachte, Hayat Boumeddiene, is onduidelijk. Na de bestorming van de joodse winkel in Parijs verschillen internationale media van mening over waar zij is. CNN meldt op basis van de politie dat zij ontsnapt is en op de vlucht is geslagen. Volgens de Franse krant Le Monde was de 26-jarige verdachte niet in de winkel. Eerder werd gemeld dat iemand die betrokken was bij de gijzeling op de joodse supermarkt zich had overgegeven.
18.24 uur: Beelden bestorming supermarkt – Hier en hier zijn beelden te zien van de bestorming van de Joodse supermarkt.
18.00 uur: Samenvatting afgelopen uur – Binnen een uur lijkt er een eind te zijn gekomen aan een paar spannende dagen in en rond Parijs. De twee broers die woensdag de aanslag pleegden, hielden iemand in gijzeling in een drukkerij in Dammartin-en-Goële. Na een omsingeling door de politie kwamen de broers schietend naar buiten, waarna de politie ze doodschoot. De gegijzelde bleef ongedeerd. In een Joodse supermarkt in Parijs hield een gijzelnemer, die contact had met de broers, een aantal mensen in gijzeling. Ook die persoon werd gedood door de politie. Vier mensen kwamen om.
17.57 uur: Vier doden supermarkt – In de Joodse supermarkt zijn vier gijzelaars omgekomen.
17.42 uur: Foto einde gijzeling supermarkt – AFP heeft een foto van het einde van de gijzeling in de supermarkt. Te zien is hoe personen worden weggeleid.
17.40 uur: Beelden einde gijzeling – Bij de NOS beelden van het einde van de gijzeling.
17.25 uur: Gijzelaars vrij, gijzelnemer super gedood – Gijzelaars beide locaties vrij en gijzelnemer supermarkt gedood, melden diverse bronnen.
17.22 uur: Gijzelaars vrij – Verschillende gijzelaars supermarkt zijn bevrijd. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn.
17.20 uur: Beide broers gedood – Beide broers, die verantwoordelijk zijn voor de aanslag, zijn gedood, meldt AFP. Ze zouden schietend naar buiten zijn gerend.
17.19 uur: „Gijzelaar joodse winkel Parijs vrij” – Een van de gijzelaars de werd vastgehouden in een joodse supermarkt in Parijs, is ontsnapt. Hij heeft een schotwond in zijn arm maar is niet in levensgevaar, schrijft Le Parisien. Het zou gaan om de voorraadmanager van de winkel. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
17.15 uur: Explosies supermarkt – Nu ook explosies bij de Joodse supermarkt. Er zijn vier knallen gehoord.
17.13 uur: Reacties Midden-Oosten – Ook in het Midden-Oosten was de aanval op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs het gesprek van de dag. De reacties varieerden van officiële veroordeling tot regelrecht gejubel. Lees meer over de reacties in het artikel van onze Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen.
17.04 uur: Bestorming – Bestorming van het pand is begonnen, zegt de politie.
16.58 uur: Explosies en rook – Explosies en rook te zien in pand Dammartin-en-Goële. Ook schoten gehoord. 16.58 uur: „Frankrijk gewaarschuwd voor aanslag” – Frankrijk zou de dag voor de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo zijn gewaarschuwd voor een terroristische aanslag door de Algerijnse inlichtingendiensten. Dat meldt de Franse tv-zender TELE.
16.55 uur: Opstelten loopt mee met stille tocht Parijs – Minister Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) loopt zondag mee met de tocht in de Franse hoofdstad Parijs ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bloedige aanslag.
16.35 uur: Dreigement gijzelnemer – Volgens persbureau AP dreigt de gijzelnemer in de joodse supermarkt iedereen te doden als de politie de twee andere gijzelnemers bestormt.
16.30 uur: De sfeer op straat in Parijs – Een verslaggever van RTL Nieuws staat tussen de mensen in Parijs en vraagt waarover ze spreken. Uiteindelijk is de boodschap van de mensen dat ze broeders zijn, en zich niet door terroristen laten intimideren. Bekijk het gesprek hier.
16.15 uur: Contact tussen de gijzelnemers – De gijzelnemers die in het Franse stadje Dammartin-en-Goële iemand in gijzeling houden, hebben telefonisch contact met de man die vijf mensen vasthoudt in een joodse supermarkt in Parijs. Dat meldt de Franse nieuwszender France24 op gezag van de politie.
15.59 uur: Winkels in joodse buurt gesloten – De politie heeft winkeliers in de Rue des Rosiers opdracht gegeven hun zaak te sluiten. Het gaat om een preventieve maatregel, zeggen de autoriteiten. De straat ligt in de oude joodse wijk in het centrum van Parijs, de Marais.
15.43 uur: Gijzelnemer eist vrijlaten broers – De gijzelnemer in de supermarkt eist een vrijgeleide van de broers in Dammartin-en-Goele.
15.35 uur: Moslims herdenken – Honderden moslims zijn bijeengekomen bij de moskee van Straatsburg om de doden te herdenken.
15.30 uur: Joden geschokt – Joodse organisaties in Nederland reageren met afschuw op de gijzelingsactie vrijdag in een joodse winkel in Parijs. „Het is afschuwelijk”, zegt voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg. „Wij zitten weer in de hoek waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.” Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom spreekt van „een afschuwelijke toestand. Maar het verbaast ons niet. Wij zijn de ergste vijand van de extreme islam. Het baart me zorgen. Het voegt toe wat we al weten: wij zijn het eerste target voor islamitische extremisten.”
15.27 uur: Paniek in Parijs – Op internet zijn foto’s te zien van agenten met getrokken pistolen bij metrostation Trocadéro. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken berust dit op een misverstand. Er zou volgens de geruchten geschoten zijn, maar er blijkt niets aan de hand.
15.25 uur: Netanyahu biedt hulp aan – Premier Netanyahu van Israel zegt Frankrijk alle medewerking toe in het gevecht tegen de terreur.
15.17 uur: Rutte: veiligheidsmaatregelen genomen – Premier Mark Rutte zegt dat de politie en veiligheidsdiensten maatregelen hebben genomen om aanslagen te voorkomen. „Deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar.” Hij wilde daar verder geen enkele mededeling over doen. Het is volgens Rutte juist in het belang van de veiligheid om geen inzage te geven in de genomen maatregelen. Hij roept op tot alertheid. De aanslag woensdag in Parijs en de daar nog altijd voortgaande gebeurtenissen „onderschrijven de noodzaak alert te zijn”. Rutte riep ook iedereen op die weet heeft van iemand die voor de jihad wil afreizen, dat te melden.
15.03 uur: Onduidelijkheid over doden – De politie ontkent dat er doden zijn gevallen bij de gijzeling in de winkel in Parijs. Maar tegenover de BBC verklaart een politieman dat er twee doden zijn gevallen.
15.01 uur: „Daders kennen elkaar uit terreurgroep” – Amedy Coulibaly en Chérif Kouachi kennen elkaar uit een terreurgroep. Ze waren beiden discipelen van Djamel Beghal, die veroordeeld is voor terrorisme. Dat meldt Le Monde. Coulibaly wordt gezocht voor de moord op een agente donderdag en de gijzeling vrijdag in een joodse winkel in Parijs. Kouachi is een van de twee broers op wie wordt gejaagd in verband met de aanslag van woensdag op Charlie Hebdo.
14.40 uur: Namen bekend – De Franse politie heeft de identiteit en foto’s vrijgegeven van twee mensen die worden verdacht van de schietpartij in de Parijse voorstad Montrouge, waardoor donderdag een agente omkwam. Het gaat om een vrouw en een man, respectievelijk Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly. Er is vrijdag een opsporingsbevel uitgevaardigd.
14.37 uur: Schutter geeft zich over – De aanval op een supermarkt in Parijs en de daaropvolgende gijzeling zou het werk zijn van twee personen. Een van hen heeft zich volgens een ooggetuige overgegeven aan de politie, meldt de Franse tv-zender RTL.
14.24 uur: Twee doden – Volgens persbureau AFP zijn er twee mensen doodgeschoten bij de gijzeling in winkel Hypercacher, in het oosten van de Franse hoofdstad.
14.13 uur: Vijf gegijzelden – Volgens ooggetuigen zijn er zeker vijf mensen gegijzeld in de Joodse supermarkt. Volgens France24 zijn er twee gewonden. De schutter zou bij binnenkomst in de winkel hebben geroepen: “je weet wie ik ben”. Dat het gaat om de schutter die eerder een politieagente neerschoot, is echter nog niet bevestigd door officiële bronnen.
14.05 uur: Geen extra veiligheidsmaatregelen Nederland – Het kabinet ziet nog geen reden voor nieuwe, extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag. Dat bleek uit de woorden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Jeanine Hennis van Defensie na de ministerraad.
13.54 uur: Tientallen agenten naar Joodse supermarkt – Tientallen zwaarbewapende politieagenten zijn in Parijs in stelling gebracht rondom de Joodse supermarkt waar vrijdagmiddag een gijzeling plaats vindt. Volgens een ooggetuige zouden er ongeveer honderd agenten zijn, die ook honden bij zich hebben. De gijzelnemer zou gewapend zijn met een pistool en een automatisch geweer, meldt de krant Le Figaro. Hij schoot rond 13.15 uur voor de deur twee mensen neer en ging de winkel binnen. De politiemacht trekt op vanaf de ringweg van Parijs, die direct naast de supermarkt ligt. Het verkeer daar is tot stilstand gekomen. De metro is ter plaatse afgesloten.
13.37 uur: Gijzeling in Joodse supermarkt Parijs – Ook in een Joodse supermarkt in Parijs vindt een gijzeling plaats. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn meerdere mensen in gijzeling genomen. De dader zou mogelijk dezelfde zijn als die donderdag in het zuiden van Parijs een agente doodschoot. Hij voldoet aan het signalement. Eerder werd al bekend dat hij banden zou onderhouden met de vermeende daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Er zou in de supermarkt mogelijk zijn geschoten met een kalasjnikov. Het incident vond plaats rond 13.00 uur in de wijk Porte de Vincennes. Er zou een gewonde zijn. In totaal zouden vijf vrouwen en kinderen vast zitten.
13.33 uur: Je suis Charlie-T-shirts te koop via internet – Mensen die hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo in hun kleding tot uitdrukking willen brengen, kunnen op marktplaats.nl terecht voor speciale T-shirts. De kledingstukken met de opdruk Je suis Charlie worden in diverse uitvoeringen aangeboden. „Ook voor vrouwen en kinderen”, adverteert een van de aanbieders. Zwart en wit zijn beschikbare basiskleuren. Prijzen schommelen tussen de 15 en 20 euro.
13.30 uur: Franse politie probeert gesprek aan te gaan – De Franse politie probeert contact te leggen met de gijzelnemers in het Noord-Franse Dammartin-en-Goële. De autoriteiten weten naar eigen zeggen „redelijk zeker” dat in het bedrijfspand zich de twee broers Kouachi ophouden. „Teams proberen contact te leggen, de prioriteit is het aangaan van de dialoog maar zoiets kan tijd kosten, meerdere uren”, tekende de krant Le Figaro op.
13.20 uur: Deense krant plaatst geen Mohammed-cartoons – De Deense krant Jyllands-Posten drukt geen eigen cartoons af over Mohammed of tekeningen uit Charlie Hebdo. In een hoofdredactioneel commentaar op vrijdag legt de hoofdredactie uit waarom: angst. „We hebben al negen jaar met de angst geleefd voor een terreuraanslag, en ja dat is de verklaring dat we niet weer Mohammed-tekeningen afdrukken, onze eigen noch die van Charlie Hebdo.” In september 2005 publiceerde de Deense krant een serie cartoons over de Profeet. De publicatie leidde internationaal tot veel ophef.
13.19 uur: Charlie Hebdo ingetrokken bij Libération – Redacteuren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo hebben vrijdagochtend hun intrek genomen op de redactie van Libération. De redacteuren die de aanslag op hun redactie woensdag hebben overleefd, gaan weer aan het werk om de volgende editie van het tijdschrift te maken. Die komt volgende week uit in een oplage van een miljoen, terwijl er normaal enkele tienduizenden exemplaren over de toonbank gaan. De redactie van Libération wordt zwaarbewaakt door de politie, die iedereen controleert bij de ingang van het pand. Ook de Nederlandse cartoonist Willem Holtrop is aanwezig. De sfeer is emotioneel en gespannen, meldt Libération.
13.17 uur: Klopjacht wordt gijzeling in Frans stadje – De jacht op de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo focust zich op de derde dag in de plaats Dammartin-en-Goële. De broers zijn een bedrijfspand in gevlucht en hebben daar iemand gegijzeld. Lees hier een samenvatting van het nieuws.
12.48 uur: Overlevende Charlie: ze schoten in wilde weg – Een van de overlevenden van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zegt dat de daders niet - zoals eerder beweerd - eerst om de namen van hun slachtoffers vroegen, maar in het wilde weg schoten. „Ze schoten op de groep mensen, zo simpel is het. Ze zeiden op een gegeven moment wel de naam van Charb (cartoonist Stéphane Charbonnier)”, zei journalist Laurent Léger vrijdag tegen de radiozender France Info. „We waren aan het eind van de vergadering die we elke woensdagochtend hebben. Ineens hoorden we wat klonk als rotjes, we wisten niet wat het was. De deur knalde open en een vent kwam binnen die ‘Allahu Akbar’ riep”, haalde Léger de aanslag terug. „Hij zag eruit als iemand van GIGN (de Franse anti-terreureenheid) en hield met twee handen een geweer vast. Hij begon te schieten.”
12.21 uur: Onderhandelen heeft zin – Onderhandelen met terroristen heeft zin. Dat zei oprichter van de elite-eenheid van de nationale politie GIGN Christian Prouteau voor radiozender France Info. „Ze denken altijd dat er een ontsnappingsmogelijkheid is. Dat biedt ons de mogelijkheid om te onderhandelen”, zei Prouteau.
12.09 uur: Kinderen op school zingen liedjes – Dichtbij het bedrijf waarin de daders van de aanslag zich hebben verscholen is een school met zo’n 200 kinderen tussen de drie en tien jaar oud. De kinderen zingen liedjes om kalm te blijven, zo meldt Jon Williams op Twitter.
12.04 uur: „Broers Kouachi doodkalm en professioneel” – Bij het stelen van de grijze Renault Clio op woensdag in Parijs maakten de broers Kouachi een doodkalme professionele en bijna serene indruk. Dat zegt de eigenaar van de auto die uit zijn voertuig werd gezet door de vermeende aanslagplegers op Charlie Hebdo, tegen Franse media. Ze waren „zeer, zeer kalm, zeer vastberaden, zeer beheerst, zeer professioneel, echt commando’s! Ze verhieven nooit hun stem, ze renden niet, ze maakten geen opgewonden indruk. Ze zweetten niet. Niets van dat alles. Het waren mannen met een missie, die ook de indruk wekten midden in een operatie te zitten. Toen ze weggingen zeiden ze tegen me: ,als het u ooit door de media wordt gevraagd, zeg dan ‘het is al-Qaeda uit Jemen”’, aldus de man tegen zender Europe 1.
11.57 uur: „Broers Parijs willen martelaarsdood” – De twee broers die zich schuilhouden in Dammartin-en-Goële willen sterven als martelaren. Dat hebben ze volgens Franse media vrijdag gezegd tegen de politie, die contact heeft met de twee. Een man beweert de broers eerder op de ochtend te zijn tegengekomen bij het bedrijfspand waar ze zich schuilhouden en zeker een persoon gegijzeld zouden houden. De verdachten zouden hebben gezegd: „Loop door. Wij vermoorden geen burgers”, aldus de getuige tegen Franceinfo.
11.33 uur: Hollande: „eenheid van natie bewaren” – De Franse president François Hollande heeft vrijdag opgeroepen de eenheid van de natie te bewaren. „Eenheid gaat er niet om dat we allemaal hetzelfde zijn, eenheid gaat om respect voor elkaar”, sprak de president tijdens een live uitgezonden persconferentie. Hollande verklaarde dat zondag niet alleen in de hoofdstad Parijs, maar ook in andere steden en dorpen demonstraties zullen plaatsvinden. De president zei dat andere landen solidair zijn. „Als Frankrijk wordt aangevallen, denken andere landen dat ook zij kunnen worden aangevallen.”
11.29 uur: Charlie Hebdo ereburger van Parijs – Charlie Hebdo is benoemd tot ereburger van de Franse hoofdstad. Het stadsbestuur van Parijs stemde vrijdag tijdens een bijzondere raadszitting unaniem in met het besluit het satirische weekblad deze eer te verlenen. Op de Arc de Triomphe wordt op instigatie van burgemeester Anne Hidalgo in gigantische letters de boodschap ‘Paris est Charlie’ afgebeeld. Om 19.00 uur vrijdagavond moet het lichtspektakel beginnen.
11.12 uur: Hollande – President Hollande verplaatst zich nu naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om vandaaruit de operatie te volgen.
11.01 uur: Dammartin veranderd in belegerde stad – Het doorgaans rustige stadje Dammartin-en-Goële is vrijdagochtend veranderd in een belegerde plaats. Op akkers in de buurt van het bedrijf waar iemand wordt gegijzeld door de vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo zijn helikopters geland. Rondom het bedrijf zijn veel agenten te zien. Het bedrijventerrein is volledig afgegrendeld en de bewoners hebben te horen gekregen dat ze binnen moeten blijven, meldt de nieuwszender France24.
10.58 uur: Verzoek niet te filmen – Journalisten worden op grotere afstand geplaatst, meldt France24. De speciale antiterreureenheid doet een verzoek aan journalisten om hen niet te filmen en “verantwoordelijk te handelen”.
10.57 uur: Gewonden Parijs buiten levensgevaar – De vier zwaargewonden van de aanslag woensdag in Parijs zijn buiten levensgevaar, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken.
10.54 uur: Grondactie aanstaande – De helikopters die boven het dorp cirkelden zijn geland. Volgens analisten op France24 duidt dat erop dat de daders zijn gelokaliseerd en dat actie op de grond aanstaande is.
10.53 uur: Ontmoeting met Anwar al-Awlaki – Een van de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zou in 2011 een ontmoeting hebben gehad met een vooraanstaande geestelijke van al-Qaeda, Anwar al-Awlaki. Dat meldt persbureau Reuters.
10.48 uur: Identiteit schutter Montrouge bekend – De politie heeft de identiteit achterhaald van de man die donderdagochtend op straat in de Parijse wijk Montrouge een agente doodschoot. Dat meldden Franse media vrijdag. Twee van zijn familieleden zijn opgepakt. Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een terreurdaad. Het is niet bekend of deze schietpartij in verband staat met de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo in de Franse hoofdstad.
10.41 uur: Een persoon in gijzeling – De politie bevestigt zojuist tegenover France24 dat de twee daders één persoon in gijzeling houden.
10.38 uur: Bedrijf maakt promotiemateriaal – Het bedrijf in Dammartin-en-Goële waar vrijdagochtend een gijzeling plaatsvindt, Création Tendance Découverte (CTD) is gespecialiseerd in het maken van promotiemateriaal. In een wit bedrijfspand met één verdieping op een bedrijventerrein bij het stadje worden uithangborden, panelen, vitrines en expositiestands voor andere bedrijven gemaakt. Op de loonlijst staan vier mensen. Dat de gijzelaars juist dit bedrijf uitkozen heeft wellicht met de locatie te maken. CTD ligt direct aan de RN2, de doorgaande route die het stadje verbindt met Parijs.
10.36 uur: Verdachten Parijs houden mensen gegijzeld – De zoektocht naar de verdachten van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo nadert zijn ontknoping. De twee mannen houden vrijdagochtend in het plaatsje Dammartin-en-Goële na een wilde achtervolging een onbekend aantal mensen gegijzeld in een bedrijfspand. Lees hier een samenvatting van het nieuws.
10.35 uur: In oorlog met terrorisme, niet met religie – De Franse premier Valls heeft gezegd dat Frankrijk “in oorlog is met terrorisme, niet met religie”, meldt France24.
10.30 uur: Gijzeling op industrieterrein – De locatie van de gijzeling bevindt zich op een industrieterrein op enige afstand van Dammartin-en-Goële, pal naast een snelweg. Leerlingen die zich in een schoolgebouw in het dorp bevinden, moeten binnenblijven.
10.28 uur: Luchthavenbedrijf Parijs leidt vluchten om – Vluchten van en naar Parijs worden omgeleid om het luchtruim boven Dammartin-en-Goële te vermijden. Dat heeft het luchthavenbedrijf Aéroports de Parijs (ADP) vrijdag laten weten. Dammartin-en-Goële, waar een gijzelingsactie gaande is waarbij schoten zijn gelost, ligt onder de rook van Paris Charles de Gaulle, de grootste van de drie internationale luchthavens die de Franse hoofdstad rijk is.
10.23 uur: Onduidelijkheid over dodelijke slachtoffers – De openbaar aanklager in Parijs ontkent dat er (dodelijke) slachtoffers zijn gevallen bij een schietpartij eerder vanochtend. Aldus France24.
10.20 uur: Duizend agenten ingezet bij gijzeling – De Franse politie heeft duizend agenten ingezet bij de gijzeling in Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse nieuwszender France24. Binnen enkele minuten zal die grote politiemacht overgaan tot actie, zei een woordvoerder tegen de zender.
10.18 uur: Politie bereidt bestorming pand voor – De politie bereidt de bestorming van een pand in Dammartin-en-Goële voor.
10.14 uur: Dammartin-en-Goële is stadje bij kasteelruïne – Dammartin-en-Goële is een oud stadje in de Île-de-France, niet ver van het vliegveld Charles de Gaulle. Naast de ruïnes van een oud kasteel ligt het oude stadshart, waar kleine winkels worden geflankeerd door restaurants, makelaars en banken. Met nog geen 8500 inwoners is het een typisch Frans stadje, gelegen aan de RN2 die Parijs ontsluit voor het noorden van Frankrijk. Dammartin-en-Goële heeft een relatief jonge bevolking waar slechts 12 procent van de bevolking ouder is dan zestig. De plaatselijke economie drijft vooral op het nabijgelegen vliegveld. De bevolking is daarnaast zeer sportief: de stad huisvest maar liefst 23 sportverenigingen.
10.04 uur: „Onderhandelingen met gijzelnemers begonnen” – De Franse autoriteiten zijn gesprekken begonnen met de gijzelnemers in het dorp Dammartin-en-Goële. Dat meldt de Franse zender iTélé. De antiterreureenheid GIGN is ter plaatse en zou de onderhandelingen voeren.
9.57 uur: Twee doden en twintig gewonden – Twee doden en twintig gewonden bij vuurgevecht in het dorp Dammartin-en-Goële. De twee vermeende daders van de aanslag op Charlie Hebdo zouden daar mensen gegijzeld houden in een bedrijfspand. De gewonden zijn volgens de krant Le Parisien naar het ziekenhuis in Meaux zijn gebracht. De gijzelnemers zijn de twee verdachten zijn van de aanslag in Parijs. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft bevestigd dat het gaat om een actie om de verdachten van de aanslag in Parijs in te rekenen. De twee hebben zich verschanst in een bedrijfspand. Er zouden meerdere mensen in het pand worden vastgehouden. Hoeveel het er zijn, is nog niet bekend. De gijzeling is op steenworp afstand van het Parijse vliegveld Charles de Gaulle. De omgeving is zwaar beveiligd. Volgens een getuige was er binnen vijf minuten politie. Boven het dorp cirkelen vijf helikopters. De politie heeft omwonenden opgedragen om niet uit huis te gaan.
9.50 uur: Klopjacht op schutters ten noorden van Parijs – De twee voortvluchtige verdachten van de bloedige aanslag in Parijs hebben vrijdagochtend in het stadje Montagny-Sainte-Félicité een auto gestolen. Daarbij zijn schoten gelost. Er is een operatie gaande om hen te pakken te krijgen, zei de Franse minister van binnenlandse zaken. Er zijn berichten dat er sprake is van een gijzeling. Montagny-Sainte-Félicité ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Parijs. De auto waarmee het tweetal ervandoor ging, is een Peugeot. Op een snelweg in de buurt van de plaats is een grootschalige achtervolging gaande. Duizenden Franse agenten en militairen zoeken naar de twee schutters, die woensdag in het redactiegebouw van weekblad Charlie Hebdo een bloedbad aanrichtten. De aanslag kostte aan twaalf mensen het leven.
9.38 uur: Franse politie achtervolgt gestolen auto – De Franse politie heeft de achtervolging ingezet op een gestolen Peugeot 206 op de RN2. In de auto zitten twee verdachten, meldt de kant Le Parisien. Onduidelijk is nog of het de daders van de aanslag in Parijs van woensdag zijn.
9.30 uur: Schietpartij in Dammartin-en-Goële – In de Franse plaats Dammartin-en-Goële zou zijn geschoten en is mogelijk een gijzeling gaande. Of dit incident te maken heeft met de klopjacht op de daders van de aanslag in Parijs is nog niet helemaal duidelijk.
8.54 uur: Bijna 7000 likes voor #Nietmijnislam – De Facebookpagina #Nietmijnislam, die woensdag is aangemaakt, is vrijdagochtend bijna 7000 keer geliked. De beheerders van de pagina zijn moslims die genoeg hebben van extremisten die „die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven als zij”. De hashtag Nietmijnislam wordt ook op Twitter gebruikt. „Wie zijn wij? Wij zijn de meerderheid. Die meerderheid waar vaak over gesproken wordt, maar nooit met”, zo staat op de pagina. „Wij zijn die moslims die onze Nederlandse democratische rechtsorde respecteren en liefhebben. Wij zijn die moslims die geloven dat er geen dwang in de religie bestaat en dat een moord een moord is, ongeacht in wiens naam die gepleegd wordt.”
7.45 uur: Nachtelijke zoektocht levert nog niets op – Ook na een nacht door zoeken lijken de Franse autoriteiten geen nieuwe aanwijzingen te hebben gevonden voor de verblijfplaats van de twee voortvluchtige hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Helikopters vlogen in de nacht van donderdag op vrijdag urenlang rond boven het zoekgebied in de regio’s Aisne en Oise ten noordoosten van Parijs. Speciale eenheden controleerden verkeersaders in het gebied. De talrijke wegafzettingen langs de hoofdweg RN2 door het gebied rond Villers-Cotterêt, Longpont en Crépy-en-Valois blijven in de nacht bemand om de vele zijweggetjes te blokkeren.
7.27 uur: MI5: we kunnen niet alle aanslagen verijdelen – De Britse inlichtingendienst MI5 heeft gewaarschuwd dat de terreurdreiging voor Groot-Brittannië toeneemt en dat de veiligheidsdiensten niet alle terreurplannen kunnen verijdelen. De afgelopen maanden zijn drie aanslagen voorkomen door de politie en MI5, maakte de baas van de dienst Andrew Parker donderdagavond laat bekend. In een zeldzaam publiek optreden waarschuwde Parker dat het land te maken kan krijgen met „complexere en ambitieuzere plannen”. De schietpartij in Parijs „herinnert ons op verschrikkelijke wijze eraan wat de intenties zijn van diegene die ons kwaad willen doen”. De drie verijdelde aanslagen in Groot-Brittannië „hadden zeker geleid tot doden”, ging hij verder.
6.34 uur: Slachtoffers aanslag herdacht in vrijdaggebed – Moskeeën in heel Frankrijk zullen tijdens het vrijdaggebed eer betonen aan de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De moslimfederatie heeft imams van meer dan 2300 moskeeën in heel Frankrijk uitgenodigd om tijdens het gebed „met de grootst mogelijke vastberadenheid het geweld en de terreur” te veroordelen. Het overkoepelende geloofsorgaan CRFC, een overlegorgaan waarin christenen, moslims, joden en boeddhisten zijn vertegenwoordigd, heeft alle moslims opgeroepen „hun verlangen te bevestigen samen in vrede te leven en met respect voor de waarden van de Republiek”, aldus de krant Le Figaro.
6.18 uur: Telegraaf plaatst artikel Grondwet – De Telegraaf heeft vrijdag twee volledige pagina’s ingeruimd voor artikel 7 uit de Grondwet, het artikel over de vrijheid van meningsuiting. De voor- en achterpagina van de krant bestaan uit een grote foto van de demonstratie donderdagavond op de Dam. Pagina twee en drie zijn daarna ingeruimd voor artikel 7, lid 1. Naar aanleiding van de aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo plaatste het dagblad de woorden ‘Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’.
4.32 uur: „Ik wist dat hij zou sterven als Van Gogh” – „Ik had altijd al geloofd dat hij zou sterven als Theo van Gogh.” Dat zei Jeanette Bougrab, de achtergebleven vriendin van de vermoorde hoofdredacteur Stéphane Charbonnier van Charlie Hebdo. Zij deed de uitspraken donderdagavond in een interview op de Franse zender BMF TV.
3.39 uur: „Verdachten aanslag Parijs op zwarte lijst VS” – De twee verdachten van de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo stonden in de Verenigde Staten op de zwarte lijst. Dat meldden diverse Franse en Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag op basis van bronnen bij Franse veiligheidsdiensten. De broers Chérif (32) en Said (34) Kouachi stonden al jaren op de zogeheten no-fly-lijst. Ze waren in de database opgenomen omdat ze bekend stonden als „verdachte internationale terroristen.”
1.00 uur: Obama condoleert bij Franse ambassade – De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag (lokale tijd) een bezoek gebracht aan de Franse ambassade in Washington. Hij heeft een condoleanceregister ondertekend ter nagedachtenis aan de twaalf mensen die gedood werden bij de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Volgens het Witte Huis was zijn bezoek bedoeld om „namens alle Amerikanen solidariteit te betuigen met de Franse bevolking”.
0.44 uur: Klopjacht nog altijd zonder resultaat – Een enorme politiemacht is er donderdag opnieuw niet in geslaagd de broers Chérif (32) en Said (34) Kouachi te vinden. Hele dorpen ten noordoosten van Parijs werden afgesloten en uitgekamd door zwaarbewapende agenten. Maar aan het einde van de dag waren de twee hoofdverdachten van de bloedige aanslag op het blad Charlie Hebdo nog steeds niet gepakt. Grote delen van Frankrijk blijven in een hoge staat van paraatheid. De grootste vrees is dat de mannen die woensdag twaalf mensen doodschoten op de redactie van het satirische tijdschrift opnieuw zullen toeslaan. In totaal zijn zo’n 85.000 manschappen ingezet om de verdachten te zoeken en steden te beveiligen.
0.15 uur: Media en organisaties helpen Charlie Hebdo – Bedrijven en media uit Frankrijk en daarbuiten schieten het blad Charlie Hebdo te hulp. Zo heeft de Britse krant The Guardian het tijdschrift 100.000 pond (128.000 euro) beloofd „om te helpen verzekeren dat het niet monddood wordt gemaakt”, twitterde hoofdredacteur Alan Rusbridger donderdag.
Vrijdag 9 januari
23.39 uur: „Al-Qaeda in Jemen trainde verdachte” – Said Kouachi, een van de twee broers die worden verdacht van de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo, is getraind door al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) in Jemen. Dat stellen althans bronnen rond het onderzoek tegenover persbureau Reuters en nieuwszender CNN. Van officiële zijde is niets bevestigd.
23.14 uur: Schrijver Houellebecq schort promotie boek op – De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft de promotie van zijn nieuwe roman Soumission (Onderwerping) opgeschort vanwege de moordpartij bij Charlie Hebdo. Houellebecq verlaat bovendien Parijs. Hij verruilt de hoofdstad voorlopig voor het platteland, zo liet hij via zijn agent aan de Franse tv weten. In Soumission beschrijft Houellebecq Frankrijk onder een islamitisch regime, in het jaar 2022. Al voor verschijning was het omstreden. Een interview met de schrijver was het hoofdartikel van de laatste editie van Charlie Hebdo.
22.31 uur: Minister: verdachte reisde in 2005 naar Jemen – Eén van de broers die worden verdacht van de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo, is in 2005 naar Jemen gereisd. Dat heeft de Franse minister van Justitie Christiane Taubira donderdag tegen CNN gezegd, meldde de nieuwszender op zijn website.
Taubira vertelde er niet bij of het om Chérif (32) of Said Kouachi (34) ging. Het korte bericht van CNN vermeldde ook niet wat de verdachte in Jemen heeft gedaan.
21.05 uur: Verdachten moordpartij bekende radicalen – Chérif (32) en Said Kouachi (34), de twee hoofdverdachten van de moorden bij het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, zijn een etmaal na de aanslag nog altijd voortvluchtig. Terwijl de politie met duizenden manschappen op de broers jaagt, komen steeds meer details over hen naar buiten. Vooral over Chérif. Lees hier verder.
20.45 uur: Frankrijk rouwt, jacht op broers gaat door – Terwijl Frankrijk rouwt om de twaalf slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo, gaat de klopjacht op de daders in alle hevigheid verder. De hoofdverdachten Chérif (32) en Said (34) Kouachi wisten donderdag uit handen van de politie te blijven. Voorzichtig waren ze totaal niet: vermoedelijk zaten de broers achter een overval op een tankstation. Lees hier een samenvatting van het nieuws.
19.47 uur: Van der Laan: als één Charlie staan we hier – „Terroristen bereiken niets, behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd.” Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan donderdagavond op de overvolle Dam in de hoofdstad. „Als één Charlie staan we hier.” „Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen”, sprak de burgemeester. „Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier.” Volgens de organisatie waren er 18.000 man bijeen op de Dam. In de stoet door het centrum, die voorafging aan de bijeenkomst op de Dam, liepen politieagenten en journalisten voorop.
19.41 uur: Rutte: handen af van onze vrijheid – „Een barbaarse aanslag die ons allemaal raakt.” Zo karakteriseerde premier Mark Rutte de aanval op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Rutte sprak tijdens de demonstratie op de Dam zijn afschuw uit over de „laffe moord” op „twaalf poortwachters van de vrijheid”. „Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid”, aldus de premier. „Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid.” Lees hier een verslag van RD-verslaggever Johannes Visscher.
19.35 uur: Politiechef Aalbersberg „woedend” – „De kille executie van onze Franse collega’s, bezig met het bewaken van onze veiligheid, maakt me woedend.” Dat zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond op de Dam in Amsterdam. Ook daar was een demonstratie tegen de aanslag in Parijs. Onder de vele duizenden aanwezigen waren veel politieagenten en veel journalisten. Onder de doden in Parijs waren twee politieagenten.
19.15 uur: Charlie Hebdo vindt onderdak bij Libération – De Franse krant Libération biedt de redactie van Charlie Hebdo voorlopig onderdak. Veel redacteuren van dat weekblad werden gedood of verwond bij de aanslag van woensdag op hun kantoor. De resterende redactieleden hebben het aanbod van Libération geaccepteerd om tijdelijk aan te schuiven op de redactie van de krant.
19.13 uur: Negen aanhoudingen na aanslag Parijs – Tot aan donderdagavond zijn negen mensen aangehouden in verband met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op woensdag. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdagavond. Donderdagochtend was er nog sprake van zeven aanhoudingen. Wie de mensen zijn die zijn opgepakt en waar dat is gebeurd, is niet bekend.
19.07 uur: Circa 8000 demonstranten op de Dam – Op de Dam in Amsterdam zijn ongeveer 8000 demonstranten die actievoeren naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs. Sinds de stoet eerder op de avond vertrok vanaf het Franse consulaat, is de menigte gegroeid van enkele honderden naar ruim 8000. De demonstratie om afschuw en medeleven te uiten met de slachtoffers van de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo en hun nabestaanden wordt op de Dam afgesloten met speeches van premier Mark Rutte, columniste Nausicaa Marbe, politiechef Pieter-Jaap Aalbersbergen en burgemeester Eberhard van der Laan.
18.57 uur: Geen link tussen aanslagen redactie en agente – Er is op dit moment geen verband tussen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo woensdag en de aanslag op twee agenten donderdag. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag. Beide aanslagen vonden plaats in Parijs en zijn aangemerkt als een terreurdaad. Naar twee daders van de aanval op de redactie van Charlie Hebdo wordt nog gezocht. Hetzelfde geldt voor de man die de agenten onder vuur nam. Een agente overleed donderdagochtend na die schietpartij.
18.34 uur: „Pen en potlood zijn sterker dan wapens” – „Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.” Dit zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag op Plein 1940 als protest tegen de bloedige aanslag in Parijs. Hij stelde dat het doden van onschuldige mensen, waar ook ter wereld, nooit met gelatenheid mag worden gadegeslagen.
18.27 uur: Duizenden bij protestacties – Duizenden mensen zijn donderdag in actie gekomen naar aanleiding van de aanslag woensdag in Parijs. Er zijn bijeenkomsten in tientallen gemeenten. In Groningen kwamen 2000 tot 3000 mensen op de bijeenkomst in de stad af. Niet alleen burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is daar, maar ook ongeveer 14 van zijn collega’s uit de regio. In Maastricht kwamen ongeveer 500 mensen naar het centrum van de stad, de actie in Roermond bracht enkele tientallen mensen op de been. Op en rond het Domplein in Utrecht verzamelden zich ook ongeveer 2000 tot 3000 belangstellenden.
18.23 uur: „Blijven nadenken over geven van een mening” – „We moeten blijven nadenken over de vraag waarom wij onze mening geven”, stelde AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink donderdag tijdens de manifestatie op Plein 1940 in Rotterdam. „Wat willen we ermee bereiken?” De aanslag woensdag noemde hij een aanslag op het vrije woord. „Op het recht dat een ieder van ons heeft om anders te denken, anders te voelen, anders te geloven. We mogen zeggen wat we denken. En als we het er niet mee eens zijn, kunnen we naar de rechter stappen. Een mening is geen wapen. We lossen meningsverschillen niet op met geweld. Nooit.” 18.18 uur: Van Aartsen: eensgezind en met open vizier – Jozias van Aartsen heeft donderdag de aanslag in Parijs scherp veroordeeld. De burgemeester van Den Haag deed dat in een toespraak op het Plein, waar duizenden mensen zich donderdagavond verzamelden. „Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking”, aldus Van Aartsen. „Eensgezind en met open vizier, niet laf verborgen achter bivakmutsen. Niet gebogen, maar rechtopstaand. Rechtopstaand op het fundament van onze democratische beginselen. Tolerant tegenover onze medeburgers. Maar onverzoenlijk tegenover wie onze rechsstaat aanvalt.”
18.04 uur: Je suis Charlie kolossaal op Den Haag CS – De jongerenorganisaties van drie politieke partijen hebben een steunbetuiging aan Charlie Hebdo georganiseerd op het Centraal Station van Den Haag. Die is te zien op een digitaal scherm van 35 vierkante meter.
18.02 uur: Nog vier zwaargewonden in ziekenhuis – Alleen de vier zwaargewonde slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo liggen nog in het ziekenhuis. Zeven lichter gewonde mensen zijn donderdag naar huis gegaan, zo meldden Franse media op basis van het regionale agentschap voor gezondheid. De zwaargewonden zijn volgens een woordvoerder van dat agentschap geopereerd. Of hun verwondingen levensbedreigend zijn, is niet bekendgemaakt. Nog eens 65 mensen hebben psychologische hulp aangeboden gekregen, omdat ze mogelijk psychische trauma’s hebben opgelopen.
17.56 uur: Demonstratie Maastricht in het donker – Het ziet er naar uit dat de demonstratie in Maastricht naar aanleiding van de aanslag in Parijs in elk geval deels in het donker verloopt. Er is een stroomstoring waardoor in het centrum van de stad alle lichten uit zijn. Het gaat volgens energieleverancier Enexis om vijfhonderd aansluitingen. Enexis zegt z’n uiterste best te doen om de storing zo snel mogelijk te verhelpen.
17.36 uur: IS: aanslagplegers zijn helden – De mensen die achter de aanslag op weekblad Charlie Hebdo zitten, zijn volgens terreurgroep IS (Islamitische Staat) „helden”. Dat meldden Franse media donderdagavond. IS zou de daders hebben geprezen op de radiozender van de groep.
17.19 uur: Koenders tekent condoleanceregister ambassade – Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdag op de Franse ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. „Deze verschrikkelijke terreurdaad heeft de wereld geschokt”, aldus Koenders. „Tegelijkertijd maakt de wereldwijde eenheid en verbroedering van mensen van alle gezindten en overtuigingen duidelijk dat de wereld dit soort intolerante acties van extremisten niet verdraagt”, zei de minister.
17.13 uur: „Aanslag op normen en waarden rechtsstaat” – De aanslag in Parijs is een regelrechte aanslag op waarden en normen van de democratische rechtsstaat. Dat heeft voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker donderdag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak. Die stond voor een groot deel in het teken van ‘Parijs’. Volgens Bakker „moet en kan de rechtsstaat zich met rechtsstatelijke middelen verdedigen” tegen terroristen. Volgens Bakker maakt de rechtspraak het mogelijk dat mensen samen kunnen leven, met respect voor elkaar en zonder geweld.
16.57 uur: Klopjacht gaat door in gespannen Frankrijk – Op de dag van nationale rouw gaat de klopjacht op de daders van de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo door. Donderdagmiddag concentreert die jacht zich op het gebied rond twee dorpjes, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Parijs. Lees hier een samenvatting van het nieuws.
16.47 uur: In Picardië hoogste dreigingsniveau ingesteld – De autoriteiten in de Franse regio Picardië hebben opgeschaald naar het allerhoogste dreigingsniveau voor terreuraanslagen. De stap valt samen met de klopjacht op twee daders van de aanslag woensdag in Parijs. Speciale eenheden doen huiszoekingen in dorpen ten noordoosten van Parijs waar twee verdachten donderdagochtend werden gezien. Ook worden wegversperringen opgeworpen in de omgeving van de plaats Villers-Cotterêts. In de dorpen Villers-Cotterêts, Crocy en Crépy-en-Valois hebben agenten huizen en een boerderij doorzocht. Uit voorzorg zijn sommige overheidsgebouwen gesloten en andere hebben bewaking gekregen. Sportwedstrijden zijn voor de zekerheid afgelast. 16.46 uur: Kabinet met dertien leden bij demonstraties – Het kabinet is donderdagavond met dertien van de twintig ministers en staatssecretarissen vertegenwoordigd bij de demonstraties in Nederland die worden gehouden naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
16.00 uur: ‘Je suis Charlie’ in zeven talen – De website van Charlie Hebdo staat nog altijd op zwart na de bloedige aanslag op de redactie van woensdag. Slechts de tekst ‘Je Suis Charlie’ staat er sinds woensdag. Maar inmiddels staat er ook een linkje naar een pdf-bestand met daarin op afzonderlijke pagina’s de inmiddels beroemde drie woorden in zeven talen: Russisch, Spaans, Portugees, Italiaans, Duits, Arabisch en Farsi. Er wordt verder geen uitleg gegeven wat er met de pdf wordt bedoeld of beoogd.
15.59 uur: Parijs staat opnieuw stil bij aanslag – In Parijs wordt donderdagavond opnieuw stilgestaan bij de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft opnieuw opgeroepen tot een bijeenkomst om 18.00 uur. Om 20.00 uur worden uit teken van rouw de lampjes op de Eiffeltoren gedoofd, meldde de krant Les Echos.
15.51 uur: „Toeristen mijden Parijs niet” – De gespannen situatie in Parijs lijkt Nederlandse toeristen er niet van te weerhouden om met trein, bus, vliegtuig of auto naar de Franse hoofdstad te reizen voor een gepland bezoek van een paar dagen. Bij touroperator De Jong Intra Vakanties en reisorganisatie TUI Nederland zijn in elk geval geen annuleringen binnengekomen van geboekte stedentrips voor komend weekend, meldden woordvoerders donderdag.
15.30 uur: „Vanzelfsprekend dat politie demonstreert” – Agenten doen donderdag herkenbaar als politiemedewerkers mee aan demonstraties naar aanleiding van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemt dat vanzelfsprekend. „Het raakt ons allen. Ik beschouw dit als meer dan een aanslag op de journalistiek. Het is een grove aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de democratische rechtstaat. Het is onze taak om deze rechtstaat te beschermen”, aldus Bouman. „Daarom vind ik het vanzelfsprekend dat onze medewerkers vandaag herkenbaar als politie deelnemen aan deze manifestaties.”
15.27 uur: Fotograaf zet ‘Je suis Charlie’-tattoo – De Amsterdamse fotograaf Paul Blanca heeft donderdagochtend een tatoeage laten zetten met de tekst ‘Je suis Charlie’, naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Dat gebeurde in de shop van tattookoning Henk Schiffmacher, die vervolgens een foto van het exemplaar op de Instagrampagina van het Amsterdam Tattoo Museum zette, meldde Metro.
15.25 uur: Brandende verfbus tegen moskee Vlaardingen – De Al-Hijra moskee in Vlaardingen is donderdagochtend vroeg bekogeld met een brandende verfbus. Dat heeft de politie donderdag bevestigd. „De schade valt mee, maar er is wel een grote verfvlek op de muur te zien”, aldus de woordvoerster. Het is volgens haar veel te vroeg om te speculeren over de motieven van de dader of daders. Moskeebestuurder Nasri zei tegen RTL Nieuws dat een buurvrouw twee mensen zag wegrennen na de aanval. Hij denkt dat de actie te maken heeft met de aanslag woensdag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.
15.14 uur: Burgemeesters Groningen demonstreren allemaal – De burgemeesters van alle steden en dorpen in de provincie Groningen doen donderdagavond mee in demonstraties die worden gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Dat meldt de Vereniging van Groninger Gemeenten. Groningen telt 23 steden en dorpen. In de stad Groningen, Winschoten en Pekela zijn demonstraties. Burgemeesters van de steden en dorpen waar geen demonstratie is, gaan naar de bijeenkomst in de stad Groningen. 15.10 uur: Syrië: aanslag door kortzichtige politiek – De bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo toont aan welk gevaar bewegingen als Islamitische Staat en al-Qaeda met zich meebrengen, stelt de Syrische regering donderdag. Volgens Damascus is de aanslag een gevolg van de „kortzichtige Europese politiek”, die aanslagen in de westerse wereld en bloedvergieten in Syrië tot gevolg hebben.
Westerse landen, waaronder Frankrijk, steunen de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad.
15.09 uur: „Jihadvlaggen gevonden in terroristenauto” – Er zijn jihadvlaggen en molotovcocktails gevonden in de Citroën C3 die de daders woensdag na de aanslag in Parijs hebben achtergelaten. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro donderdag op basis van een anonieme bron. De terroristen verruilden in hun vlucht de zwarte Citroën voor een andere auto. In de Citroën is ook een identiteitsbewijs gevonden.
15.06 uur: Schietpartij Parijs donderdag was terreurdaad – De schietpartij waarbij donderdagochtend in Parijs een agente om het leven kwam, was volgens het Openbaar Ministerie toch een terreurdaad. Een speciale afdeling heeft het onderzoek overgenomen, meldden Franse media.
15.01 uur: „Geen extra dreiging tegen journalisten” – Er is geen dreiging waargenomen naar de journalistieke beroepsgroep in Nederland na de dodelijke aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof donderdagmiddag bevestigd aan Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Bruning: „We hebben in ons gesprek afgesproken korte lijnen te houden voor het geval we signalen ontvangen dat dit alsnog gebeurt.” Bruning had samen met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren een gesprek met Schoof.
14.45 uur: Mars door Parijs na aanslag – Parijs maakt zich op voor een mars door de stad op zondag. Voornamelijk linkse oppositiepartijen hebben de betoging op poten gezet na de aanslag op weekblad Charlie Hebdo. Eerder werd gemeld dat de tocht door de stad op zaterdag zou plaatsvinden, maar dat wordt zondag „zodat de veiligheid en de opkomst optimaal zijn”, aldus de organisatoren donderdag. Vertrekpunt moet het Place de la République worden. Dat plein, waar woensdagavond al 35.000 mensen betoogden tijdens een spontane demonstratie, ligt vlak bij het kantoor waar het bloedbad plaatsvond. Het eindpunt is het Place de la Nation.
14.38 uur: Videoboodschap Geert Wilders – In een videoboodschap laat PVV-leider Geert Wilders weten dat de aanslag in Parijs „niet het einde van de ellende is, maar hooguit het begin”. Hij verwijt regeringsleiders een levensgroot probleem te hebben binnengehaald. Volgens Wilders is het de islam die telkens weer moordenaars inspireert. Hij wil „keiharde maatregelen” om verder bloedvergieten te voorkomen. „We moeten ons land de-islamiseren.”
14.37 uur: Ook in Duitsland vlaggen halfstok na aanslag – Ook in Duitsland hangen tot en met zaterdag de vlaggen op regeringsgebouwen halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs woensdag. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft daartoe donderdag opdracht gegeven.
14.36 uur: Van der Laan spreekt met hoofdredacties – Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft vrijdag een gesprek met de in de hoofdstad gevestigde hoofdredacties over de gevolgen van de aanslag in Parijs. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten. Bij dat gesprek zullen ook de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie aanwezig zijn. Op een later moment heeft Van der Laan ook nog een gesprek met vertegenwoordigers van de politie. Redacties van mediabedrijven in Amsterdam staan sinds de aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo onder extra toezicht.
14.34 uur: „Peter R. de Vries is lafaard” – Misdaadjournalist Peter R. de Vries krijgt op Twitter veel verwijten omdat hij in het programma RTL Boulevard heeft gezegd dat hij vindt dat het weekblad Charlie Hebdo de woede van moslims heeft uitgelokt. Hij doelt dan op het afbeelden van de profeet Mohammed, zelfs in allerlei compromitterende situaties.
14.26 uur: Oplage van 1 miljoen – Charlie Hebdo verschijnt volgende week woensdag in een oplage van 1 miljoen exemplaren, melden Franse media. Normaal gesproken is de oplage van het satirische blad 60.000 exemplaren.
13.55 uur: Zoektocht politie ten noordoosten van Parijs – De Franse politie maakt nog altijd jacht op twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Agenten concentreerden zich donderdagmiddag op de omgeving van Crépy-en-Valois, niet ver van Compiègne. Eerder meldden Franse media bewegingen rond Villers-Cotterêts een kilometer of 50 ten noordoosten van Parijs en 10 kilometer van Crépy. De twee zijn gemaskerd en gewapend en zouden op de weg van Soissons naar Parijs om 10.30 uur een benzinestation hebben overvallen, aldus de nieuwssite 20 minutes. De twee hebben volgens een ooggetuige in het benzinestation automatische wapens en een raketwerper bij zich. Ze zouden in de richting van Parijs rijden. De politie bracht een grote macht op de been om de verdachten aan te houden, maar rond het middaguur waren de twee mannen nog steeds spoorloos. Er werd volgens Le Parisien een verlaten auto aangetroffen in de omgeving van het benzinestation.
13:20 uur: Kamerleden bedreigd – Een twintigjarige man uit Amsterdam is opgepakt nadat hij woensdagavond via Facebook leden van de Tweede Kamer had bedreigd. Aanleiding was volgens de politie een discussie op het sociale medium over de aanslag woensdag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Onderzoek leidde naar de woning van de man in Amsterdam Nieuw-West. Hij is aangehouden en wordt donderdag verhoord op een politiebureau. „De man heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd waarin hij aangeeft dat het plaatsen van het bericht ondoordacht was”, aldus de politie.
13:12 uur: Extra beveiliging Britse grenzen – De Britse regering heeft besloten extra grensbewaking in te stellen na de aanslag van woensdag in Parijs. Verscheidene havens en spoorlijnen vanaf het continent worden scherper beveiligd. Volgens Londen zijn er geen specifieke aanwijzingen die de maatregelen hebben ingegeven.
13.02 uur Rutte spreekt op de Dam – Premier Mark Rutte houdt donderdagavond op de Dam in Amsterdam een toespraak naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. In Amsterdam start om 18.00 uur een demonstratie bij het Franse consulaat. De Dam is het eindpunt. Naast de minister-president komen ook vertegenwoordigers van de media en politie aan het woord. Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de manifestatie af met een toespraak.
12.54 uur: Fransen zijn minuut stil – Op scholen, in bedrijven, op mediaredacties en op straat hebben Fransen donderdag een minuut stilte in acht genomen. Donderdag is een dag van nationale rouw, in het hele land hangen de vlaggen halfstok. Via sociale media riepen instellingen op om op het middaguur gezamenlijk stil te zijn. „Kom samen in alle gebouwen van de AMU om een minuut stilte in acht te nemen. Uit eerbetoon voor de slachtoffers, voor de vrijheid, voor de vrede”, twitterde de universiteit van Aix-en-Provence en Marseille.De Franse president François Hollande was samen met agenten op het hoofdbureau van politie in Parijs stil.
12.46 uur: Paus maakt hashtag #PrayersforParis – Paus Franciscus heeft donderdag op Twitter een eigen hashtag gemaakt voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs: #PrayersForParis (gebeden voor Parijs). De meeste tweets over de aanslag van woensdag zijn te lezen onder de hashtag #CharlieHebdo.
12:33 uur: Gare du Nord ontuimd – De Parijse politie heeft station Gare du Nord ontruimd in verband met een verdacht pakketje. Dat meldden Franse media en mensen ter plaatse via Twitter. Op het station komen de Thalystreinen uit Nederland en België aan.
12.30 uur: Scriba PKN schrijft commentaar – Dr. Arjan Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland schrijft vandaag in een commentaar: “De aanslag in Parijs stelt de westerse samenleving opnieuw op de proef. Wraak op wraak is het slechtste antwoord. Integendeel: moslims zijn vrij om binnen de kaders van de democratische rechtstaat hun godsdienst aan te hangen.”.
12.28 uur: Charlie Hebdo verschijnt volgende week – Charlie Hebdo verschijnt volgende week gewoon. Columnist Patrick Pelloux heeft dat donderdag verzekerd aan de krant Le Parisien. „We gaan door, we hebben besloten volgende week uit te komen. Iedereen staat erachter”, zei Pelloux. Volgens de schrijver, die in het dagelijks leven arts is, komt de redactie van het tijdschrift op korte termijn bijeen.
12.05 uur: Zondag nationale betoging in Parijs – In Parijs vindt zondag een nationale manifestatie plaats waarin de slachtoffers van de aanslag worden herdacht. De Franse raad CFCM die de belangen van moslims behartigt, roept moslims in Frankrijk op aan de betoging deel te nemen.
11.55 uur: Tientallen telegrammen voor Hollande – Enkele tientallen presidenten, koningen en hoogwaardigheidsbekleders hebben per telegram hun steun betuigd aan de Franse president François Hollande. Dat meldt directeur Rob van Hoof van Telegram.nl uit Alteveer donderdag. Omdat het Groningse bedrijf de Franse telegramlijn beheert, gaan alle telegrammen voor Frankrijk via Alteveer. Vooral van koningen en prinsen uit Arabische landen komen veel steunbetuigingen, zei Van Hoof. Hij wil geen namen van afzenders noemen. Ook over de inhoud van de telegrammen zegt hij niets. Vanuit Europa kreeg Hollande steun van enkele regeringsleiders en ministers.
11.50 uur: Grote politiemacht sluit weg af – De twee mannen die worden verdacht van de bloedige aanslag woensdag in Parijs zijn donderdag ten noordoosten van Parijs gesignaleerd volgens Franse media. Een grote politiemacht heeft de weg waar ze op rijden bij de plaats Vauciennes afgesloten. De twee zijn gemaskerd en gewapend onderweg op de weg Parijs-Soissons en hebben langs die route een benzinestation overvallen, aldus de krant 20 minutes.
11.40 uur: „Verband met schietpartij zuiden Parijs niet duidelijk” – Of er een verband is met de aanslag van woensdag en de schietpartij in het zuiden van Parijs is nog onduidelijk. Bij de schotenwisseling raakte een straatveger zwaargewond. Dat heeft de vakbond van politiepersoneel gezegd. Naar de schutter wordt gezocht. De agent, een vrouw, was bij een verkeersongeluk uitgestapt, waarna het vuur werd geopend. „Er was een agent die voor een witte auto stond en een man die wegrende en schoot”, zei een getuige, Ahmed Sassi, die het incident vanuit zijn huis zag. De schutter droeg donkere kleren, maar geen masker. „Het leek niet op een groot wapen, omdat hij het met één hand vasthield”, aldus Sassi. Cazeneuve vertrok vroegtijdig bij een spoedzitting van het kabinet om naar de plaats van het incident te gaan. De minister waarschuwde geen voorbarige conclusies te trekken over het incident.
11.35 uur: Charlie Hebdo heeft niets op met religie – Aversie tegen religie vormt het cement van de redactie van Charlie Hebdo, schreef Le Monde op 20 september 2012. „De aanval op alle religies vormt onze identiteit”, zei destijds hoofdredacteur Gérard Biard, die woensdag in Londen verbleef. „De redactie omvat anarchisten, groenen, communisten, trotskisten, socialisten. Maar we zijn het allemaal met elkaar eens als het om religie gaat. En ik denk dat we allemaal atheïsten zijn.”
11.22 uur: Minuut stilte op Nederlandse redacties – Op mediaredacties in het hele land is donderdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden om de aanslag te herdenken op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Ook de publieke radio- en tv-zenders namen een minuut stilte in acht. 11.15 uur: Twee gewapende mannen gesignaleerd bij Parijs – Twee zwaar bewapende mannen zijn gesignaleerd in het departement Aisne ten noordoosten van Parijs. Dit meldde de krant Le Parisien. Volgens France TV Info zou het om de twee verdachten van de aanslag gaan.
11.05: Meerdere aanvallen op moskees – Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zijn er meerdere aanvallen geweest op moskeeën in Frankrijk, meldt AFP op basis van Franse autoriteiten.
11.02 uur: Daders aanslag werden in de gaten gehouden – De twee hoofdverdachten van de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo werden in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten. Dit heeft donderdag de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigd. Hij zei dat er echter geen aanwijzingen waren dat er een terroristische aanslag werd voorbereid. Er liepen ook geen onderzoeken of strafzaken tegen de twee broers, Chérif en Saïd Kouachi, aldus Cazeneuve.
11.00 uur: Agent overleden na schietpartij bij Parijs – Een van de agenten die donderdagochtend ten zuiden van Parijs werden neergeschoten, is overleden. Dat meldt de Franse krant Le Monde.
10.58 uur: Le Pen haalt doodstraf van stal – Leidster Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National wil een referendum over herinvoering van de doodstraf in Frankrijk. Ze zei dat een dag na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo tegen de zender France 2. Of een dergelijke volksstemming er ook komt is nog maar de vraag. De politica wil een referendum als ze gekozen is als president van Frankrijk. „De doodstraf moet bestaan in ons juridische arsenaal”, aldus de rechtse politica.
10.50 uur: Redactie Charlie Hebdo „onverantwoordelijk” en „stom” – Frankrijk is het land van Voltaire, maar te vaak heeft redactionele onverantwoordelijkheid de boventoon gevoerd bij Charlie Hebdo. Dat stelt de hoofdredacteur van de Britse Financial Times. Hij omschrijft de houding van de redactie als „onverantwoordelijk” en „stom.” Naar aanleiding van boze reacties van internetters heeft de krant een nieuwe versie van de bijdrage geplaatst, meldt La Presse.ca.
10.51 uur: Publieke Omroep minuut stil om 11 uur – De Nederlandse publieke omroep is donderdagochtend om 11.00 uur een minuut stil. Daarmee wil de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) haar solidariteit betuigen met de collega’s in Frankrijk na de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. Alle radio- en tv-zenders van de publieke omroep, behalve NPO Zappelin, houden een minuut stilte in acht. De volgende boodschap verschijnt op televisie en online en is op de radio te horen: „De Nederlandse publieke omroep zwijgt een minuut. Wij zijn solidair met onze collega’s in Frankrijk en verdedigen de vrijheid van meningsuiting.”
10.45 uur: Extra beveiliging redacties Amsterdam – Redacties van mediabedrijven in Amsterdam staan sinds de aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo onder extra toezicht. Zo is de beveiliging rond het pand van TMG, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, sinds de nacht van woensdag op donderdag opgeschroefd. Marcel van Lingen, hoofdredacteur van persbureau ANP, laat donderdag weten: „Wij weten dat er beter op de media en ook het ANP wordt gelet. Maar we weten ook dat het doorgaans niet verstandig is te spreken over veiligheidsmaatregelen.” De leiding van NRC Media, waar NRC Handelsblad en nrc.next onder vallen, doet geen uitlatingen over eventuele extra beveiliging.
10.40 uur: Explosie Zuid-Frankrijk – Bij een moskee in Villefranche-sur-Saône, in het zuiden van Frankrijk bij Lyon, is donderdagochtend een explosie geweest. Er vielen geen gewonden, wel sneuvelden wat ruiten. De burgemeester van Villefranche vreest dat de explosie te maken heeft met de aanslag woensdag op Charlie Hebdo in Parijs. „Ik vrees dat dit verband heeft met de dramatische gebeurtenis van woensdag”, zei hij tegen de krant Le Progres. Een politiebron heeft tegen de krant 20 Minutes gezegd dat er geen verband is met de aanslag in Parijs. Het zou om een criminele actie gaan. De krant stelt dat de explosie in een shoarmazaak was. De explosie gebeurde rond 06.00 uur. Er was geen gaslek, aldus de krant. De politie heeft de wijk afgesloten.
10.28 uur: Brussel eert in stilte slachtoffers – De Europese instellingen in Brussel eren donderdag in stilte de slachtoffers en hun familieleden van de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo woensdag. Twaalf mensen, onder wie acht journalisten, kwamen om het leven. Om 10.45 uur wordt voor het Europees Parlement een minuut stilte gehouden. Het internationale perscorps in Brussel houdt een kleine plechtigheid om 11.00 uur. Om 12.00 uur houden de Europese Commissie, ook wel het dagelijks bestuur van de EU genoemd, en alle ambtenaren een minuut stilte. Vlaggen voor de gebouwen van de Europese Commissie hangen halfstok. Het bezoekerscentrum van het Europees Parlement (het Parlamentarium) toont in de grote lichtbalk boven de entree ‘Je Suis Charlie’ (Ik ben Charlie).
10.22 uur: Nederlandse ambassade leeft mee na – De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, loopt donderdagavond om 18.00 uur mee in de stille tocht die in Parijs wordt gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag. Donderdagochtend werd door de staf al een minuut stilte gehouden. Ook heeft de ambassadeur zijn condoleances overgebracht aan de medewerkers en nabestaanden van medewerkers van weekblad Charlie Hebdo, de politie in Parijs en de burgemeester van de Franse hoofdstad. De vlaggen hangen de komende drie dagen halfstok bij het gebouw. Bij de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs werden woensdag twaalf mensen gedood en velen raakten gewond. Het gaat om redactieleden en agenten.
10.21 uur: Herdenking aanslag in vrijdaggebed moskeeën – Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept moskeebesturen op om tijdens het vrijdaggebed stil te staan bij de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. „Imams zullen hun afschuw uitspreken over deze gruwelijkheid”, aldus het CMO donderdag. De organisatie is „diep geschokt door de barbaarse en laffe aanslag. Het is een misdaad tegen de mensheid en een aanval op onze democratie, vrede en vrijheid”. Het CMO roept de achterban op deel te nemen aan wat het noemt, steunbetuigingsactiviteiten zoals vreedzame manifesten in verschillende steden. Moskeeën in Nederland worden sinds enige tijd extra bewaakt door politie, veiligheidsdiensten en burgerwachten. Onlangs werd in Zweden in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.
10.05 uur: Explosie bij moskee Zuid-Frankrijk – Bij een moskee in Villefranche, in het zuiden van Frankrijk, is donderdagochtend een explosie geweest. Er vielen geen gewonden, wel sneuvelden wat ruiten. De burgemeester van Villefranche vreest dat de explosie te maken heeft met de aanslag woensdag op Charlie Hebdo in Parijs. „Ik vrees dat dit verband heeft met de dramatische gebeurtenis van woensdag”, zei hij tegen de krant Le Progres. De explosie gebeurde rond 06.00 uur. Er was geen gaslek, aldus de krant. De politie heeft de wijk afgesloten.
09.50 uur: Protest en bezinning – „Ook christenen en moslims die zich gruwelijk ergeren aan de spotprenten van Charlie Hebdo moeten met ontzetting afstand nemen van moslimterreur en zich –binnen de grenzen van die genoemde vrijheden– daar manhaftig tegen verzetten.” Dat schrijft de commentator van deze krant.
09.41 uur: FNV: journalisten op laffe manier omgebracht – De vakbond FNV steunt de oproep aan vakgenoten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om in heel het land om 11.00 uur een minuut stilte te houden. Het stiltemoment is bedoeld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De aanslag kostte woensdag twaalf mensen het leven. „Je zult maar aan het werk zijn en dan op zo’n laffe manier om het leven worden gebracht. Dit is verschrikkelijk. Wij zijn geschokt”, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. Hij is donderdagavond bij de demonstratie voor persvrijheid in Amsterdam. Ook in tal van andere steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Zoetermeer en Maastricht doen mee.
09.25 uur: Nederland staat stil bij aanslag in Parijs – De Nederlandse kranten staan donderdag in het teken van de aanslag van woensdag in Parijs.
09.10 uur: Twee verdachten nog steeds op vrije voeten – De twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo zijn nog steeds op vrije voeten en zwaar gewapend. Dat meldt de Franse premier Manuel Valls.
09.07 uur: Vlag halfstok bij Franse ambassade – Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de nationale vlag halfstok. Ook de vlag van de Europese Unie hangt halfstok. Bij het gebouw liggen zes bosjes bloemen en staat een aantal kaarsjes. Er is geen extra bewaking bij het gebouw te zien.
09.00 uur: „Geen verband met aanslag” – De schietpartij in het metrostation in Zuid-Parijs lijkt geen verband te houden met de aanslag in Parijs, meldt persbureau Reuters. Bij de schotenwisseling raakten twee agenten gewond. Een van de daders is gearresteerd. Eerder meldden media dat de daders waren ontkomen in metrostation Porte de Châtillon.
08.45 uur: „Twee agenten op de grond na schotenwisseling” – In Montrouge, in het zuiden van Parijs, „liggen twee agenten op de grond” na een schotenwisseling. Dat melden Franse media. Niet duidelijk is of de schietpartij heeft te maken met de aanslag van woensdag.
08.25 uur: Zeven aanhoudingen – Bij de zoektocht naar de twee hoofdverdachten van de terroristische aanslag woensdag in Parijs, zijn zeven mensen aangehouden. Dit heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag bevestigd. Hij sprak van een „terroristische dreiging zonder weerga.” Onder de arrestanten is familie van de hoofdverdachten, de broers Chérif en Saïd Kouachi. Een achttienjarige zwager van Chérif heeft zich in Charleville-Mézière zelf bij de politie gemeld, nadat hij op sociale media zag dat hij werd gezocht.
08.10 uur: Meerdere arrestaties verricht” – Na de aanslag zijn er meerdere arrestaties verricht. Dat zei de Franse premier Manuel Valls in een radio-interview.
08.00 uur: Extra tv-kijkers journaals – Het NOS Achtuurjournaal heeft woensdagavond ruim 2,7 miljoen kijkers getrokken. Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) donderdag. Het waren een paar honderdduizend kijkers meer dan op een ‘normale’ doordeweekse dag. De uitzending was vrijwel geheel gewijd aan de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De programmering van NPO 1 werd woensdagmiddag omgegooid om ruim baan te geven aan extra NOS Journaals. Ook naar de journaals om 17.00 uur en 18.00 uur keken wat meer mensen dan gemiddeld. Naar RTL Nieuws keken om 19.30 uur bijna 1,4 miljoen mensen.
05.21 uur: „Anti-terreuractie Reims afgezwakt” – De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad Reims is donderdagochtend sterk afgezwakt. Er zijn minder agenten ter plaatse, hoewel het politieonderzoek in de huizen doorgaat. Dat meldden Franse media woensdag. Andere huiszoekingen in de stad Charleville-Mézières zijn afgerond. Twee verdachten van de aanslag in Parijs verbleven de afgelopen weken in Reims, berichtte de krant Le Monde na gesprekken met de lokale jeugd. De politie begon rond elf uur ’s avonds met de huiszoekingen. Het is niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.
04.10 uur: Demonstraties in Nederland – In een flink aantal Nederlande gemeenten worden donderdag om 18.00 uur demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen en Zoetermeer doen mee. In Nijmegen is ook een demonstratie gepland, waar burgemeester Hubert Bruls aanwezig zal zijn. Het is een demonstratie om „afschuw en medeleven te tonen”, aldus de organisatie op Facebook. Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) riepen woensdagavond collega’s en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren.
02.50 uur: Verdachte aanslag Parijs geeft zich aan – De jongste van de drie vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs heeft zich aangegeven bij de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bevestigd tegenover Franse media. De achttienjarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. De jongen zou zich hebben aangegeven, omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag. De 18-jarige jongen zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. De verdachte gaf zich aan in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. Franse media meldden dat er mogelijk ook andere aanhoudingen zijn verricht. Het zou gaan om mensen die banden hebben met de twee oudere verdachten. Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd. De jongen zou „overweldigd” zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen. De politie in Frankrijk heeft drie verdachten in het vizier. Twee van hen zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. Zij zijn 32 en 34 jaar oud. De politie maakte in de nacht van woensdag op donderdag hun identiteit bekend en publiceerde pasfoto’s. In Reims wordt onderzoek gedaan door de politie in onder meer een woning waar twee van de verdachten mogelijk lange tijd verbleven voordat de aanslag werd gepleegd. Een huiszoeking in de plaats Charleville-Mézières is inmiddels afgerond.
02.28 uur: „Geen willekeur bij aanslag Parijs” – Er was geen sprake van willekeur bij de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De daders hebben in het pand redactieleden naar hun naam gevraagd alvorens zij begonnen te schieten. Dat zei dokter Gerald Kierzek, die slachtoffers behandelde en sprak met overlevenden, tegen Franse media. Volgens de dokter werden bovendien vrouwen van de mannen gescheiden. Er was geen sprake van een ongerichte kogelregen, maar van gerichte executies, aldus Kierzek.
23.45 uur: Anti-terreuractie in Reims – In Reims is volgens Franse media een anti-terreuractie gaande in een poging de drie verdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op te pakken. Op live beelden van Franse zenders is te zien hoe tientallen zwaarbewapende en in kogelvrije vesten gehulde agenten een buurt in Reims uitkammen. Rond 1.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag was de zoektocht in de buurt vooralsnog vruchteloos. Volgens I-TV zou het niet gaan om een offensief, maar om een operatie om DNA en vingerafdrukken te vergaren. De gewapende politie is een gebouw binnengegaan en heeft dat even later weer verlaten. Een woordvoerder van de politie zei voor middernacht dat het drietal wellicht,door de politieaandacht en de aandacht op sociale media is gevlucht. Of er gaat geschoten worden.’’ Er vliegen helikopters rond boven het gebied waar de actie plaatsvindt. De wijde omtrek is afgezet, maar veel journalisten en buurtbewoners lopen op straat, dichtbij de agenten. Eerder gingen er al hardnekkige geruchten dat de verdachten zich in Reims zouden ophouden. De achttienjarige verdachte waar de politie onder anderen naar op zoek is, stond vorig jaar nog ingeschreven op een school in Reims.
22.26 uur: Extra beveiliging Franse gebouwen Den Haag – Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van Van Aartsen woensdag gezegd. De beveiliging is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen. Om welke Franse instellingen het gaat, wilde de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. „Maar daar zijn er heel wat van.”
22.48 uur: Verdachten toch gepakt? – De Franse politie bevestigt tegenover The Guardian dat de verdachten zijn opgepakt.
22.29 uur: Id-kaarten laten liggen – Volgens weekblad Le Point kwam de politie de verdachten op het spoor doordat zij hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun id-kaarten achter. Een van de twee werd in het vorig decennium berecht, omdat hij ongeveer tien jonge Fransen zou hebben geronseld voor de strijd in Irak. Hij stond op het punt zelf naar Irak te reizen toen hij werd aangehouden. De politie zou nog een derde achttienjarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor zijn. Hij stond vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims.
21.57 uur: Gearresteerd? – De Franse krant Liberation meldde korte tijd dat de verdachten gepakt waren, maar trekt nu dat bericht in. Wel zijn de mannen gelokaliseerd.
21.39 uur: Demonstraties in Nederlandse steden – In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden donderdag om 18.00 demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.
21.29 uur: Verdachten waren in Syrië – Twee van de verdachten zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. Dat melden Franse media. De politie heeft volgens Franse media woensdagmiddag een appartement in Pantin doorzocht zonder iemand aan te houden. De politie zou nog een derde verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor zijn.
21.23 uur: Verdachten in het vizier – Said Kouachi, Sherif Kouachi en Hamid Mourad. Dat zouden de namen zijn van de verdachten. Het gaat om twee in Frankrijk geboren broers en nog een andere man. De politie is de mannen op het spoor.
21.03 uur: Honderdduizend betogen in Frankrijk – In Parijs zijn volgens de politie zeker 35.000 mensen afgekomen op een spontane betoging. Daarmee was de hoofdstad het hart van de protesten, waar volgens Franse media in heel het land zeker 100.000 mensen op afkwamen. Ook in andere Franse steden zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn, in Toulouse zo’n 10.000. In Lyon hebben zeker 5000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis.
20.20 uur: Hollande over vrijheid – „De hele republiek is aangevallen. De republiek, dat is de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid is altijd sterker dan de barbarie. We moeten ervan bewust zijn dat ons beste wapen onze eenheid is. Eenheid van al onze burgers. Niets moet ons verdelen, ons scheiden.”
20.10 uur: Hollande spreekt – President Hollande houdt een tv-toespraak. Volgens hem werd de redactie van het tijdschrift al jaren bedreigd. Morgen zal er een dag van nationale rouw zijn. De vlaggen in Frankrijk gaan drie dagen halfstok.
19.49 uur: Politie doorzoekt appartementen – De politie in Parijs heeft in het onderzoek naar de daders appartementen doorzocht. Dat meldt de krant Le Parisien. Niemand is aangehouden, zo heeft de krant van bronnen bij de politie vernomen.
19.27 uur: Cartoons – Op de site van de Washington Post staan een aantal cartoons, naar aanleiding van de aanslag.
19.12 uur: Spontane bijeenkomsten Amsterdam en Den Haag – Op de Dam in Amsterdam en het Spuiplein in Den Haag zijn woensdagavond enkele tientallen mensen bijeengekomen om stil te staan bij de bloedige aanslag in Parijs. Ze hebben gereageerd op een oproep die werd gedaan op een speciale Facebookpagina met als naam ‘Rassemblement pour la liberté de la presse’ (samenkomst voor de persvrijheid).
19.10 uur: Marcouch: kom donderdag naar de Dam – „Als Parijs morgen om 18.00 uur de mars houdt, laten wij op dat moment ook in Nederland elkaar opzoeken, met een bijeenkomst bij ons vrijheidsbeeld op de Dam.” Daartoe roept Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) op op Facebook. Hij heeft het over een solidariteitsbijeenkomst die de Amsterdamse Marokkaanse jongerenorganisatie Argan houdt op het moment dat er in Parijs een stille tocht begint naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. „Ik rouw mee met de nabestaanden”, aldus Marcouch op Facebook.
18.58 uur: Acht journalisten onder doden – De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. Dat meldt de Franse krant Le Monde woensdagavond op basis van de procureur François Molins in Parijs. De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend. Er zijn elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand. Bovendien sprak Molins over „minstens twee daders”, waardoor de eerdere uitspraak van de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve over drie daders weer in twijfel wordt getrokken.
18.20 uur: Aanslag goed voorbereid – De aanslag lijkt degelijk te zijn voorbereid en gepleegd door zeer goed getrainde strijders. Dat concluderen verscheidene Franse media. De daders waren geen wilde aanvallers die in het rond schoten, maar mensen die met militaire discipline te werk gingen en zeer goed met hun vuurwapens konden omgaan. Ze pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering, waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant Le Parisien.
17.41 uur: Ook in Amsterdam betoging – Net als in Parijs en Brussel wordt ook in Amsterdam vanavond een betoging gehouden, laat een pagina op facebook zien.
17.16 uur: Spontane betogingen – In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd. Via sociale media wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden. De Place de la République in het hartje van Parijs vormt woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen. In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om „ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme”. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.
17.10 uur: Reactie koning – Koning Willem-Alexander is diep geschokt door de aanslag. Hij heeft president Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances overgebracht alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk „ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan”. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst namens de koning bekendgemaakt.
16.50 uur: Reactie moskeeën – De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft de aanslag sterk veroordeeld. „Een afgrijselijke en barbaarse aanslag op journalisten, op de vrijheid van meningsuiting en op de vrijheid van godsdienst”. Het medeleven van de moskeeën gaat uit naar alle directe betrokkenen. „Samen met iedereen die de democratie en de rechtsstaat een warm hart toedraagt, blijven wij strijden tegen geweld, haat, terreur en extremisten, ongeacht wie de afzender is”, aldus de RMMN.
16.39 uur: Reactie kerken – Namens Protestantse Federatie in Frankrijk, waarbij nagenoeg alle Franse protestantse kerken zijn aangesloten, heeft voorzitter François Clavairoly als volgt gereageerd. „In naam van protestantisme in Frankrijk spreken wij onze verontwaardiging en veroordeling uit over deze afschuwelijke daad die ons diep raakt. Nooit zullen we nalaten te reageren als mensen op een dergelijke laaghartige wijze worden vermoord, noch nalaten erop te wijzen hoe waardevol het menselijk leven is in de ogen van God.”
Namens Franse RK-Kerk, kardinaal Olivier Ribadeau-Dumas: „Een dergelijke terreurdaad is natuurlijk ongekend. Niets kan een dergelijke daad rechtvaardigen. (…) We moeten meer dan ooit inzetten op de kwetsbare broederschap en op het zoeken naar de vrede.”
16.07 uur: Twitter – De aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs is woensdagmiddag trending topic op Twitter. Via de hashtag ‘JeSuisCharlie’ (Ik ben Charlie) plaatsen mensen vanuit de hele wereld steunbetuigingen waarin massaal wordt meegeleefd met de nabestaanden van slachtoffers en de gewonden. De laatste officiële tweet van Charlie Hebdo, een cartoon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, was rond 16.00 uur al 17.000 keer geretweet. Ook sturen twitteraars andere satirische cartoons van het blad rond.
15.55 uur: Nederlandse cartoonist – „Ik laat me hierdoor niet afschrikken. We moeten doorgaan, meer dan ooit”. Dat zei cartoonist Bernard ‘Willem’ Holtrop woensdag in reactie op de aanslag in Parijs op de redactie van ‘zijn’ blad Charlie Hebdo. De Nederlandse cartoonist tekent sinds de oprichting van Charlie Hebdo voor het blad en verloor bij de aanslag dus collega’s en „vrienden”. Holtrop noemde de schietpartij een „aanslag op de hele schrijvende pers”. De tekenaar was woensdagmiddag onderweg naar Parijs en hoorde het nieuws onderweg. Hij is van plan donderdag de redactie te bezoeken.
15.50 uur: Stille tocht – Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft alle Fransen „en verdedigers van de vrijheid” opgeroepen donderdagavond „op een solidaire en stille manier” de straat op te gaan na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van de Franse hoofdstad. „Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen”, aldus de burgemeester woensdag in een verklaring.
15.43 uur: Niet verbaasd – De partij Vlaams Belang is „geschokt maar niet verbaasd” over de aanslag in Parijs op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. „Het bloedbad dat vandaag in Parijs werd aangericht door twee jihadisten bewijst andermaal het gevaar van de islamisering en de oprukkende jihad in Europa”, aldus de partij in een persbericht woensdag.
15.40 uur: Deense krant – De Deense krant Jyllands-Posten, die in 2005 spotprenten over de profeet Mohammed publiceerde, heeft de beveiliging aangescherpt volgend op de aanslag in Parijs.
15.20 uur: Drie schutters – De Franse politie is nog altijd op zoek naar de drie daders van de aanslag woensdag op de redactie van een weekblad in Parijs. Eerder werd gesproken van twee terroristen die de redactie van het blad Charlie Hebdo met vuurwapens aanvielen en twaalf mensen doodden. Maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve waren het er drie. Ze wisten te ontkomen in een zwarte Citroën die in het noorden van het Parijse centrum is teruggevonden. De politie is volgens Franse media nu op zoek naar twee andere auto’s.
14.56 uur: Reactie Asscher – De redactie van Charlie Hebdo is het doelwit geworden van „een lage, laffe aanslag”. Dit zei vicepremier Lodewijk Asscher woensdag in een reactie op het „barbaarse bloedvergieten” in Parijs. „We leven allemaal mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is meer dan een misdadige aanval op journalisten, het is een misdadige aanval op de vrijheid en de veiligheid waar wij in onze democratische samenleving voor staan”, aldus de PvdA-minister.
14.52 uur: Houellebecq – In de laatste uitgave van woensdag van het satirische weekblad Charlie Hebdo is een artikel gewijd aan het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq. In Soumission (Onderwerping) beschrijft Houellebecq Frankrijk in het jaar 2022 onder de eerste islamitische president. Op de cover van Charlie Hebdo staat een sportprent van de schrijver met daarbij de tekst „De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden…in 2022 doe ik mee met de ramadan!” Soumission is woensdag in Frankrijk verschenen. Houellebecq staat bekend om zijn kritiek op de islam. Hij noemde de godsdienst in 2001 „de stomste religie” en werd daarna aangeklaagd door onder meer moslimorganisaties. In 2002 werd hij vrijgesproken van belediging van de islam. Houellebecq schreef onder meer Elementaire deeltjes (1998) en Platform (2001). In dat laatste boek plegen moslimterroristen een aanslag. Na de aanslag bij het hoofdkantoor van Charlie Hebdo heeft de politie de veiligheidsmaatregelen bij de uitgeverij van Houellebecq verscherpt.
14.47 uur: Hoofdredacteur – De hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Gerard Biard, was volgens de Guardian op het moment van de aanslag in Londen. Hij noemt de terreurdaad in Parijs “onbegrijpelijk.” “Ik begrijp niet hoe mensen met zware wapens een krant kunnen aanvallen. Een krant is geen oorlogstuig.”
14.43 uur: Eerdere aanslagen – Lees hier een overzicht van eerdere aanslagen in Frankrijk door radicale moslims.
14.41 uur: Moslimraad – De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de grote moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, heeft in scherpe bewoordingen de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo veroordeeld. „De gemeenschap is onthutst. We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid.” We veroordelen absoluut deze daden en wij verwachten dat de autoriteiten de juiste maatregelen nemen. Boubakeur ziet het als een aanval op de democratie en ziet donkere wolken samenpakken. Hij repte van een „ongekende oorlogsverklaring”. De tijden zijn veranderd „we gaan door deze confrontatie een nieuwe periode in.”
14.40 uur: Reactie Merkel – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag de terroristische aanslag op een redactie in Parijs als een aanval op de vrijheid van meningsuiting veroordeeld. De aanval is niet alleen op Frankrijk gericht maar op de wezenlijke vrijheden van de democratie, aldus Merkel.
14.23 uur: Goed voorbereid – De aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo lijkt uitstekend te zijn voorbereid. Dat schrijft de krant Le Parisien woensdag. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant. Onder de doden zijn zeker vier tekenaars van het blad. Van de aanslagplegers ontbreekt nog elk spoor. De auto van de plegers is teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.
14.22 uur: Reactie Timmermans – De aanslag in Parijs is een „aanslag op ons allen”. Dat heeft Europees Commissaris Frans Timmermans (Betere regelgeving) woensdag op zijn Facebookpagina geschreven. Hij stelt geschokt te zijn en te rouwen om de slachtoffers. Volgens Timmermans is het een aanslag op „onze fundamentele normen en waarden, op de vrijheden waarop Europese samenlevingen zijn gebouwd”. Daarom moeten alle Europeanen standvastig hun solidariteit aan het Franse volk tonen, aldus Timmermans. „Barbarij zal niet zegevieren. Terrorisme zal verslagen worden als we opkomen voor onze gezamenlijke vrijheid en als we tonen bereid te zijn onze normen en waarden te verdedigen, schouder aan schouder”, onderstreept Timmermans.
14.20 uur: Ooggetuigen – Ooggetuigen zeggen tegenover verschillende Franse media dat de aanvallers “perfect Frans” spraken.
14.15 uur: EU geschokt – De Europese Unie is diep geschokt over de aanslag in Parijs op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak van een „brutale en onmenselijke aanslag”. Hij sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers en hun familieleden en betuigde zijn solidariteit met Frankrijk. „Dit is een onaanvaardbare daad”, liet Juncker in een persbericht optekenen. „Een barbarij die ons allemaal aangaat als mens en Europeanen.” Meerdere EU-Commissarissen gebruikten sociale media om hun schok over de aanslag en hun medeleven aan de slachtoffers en hun familieleden te uiten. De Hongaarse EU-commissaris Kristalina Georgieva (Begroting) bestempelde de aanslag als barbaars. Haar Zweedse collega Cecilia Malmström (Handel) noemde het een „onaanvaardbare aanslag op de vrijheid van meningsuiting”.
14.13 uur: Dicht bij huis – Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is „totaal uit het veld geslagen” door de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. „Het is een heftige aanslag op de journalistiek. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden.” De NVJ zal zich de komende tijd gaan beraden wat de aanslag onder andere voor de journalistiek in Nederland betekent. „In elk geval moeten we dapper doorgaan en aan het werk blijven.s”
14.05 uur: Wilders reageert – PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter: “Wanneer dringt het eindelijk door bij Rutte en andere westerse regeringsleiders: het is oorlog.”
14.00 uur: Scholen – De Franse krant Le Monde meldt dat scholen in het 11de arrondissement in Parijs uit veiligheidsoverwegingen worden geëvacueerd. 14.00 uur: Redactievergadering – De Guardian meldt dat er op het moment van de aanslag op de burelen van Charlie Hebdo een redactievergadering gaande was. Dit betekent dat de meeste van de medewerkers aanwezig waren.
13.52 uur: Reactie Rutte – Premier Rutte heeft gereageerd op de aanslag in Parijs: “Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.”
13.50 uur: Witte Huis – Het Witte Huis heeft de aanslag in Parijs in de “meest krachtige bewoordingen” veroordeeld, meldt AFP.
13.45 uur: Bewaking – Dezelfde woordvoerder meldt dat de bewaking van de redactieburelen van Charlie Hebdo de laatste weken was opgevoerd vanwege nieuwe bedreigingen tegen het satirische magazine.
13.44 uur: Meerdere daders – Een woordvoerder van de Franse politiebond Unité zegt tegenover de Guardian dat drie mannen na de aanslag in een vluchtauto, bestuurd door een vierde persoon, zijn weggereden. Elders in Parijs zouden zij hun auto hebben achtergelaten en onder bedreiging een andere auto hebben gestolen.
13.35 uur: Cartoonist – De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Westergaard is de man achter de omstreden cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband die ook door Charlie Hebdo werd afgedrukt.
13.34 uur: Toespraak Hollande – France24 meldt dat president Hollande vanavond om 20 uur het Franse volk zal toespreken.
13.32 uur: Reactie Kamerleden – Tweede Kamerleden hebben woensdag geschokt gereageerd op de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.
13.30 uur: Bewaking – Bronnen binnen de Franse autoriteiten melden aan de Guardian dat verschillende andere redacties, winkelcentra, musea en stations onder politiebewaking zijn geplaatst.
13.28 uur: Livestream – De Franse nieuwszender France24 heeft een Engelstalige livestream via YouTube.
13.27 uur: Reactie NAVO – NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft zijn volledige steun uitgesproken aan bondgenoot Frankrijk na de „afschuwelijke aanslag op de persvrijheid”. Via Twitter sprak Stoltenberg zijn solidariteit uit. Hij schreef ook dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn.
13.25 uur: Twaalf doden – De terroristische aanslag in Parijs heeft aan twaalf mensen het leven gekost. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn twee politieagenten.
13.23 uur: Wraak – Persbureau AFP meldt op gezag van de politie dat de daders tijdens de aanslag riepen “de profeet te wreken”.
13.22 uur: Hoogste alarmfase – In Parijs is de hoogste alarmfase afgekondigd.
13.15 uur: Reactie NCTV – De aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo bevestigt het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft. Dat laat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof woensdag weten. „Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel”. De NCTV volgt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet.
13.14 uur: Politiemensen – Volgens de laatste berichten zijn onder de 11 dodelijke slachtoffers ook twee politieagenten. Er zouden vijf gewonden zijn gevallen.
13.12 uur: Spoedzitting – Persbureau AFP meldt dat het Franse kabinet later vandaag voor een spoedzitting bijeen zal komen.
13:10 uur: Barbaarsheid – De Franse president Hollande zegt dat de aanslag op Charlie Hebdo gekenmerkt wordt door “uitzonderlijke barbaarsheid”.
13.08 uur: Videobeelden – Nieuwszender francetvinfo heeft beelden van de aanslag. Daarop is te horen hoe de daders tijdens het schieten “Allahu Akbar” roepen.
13.05 uur: Foto daders – Een journaliste van de Franse krant Le Monde twittert een foto waarop te zien is hoe twee mogelijke daders van de aanslag hun wapens afvuren op een politieauto.
13.02 uur: Hollande: het was een terroristische aanslag – De Franse president François Hollande twijfelt er niet aan dat de aanval op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo een terroristische aanslag was. De Britse premier David Cameron noemde de aanslag in Parijs ‘ziekmakend’. Groot-Brittannië steunt Frankrijk in de strijd tegen terreur, zei Cameron.
12.54 uur: Charlie Hebdo: zeer tegendraads – Het satirische weekblad Charlie Hebdo is opgericht in 1969. Het linkse blad vaart uit met behulp van spotprenten, humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek. Het buigt zich graag zeer tegendraads over politieke en culturele kwesties. Het publiceert geen foto’s, alleen tekeningen en tekst.
12.52 uur: Spotprent IS-leider – Charlie Hebdo plaatste woensdagochtend nog een spotprent van IS-leider al-Baghdadi op Twitter. Het satirische blad is eerder doelwit geweest van een aanslag. In november 2011 werd een molotovcocktail naar het pand gegooid. In het verleden publiceerde het blad geregeld spotprenten over de profeet Mohammed.
12.40 uur: Elf doden – Tien doden zouden in het gebouw liggen, een persoon is buiten doodgeschoten door twee gemaskerde aanvallers. Volgens de zender France Info heeft de politie bevestigd dat er minstens tien doden zijn gevallen. Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten.
12.20 uur: Schoten – Bij het hoofdkantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn woensdag schoten gelost. De daders zijn in twee auto’s gevlucht. Een getuige zei eerder meerdere gemaskerde gewapende lieden te hebben gezien. Benoit Bringer, een journalist van Agence Première Ligne die de aanval zag gebeuren, zei tegen tv-zender iTele dat hij meerdere gemaskerde mannen met machinegeweren zag. Twee agenten arriveerden per fiets, maar vertrokken weer - ogenschijnlijk ongewapend.
Lees ook in Digibron:
Frans blad wil moslims choqueren (Reformatorisch Dagblad 19-09-2012)