MONROVIA. Alle scholen in Liberia worden voor dertig dagen gesloten en niet-essentiële overheidsmedewerkers worden een maand met verlof gestuurd. De maatregelen zijn volgens president Ellen Johnson Sirleaf bedoeld om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan.
„Beste mede-Liberianen, ebola is echt, ebola is besmettellijk en ebola doodt”, zei de president gisteren. „Ontkennen dat de ziekte bestaat betekent dat jullie niet jullie deel doen, dus zorg dat jullie en jullie geliefden veilig zijn.”
Sirleaf sloot eerder deze week al een aantal grensovergangen. Ook plaatste zij enkele gemeenschappen in quarantaine. Tevens richtte zij een speciale taskforce op die verdere verspreiding van de ziekte moet zien tegen te houden.
De meest recente uitbraak van ebola ontstond eerder dit jaar in Guinee. In totaal zijn zeker 670 mensen aan de ziekte bezweken, van wie 129 in Liberia. Onder de bevolking heersen angst en paniek. Hulpverleners worden aangevallen omdat mensen denken dat zij kwade geesten verspreiden. Ook verstoppen mensen patiënten met ebolaverschijnselen thuis in plaats van hen naar quarantainecentra te brengen. Onlangs stichtte een man brand in het ministerie van Volksgezondheid in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, nadat zijn jongere broer aan ebola was gestorven.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eist deze uitbraak de meeste dodelijkste slachtoffers in haar geschiedenis. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. De ziekte kan worden overgedragen door lichaamsvocht.
De voetbalbond van Liberia schortte eerder al alle voetbalwedstrijden op om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Voetballers mogen ook niet in groepsverband trainen. De wedstrijd om de President’s Cup, die volgende maand zou worden gespeeld, gaat niet door.
Secretaris-generaal Alphonso Armeh van de voetbalbond in het West-Afrikaanse land zei dat zijn organisatie de regering wil helpen in de strijd tegen ebola.