Politiek
Afleggen belofte bij installatie gemeenteraad wint licht terrein

APELDOORN. Raadsleden leggen vaker de belofte af. Van de in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen lokale politici koos 57 procent bij de installatie voor de belofte; 43 procent legde de eed af. In 2010 was dat nog respectievelijk 55 en 45 procent.

Redactie binnenland
beeld ANP
beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad. Hiervoor werden de griffiers van de 380 gemeenten aangeschreven waar in maart verkiezingen werden gehouden. De respons was 91 procent.

De SGP is de enige partij waarvan alle raadsleden de eed aflegden. Van de ChristenUnie heeft alleen raadslid Van der Veen-Zeilstra (Tytsjerksteradiel) de belofte afgelegd. In 2010 kozen er nog vier ChristenUnieraadsleden –uit Culemborg, Dongeradeel, Menterwolde en Wageningen– voor de belofte. Van hen is alleen D. Jumelet (Culemborg) op 19 maart opnieuw verkozen tot raadslid. Ditmaal legde hij de eed af. Van de CDA’ers kiest bijna een op de tien voor de belofte. Vergeleken met 2010 is dat een toename van 2 procent.

Het onderzoek werd eerder gehouden in 2010. Nieuw is dat dit keer ook de PVV en de Partij voor Dieren zijn meegenomen. In Almere legde van de negenkoppige PVV-fractie alleen raadslid Boutkan de eed af. In Den Haag werden op 19 maart zeven PVV’ers gekozen tot raadslid. Na het „minder minder”-incident met PVV-leider Wilders keerde PVV’er Van der Helm zijn partij de rug toe. Hij legde als onafhankelijk raadslid de eed af. Ook zijn voormalige partijgenoten Elissen en Van Hees kozen daarvoor. De overige vier Haagse PVV’ers legden de belofte af. Van de twaalf eenmansfracties van de Partij voor de Dieren legde alleen C. van Viegen (Pijnacker-Nootdorp) de eed af.

Van de seculiere partijen is de VVD de partij waar het hoogste percentage van de raadsleden de eed aflegde. De 32 procent betekent wel een afname van 3 procent ten opzichte van 2010.

Evenals vier jaar geleden is de SP de partij met het laagste percentage raadsleden dat de eed aflegde. Het verschil met GroenLinks is echter minimaal – 11,16 om 11,59. Opvallend is wel dat dat percentage een stijging is ten opzichte van 2010. Toen legde 9 procent van de SP’ers de eed af.

Bij de lokale partijen –goed voor zo’n 30 procent van alle raadszetels– ligt de verhouding eed/belofte op 36/64. Deze getallen laten zich echter niet vergelijken met 2010 omdat toen de leefbaren als aparte categorie werden opgevoerd.

Urk is de enige gemeente waar alle –17– raadsleden de eed hebben afgelegd. In geen enkele gemeente koos iedereen voor de belofte.


Serie ‘Eed of belofte’

Getuigenis in de raadszaal (Reformatorisch Dagblad, 27-11-2010)

“Ik denk bij eed aan Allah” (Reformatorisch Dagblad, 27-11-2010)

“Algemene ambtseed nodig” (Reformatorisch Dagblad, 30-11-2010)

“Eed deel cultureel erfgoed” (Reformatorisch Dagblad, 02-12-2010)

De ruimte van de eed (Reformatorisch Dagblad, 04-12-2010)

“Eed blijft gevoelskwestie” (Reformatorisch Dagblad, 09-12-2010)

“Ja is ja voor een christen” (Reformatorisch Dagblad, 11-12-2010)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Eed of belofte

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer