DEN HAAG. De kritiek op het volgens velen te benepen kinderpardon zwelt aan. Donderdagavond oordeelde ook de ledenraad van de PvdA dat de regeling ruimhartiger moet. Desondanks ziet partijleider Samsom voor zichzelf nog geen aanjagende rol weggelegd. „Ik vertrouw erop dat staatssecretaris Teeven zijn speciale bevoegdheid zal gebruiken zoals het behoort.”
Het kinderpardon moet ruimhartiger worden toegepast, sprak de ledenraad van de PvdA donderdagavond in Zwolle uit. Het partijbestuur nam een op dit punt ingediende motie van de afdeling Ede over. Die stelt dat een verblijfsvergunning ook gegeven moet worden aan kinderen die de achterliggende jaren onder gemeentelijk toezicht vielen. Nu geldt het kinderpardon alleen nog voor kinderen die de laatste vijf jaar onder toezicht van het Rijk stonden.
Het in het regeerakkoord afgesproken kinderpardon leverde, zo bleek een maand geleden, voor 675 kinderen een verblijfsvergunning op. Volgens de ledenraad van de PvdA moet dat pardon voor nog circa 70 kinderen gaan gelden.
Met het overnemen van de motie van de afdeling Ede sluit het PvdA-partijbestuur zich aan bij het aanzwellend protest tegen het kinderpardon, zoals het al eerder verwoord werd door Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland en Kerk in Actie, en de Kinderombudsman.
Inmiddels hebben bovendien zo’n 160 burgemeesters een oproep ondertekend die eveneens pleit voor een ruimer toegepast kinderpardon. Op initiatief van de ChristenUnie houdt de Tweede Kamer binnenkort een hoorzitting over het probleem.
Hoewel de uitspraak van de ledenraad een oproep is aan de Tweede Kamerfractie van de PvdA, ziet partijleider Samsom voor zichzelf nog geen grote taak weggelegd. Hij beloofde donderdagavond zijn uiterste best te zullen doen voor de bedoelde kinderen, maar hij gaf tevens aan dat het automatisch toelaten van kinderen die slechts onder gemeentelijke toezicht stonden, niet kan, zelfs niet als die kinderen al die jaren op het reguliere onderwijs zaten.
„Deze regel is formeel alleen van toepassing op kinderen die onder rijkstoezicht staan, maar daar laten we het niet bij”, zei Samsom. „We laten ons daarbij niet in de weg zitten door regels of een staatssecretaris.”
Volgens de partijleider stonden kinderen die duidelijk in beeld waren bij gemeenten in feite ook onder toezicht, zodat ook zij onder de regeling behoren te vallen. Samsom wil daarom dat staatssecretaris Teeven, verantwoordelijk voor de uitvoering van het kinderpardon, royaal van zijn speciale bevoegdheid gebruikmaakt om ook deze kinderen een verblijfsvergunning te bezorgen.
Bovendien moeten burgemeesters, vindt hij, de juist informatie aandragen op grond waarvan Teeven kan beslissen of een kind de facto wel degelijk aan alle regels en criteria heeft voldaan.
Op de opmerking van een journalist dat de VVD’er Teeven „heel geharnast in dit dossier zit” en weinig trek zal hebben in verruiming, antwoordde Samsom dat „ook de PvdA-Kamerfractie en haar voorzitter hier behoorlijk geharnast in zitten.”