Politiek
Kinderpardon blijft zoals het is

DEN HAAG (ANP). Het pardon voor asielkinderen zoals de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben afgesproken, blijft zoals het is ondanks gemor in de PvdA-achterban en verzet van tal van burgemeesters en belangenorganisaties. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zei vrijdag dat het kabinet niet van plan is de regeling te veranderen. Hij is ook niet onder druk gezet door de PvdA-ministers, zei hij. Wel zal Teeven kijken naar schrijnende gevallen, zoals al eerder was afgesproken.

Teeven. beeld ANP
Teeven. beeld ANP

De staatssecretaris zei dat vrijdag na de ministerraad. De afgelopen week hebben meer dan 180 burgemeesters en verschillende belangenorganisaties aan de bel getrokken, omdat zij vinden dat het pardon niet eerlijk wordt uitgevoerd. Door het pardon mogen afgewezen asielkinderen die geworteld zijn in Nederland en aan bepaalde criteria voldoen, alsnog blijven.

De meeste kritiek richt zich op de afspraak dat kinderen alleen een verblijfsvergunning krijgen als ze onder rijkstoezicht stonden. Daardoor vallen bijvoorbeeld kinderen en hun ouders die in gemeenten verbleven en niet in het zicht waren van de vreemdelingeninstanties, nu buiten de boot.

Premier Mark Rutte benadrukte net als Teeven dat het toezicht van gemeenten onderling te veel verschilt. „Het is een lappendeken”. En dat je onderwijs geniet in een gemeente, betekent niet dat de gemeente toezicht op je houdt. Daarom is voor het eenduidige landelijk beleid gekozen, aldus de minister-president. Bovendien gaat het er volgens Rutte ook om of iemand goed heeft meegewerkt aan de afwikkeling van zijn procedure. Hij vreest dat het draagvlak onder het asielbeleid wegvalt als iedereen wordt toegelaten en als mensen na hun afwijzing niet teruggaan. Rutte verwacht geen politieke ruzie over de kwestie met de PvdA, zei hij bij EenVandaag.

Toch willen PvdA-leden dat er ruimhartiger wordt gekeken naar de asielkinderen die net buiten de criteria vallen.. PvdA-leider Diederik Samsom vindt ook dat Teeven goed zijn speciale bevoegdheid in deze situaties moet gebruiken om deze kinderen alsnog een status te gunnen. Ook de ChristenUnie blijft daar op aandringen.

Zodra alle bezwaarzaken zijn afgerond, zal Teeven zijn bevoegdheid inzetten. Hij wees erop dat discretionair inhoudt dat het in stilte gebeurt en hij dit dus niet met de hele wereld zal delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer