Turkije en Iran enten kinderen in tegen mazelen
Unicef heeft dinsdag aangekondigd dat in het komende jaar in totaal 53 miljoenen kinderen in Iran en Turkije worden ingeënt tegen mazelen. Het is de grootste inentingscampagne ooit tegen de besmettelijke ziekte, volgens een Nederlandse Unicef–woordvoerder.
Kinderen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot adequate medische zorg, kunnen sterven aan de gevolgen van mazelen door complicaties als diarree, longontsteking en herseninfectie. Hoewel de totale kindersterfte door toedoen van mazelen in de laatste tien jaar wereldwijd met bijna tweederde is afgenomen, stierven in 2001 meer dan 745.000 kinderen die niet waren ingeënt. Een vaccinatie kost 11 eurocent.
In Iran gaat men ook kinderen inenten tegen rodehond. In landen waar kinderen niet worden ingeënt tegen deze kinderziekte, wordt gemiddeld een op de duizend kinderen geboren met afwijkingen aan hart, ogen of oren.
De campagnes worden gefinancierd en uitgevoerd door beide landen. In totaal krijgen 33 miljoen Iraanse kinderen en 20 miljoen Turkse kinderen tussen negen maanden en 25 jaar oud een inenting.