Binnenland
Speciaal oranjevaasje voor Amalia

Royal Leerdam Chrystal brengt speciaal voor de pasgeboren prinses een oranjevaasje uit. Menno Jonker heeft het glaswerk ontworpen, liet de glasfabriek dinsdag weten.

ANP

Het ontwerp sluit aan bij een lange traditie van het Leerdamse bedrijf. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw is het gebruikelijk voor bijzondere oranjefeesten met een nieuw vaasje te komen.

De vaasjes zijn traditiegetrouw klein en bolvormig met een ingesnoerde hals, geïnspireerd op het appeltje van oranje. Het Nationaal Glasmuseum biedt tijdens de tentoonstelling ’Het meervoud van glas’, die van 13 maart tot 30 mei te zien is, een overzicht van alle oranjevaasjes.

In 1927 bracht de glasfabriek ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van prinses Juliana het eerste vaasje uit. Bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 kwam er opnieuw een, ontworpen door A. Copier. In 1945 volgde het meest beroemde glaswerk: het bevrijdingsvaasje. Deze werd in tegenstelling tot alle andere machinaal gemaakt. Vijftig jaar na de bevrijding liet Royal Leerdam Siem van der Marel en Jan van der Vaart twee oranjevaasjes ontwerpen.

Het Glasmuseum in Leerdam heeft eveneens oranjevaasjes laten maken, onder meer het Màximavaasje ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem–Alexander en Màxima in 2002.

De kristalobjecten van Menno Jonker, de ontwerper van het Amaliavaasje, zijn onder meer te zien in de collectie van Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Haags Gemeentemuseum, het Musée des Arts décoratifs du Louvre in Parijs en het Victoria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer