Binnenland
Prinses mag Belg trouwen

België grijpt de geboorte van de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan om een eeuwenoude wet af te schaffen. Daardoor wordt het mogelijk dat het nieuwe Oranjeprinsesje in het huwelijk treedt met een lid van het Belgische koningshuis.

ANP

„Ik zal dat morgen voorstellen bij een hoorzitting van de bevoegde parlementscommissie”, zei de Belgische staatssecretaris Van Quickenborne maandag telefonisch. „Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen daar bezwaar tegen hebben.”

Daarmee moet een einde komen aan een decreet uit 1830 waarin elke band tussen de koningshuizen van Nederland en België werd verboden. In dat jaar verklaarde België zich onafhankelijk van Nederland. Het „nationaal congres” was bang dat de prille zelfstandigheid verloren zou kunnen gaan bij een koninklijk huwelijk. In de 19e eeuw waren huwelijken tussen leden van verschillende koningshuizen niet ongebruikelijk.

„Nu is het klimaat veel beter dan in 1830”, vindt Van Quickenborne. Hij moet als staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging allerlei overbodige wetten afschaffen en het eeuwenoude decreet is er een van.

De Belgische kroonprins Filip kreeg afgelopen augustus een zoon: Gabriel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer