Binnenland
Veel feestelijkheden voor nieuw prinsesje

De geboorte van het nieuwe prinsesje wordt op veel plaatsen in Nederland spontaan gevierd. Veel Oranjeverenigingen en gemeentes zijn druk met de feestelijkheden bezig. Dat meldde een woordvoerder van de Bond van Oranjeverenigingen maandag.

ANP

In een groot aantal gemeentes zijn felicitatieregisters geopend. Burgers kunnen het prinselijk paar feliciteren in onder meer Valkenburg, Oostzaan, Texel, Zaanstad, Alkmaar, Bergen, Leidschendam-Voorburg, Den Helder, Hoorn, Rotterdam, Heerhugowaard, Purmerend, Delft en in Sint Michielsgestel.

Veel scholen besteedden aandacht aan de geboorte van de nieuwe troonopvolgster. Lokalen werden versierd en in onder andere Woudenberg, Oene, Oud-Beijerland en Kampen gingen de Oranjeverenigingen spontaan langs alle scholen om beschuit met muisjes te trakteren. In Hoeven zijn 3000 geboortekaartjes verspreid door de Oranjevereniging, met de uitnodiging voor een groot kraamfeest in het dorpshuis. Kinderen krijgen kleurplaten en een lampion.

De Hollandsche Molen, de vereniging tot behoud van molens in Nederland, meldde dat wegens de heugelijke gebeurtenis de twaalf molens van de vereniging een week lang in „de vreugd” worden gezet. De vereniging roept alle molenaars in het land op eveneens de molen in de vreugdestand te zetten.

Om de koninklijke geboorte blijvend te markeren zijn of worden op diverse plaatsen bomen geplant. Burgemeester J. Wallage van Groningen plantte gistermiddag een koningslinde in zijn stad. De gemeente Duiven plaatst een witte paardenkastanje. Kollumerland plant een linde ter ere van de geboorte.

De Bond van Oranjeverenigingen wil een herdenkingsboek publiceren met de leukste, ontroerendste en mooiste foto’s. Vice-voorzitter J. Smit spreekt over „een plezierige hype. Wij zijn aangenaam verrast. Het leeft opvallend.”

Volgens Smit stelt een aantal Oranjeverenigingen de „kraamparty’s en recepties” nog even uit, omdat die door de geboorte van de jongste Oranjetelg zijn „verrast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer