Kerk & religie
Prijsvraag: Maak je Schriftberijming

Om de aan de Bijbel gerelateerde poëzie te stimuleren, schrijft het Reformatorisch Dagblad een prijsvraag uit: maak je eigen Schriftberijming en ontdek hoe mooi én moeilijk, verrijkend én verrassend het is om een poëtisch Bijbel­gedeelte te vangen in strofen en rijmende regels.

Cultuurredactie

Het gaat bij deze prijsvraag om het ambacht van de poëzie, maar in lijn met de traditie is het de bedoeling dat de gedichten ook zingbaar zijn. Daarom moeten de nieuwe creaties gemaakt worden binnen het stramien van bekende melodieën.

Iedere deelnemer levert twee gedichten in: een psalmberijming en een berijming van een ander Schrift­gedeelte. Voor de psalmen kan gekozen worden uit de volgende drie: Psalm 4, 32 en 56. Uitgangspunt daarbij is de bekende Geneefse melodie in haar oorspronkelijk ritme. Het aantal strofen mag echter afwijken van de gebruikelijke strofe-indeling: Psalm 32 kan bijvoorbeeld ook in vier strofen gevangen worden, of in zeven.

Voor de berijming van een ander Schriftgedeelte kan gekozen worden uit drie perikopen: Exodus 15:1b-18 (het Schelfzeelied), Jesaja 40:1-11 (”Troost, troost Mijn volk”) en Klaagliederen 5:1-22 (de vijfde klacht). Voor deze Schriftberijming moet een keus gemaakt worden uit een van onderstaande melodieën van bekende gezangen in de versie van de hervormde bundel van 1938:

l O hoofd, bedekt met wonden (nr. 32);

l Lof zij den Heer, den almachtigen Koning der ere! (nr. 136);

l Prijst, mijn ziel, den Hemel­koning (nr. 147);

l Ik wil mij gaan vertroosten (nr. 154);

l Wie maar den goeden God laat zorgen (nr. 194);

l O God die droeg ons voor­geslacht (nr. 293).

De jury –bestaande uit dr. Jaap de Gier, Ed Kooijmans en Christine Stam-van Gent en de RD-redacteuren Enny de Bruijn en Jaco van der Knijff– zullen de inzendingen beoordelen op aspecten als Schriftgetrouwheid, ambachtelijkheid, poëtische creativiteit, taalgebruik en zingbaarheid.

De inzendingen kunnen tot uiterlijk zaterdag 18 januari 2014 worden ingeleverd, bij voorkeur via de mail (secr@refdag.nl), of via Redactiesecretariaat, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn, o.v.v. ”Schriftberijming”.

Uit de inzendingen worden vervolgens door de jury tien kandidaten genomineerd. Hun berijmingen worden op de website van deze krant openbaar gemaakt, waarna bezoekers hun voorkeur kunnen aangeven. Op basis daarvan wordt een publieksprijswinnaar vastgesteld.

Op zaterdag 29 maart 2014 wordt deze prijsvraag in de Bovenkerk van Kampen afgerond tijdens een muzikale avond die in het teken staat van het thema ”Schrift­berijming”. Tijdens die bijeenkomst worden de drie prijswinnaars bekendgemaakt, evenals de publieksprijswinnaar. De prijs bestaat uit een cadeaubon. Alle genomineerden ontvangen het boek ”Davids soete lier” van drs. A. Ros (uitg. De Banier). De berijmingen van de winnaar worden in deze krant afgedrukt.

Aan de avond in Kampen wordt muzikale medewerking verleend door het vocaal ensemble Magnificat uit Kampen onder leiding van Margreeth Verboom, organist Dick Sanderman en blokfluitist Alice Gort-Switynk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kunst en Cultuur

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer