Politiek

„Bij fusie is karakter dorp te behouden”

Een fusie van gemeenten hoeft niet automatisch te betekenen dat de afzonderlijke dorpskernen hun karakter verliezen, zegt Rob van Daalhoff (59), voorzitter van het Dorspoverleg Benthuizen.

27 November 2013 20:46Gewijzigd op 15 November 2020 07:20
BENTHUIZEN. Rob van Daalhoff (59), voorzitter van het Dorspoverleg Benthuizen, voor korenmolen ”de Haas”. „Jarenlang heb ik in Den Haag gewoond, maar de rust en de gemoedelijkheid van Benthuizen spreken me veel meer aan. Als je hier ’s avonds een blokje o
BENTHUIZEN. Rob van Daalhoff (59), voorzitter van het Dorspoverleg Benthuizen, voor korenmolen ”de Haas”. „Jarenlang heb ik in Den Haag gewoond, maar de rust en de gemoedelijkheid van Benthuizen spreken me veel meer aan. Als je hier ’s avonds een blokje o

Vandaag en morgen buigt de Tweede Kamer zich over de begroting van Binnenlandse Zaken, waarin staat dat het kabinet streeft naar sterke en slagvaardige gemeenten.

Van Daalhoff komt superlatieven tekort om zijn enthousiasme over het Zuid-Hollandse dorp Benthuizen, dat door een fusie van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop vanaf 1 januari 2014 bij Alphen aan den Rijn hoort, onder woorden te brengen.

„Benthuizen is een van oudsher christelijke gemeenschap waarin de burgers elkaar respecteren. Winkels blijven op zondag dicht. Mijn vrouw en ik wonen sinds zes jaar in de oude dorpskern, waar het prima toeven is. Jarenlang heb ik in Den Haag gewoond, maar de rust en de gemoedelijkheid van Benthuizen spreken 
me veel meer aan. Als je hier 
’s avonds een blokje om loopt, zegt iedereen elkaar gedag.”

De onderlinge verbondenheid van de dorpsbewoners wordt volgens Van Daalhoff nog eens onderstreept door de komst van een zogeheten ”social sofa”, een in beton gegoten bank met een unieke mozaïekafbeelding. „De kinderen van de hoogste klassen van zowel de School met de Bijbel als de openbare basisschool hebben meegewerkt aan het ontwerp van de bank.”

Met lede ogen heeft Van Daalhoff de afgelopen jaren voorzieningen uit ‘zijn’ dorp zien verdwijnen. „De Rabobank vertrekt, net als uit zo veel andere dorpen. Zelfs de pinautomaat verdwijnt. Geld halen kan nog wel in de PLUS-supermarkt, maar dat apparaat is van de eigenaar zelf. Is het geld op, dan heb je pech. Vooral voor de minder mobiele ouderen vind ik de verdwijning van de bank en de pinautomaat een kwalijke zaak.”

Blij is Van Daalhoff dat er tegelijkertijd plannen zijn om het lokale winkelcentrum te vergroten. „Nota bene in deze economisch schrale tijd. Ik heb veel respect voor de initiatiefnemers. Daarnaast blijft het voormalige Groene Kruisgebouw in gebruik als gezondheidscentrum. De gemeente Rijnwoude wilde twee jaar geleden af van het gebouw, maar met name door een actie van een van de bestuursleden van de Stichting Welzijn Ouderen Benthuizen (SWOB) is het vorige maand opnieuw geopend.”

In het pand zitten naast de SWOB ook enkele gezondheidsinstellingen, evenals een prikpost voor ouderen uit Benthuizen.

De dorpsbewoners vreesden in eerste instantie dat de belangen van het kleine Benthuizen zouden ondersneeuwen in een grote nieuwe gemeente. Om die reden werd het Dorpsoverleg Benthuizen opgericht, een platform van lokale verenigingen en onder­nemers dat voortdurend overlegt met het gemeentebestuur.

Van Daalhoff heeft er alle vertrouwen in dat de eigen identiteit van Benthuizen ook in de gemeente Alphen aan den Rijn gewaarborgd is. „Alphen voert een kernenbeleid dat rekening houdt met de dorpsbewoners en de lokale gevoeligheden. Bij een fusie met het naburige Zoetermeer waren we niet meer dan de zoveelste wijk geworden, en nog de kleinste ook.”

Ook over het behoud van de zondagsrust is Van Daalhoff –„wel gelovig, niet kerkelijk”– optimistisch. „Hij is van oudsher onlosmakelijk met Benthuizen verbonden. De zondagsrust moeten we koesteren.”


serie Begrotingsdebat

Dit is het tiende deel in een serie over de begrotingsdebatten in de Tweede Kamer. Vandaag: Binnenlandse Zaken. Zie ook rd.nl/begrotingsdebatten.


Tweeledige agenda Plasterk

Redactie politiek

DEN HAAG. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de hulpverlening van de overheid dicht bij de burgers brengen, maar tegelijk plaatst hij de overheid verder bij burgers vandaan.

Dat blijkt uit de begroting van Binnenlandse Zaken voor 2014, die de Kamer vandaag en morgen bespreekt. De gemeenten krijgen de komende jaren taken van het Rijk en de provincies, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, de aanvraag van voorzieningen in verband met beperkingen, het vinden van werk, het krijgen van uitkeringen en jeugdzorg. Zo ontvangen burgers de nood­zakelijke zorg op maat.

Tegelijkertijd plaatst de bewindsman de gemeenten verder bij burgers vandaan. Hij blijft namelijk herindelingen stimuleren. Plasterk denkt dat 100.000 inwoners per gemeente een goede norm is.


Segers (CU) bepleit 151e Kamerlid overzeese gebieden

Redactie politiek

DEN HAAG. De Tweede Kamer 
zou een 151e lid moeten krijgen voor de belangenbehartiging van de overzeese gebieden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Dat stelt ChristenUnie-Kamerlid Segers vandaag voor tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Segers vindt de kloof tussen de eilanden en Den Haag te groot. Zo gaan er slechts weinig inwoners van de overzeese gebieds­delen stemmen tijdens de Tweede Kamer­verkiezingen. Een 151e Kamerlid, dat wordt gekozen door de inwoners van de eilanden, zou daar verandering in aan kunnen brengen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben vrijwel dezelfde status als Nederlandse gemeenten.

Vooralsnog lijken mede-Kamerleden niet enthousiast over het plan.

SGP-Kamerlid Van der Staaij is kritisch over de samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot een noordvleugelprovincie. Omdat er steeds meer bezwaren klinken, vraagt de SGP zich af of het niet beter is om deze provinciale herindeling los te laten.

Verder wil de SGP garanties dat bij de overheveling van rijkstaken gemeenten goed zijn voorbereid.

De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en 50PLUS bepleiten dat mensen van 80 jaar en ouder geen nieuw identiteitsbewijs meer hoeven aan te vragen.

De vervaldatum van een identiteitsbewijs van mensen boven de 80 jaar zou daarom moeten worden verlengd tot 35 jaar, aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Voortman: „Het komt vaak voor dat ouderen een verlopen paspoort of ID-kaart hebben, omdat zij niet mobiel genoeg zijn om een nieuwe aan te vragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer