CAÏRO. Twee dagen na de golf van geweld en het afkondigen van de noodtoestand in Egypte lijkt een oplossing voor het politieke conflict verder weg dan ooit. De moslimbroederschap riep aanhangers op vandaag massaal de straat op te gaan.
De Egyptische autoriteiten hebben het dodental als gevolg van het geweld van woensdag gisteren bijgesteld naar 638. Daarnaast vielen er 4200 gewonden. De moslimbroederschap stelt dat het aantal doden nog veel hoger ligt.
In het nieuwe dodental zijn nog niet de lichamen meegeteld van de slachtoffers die in een moskee worden bewaard, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Het gebedshuis, in Nasr City in het oosten van Caïro, doet sinds de veldslag dienst als mortuarium.
Het geweld begon woensdag met de ontruiming van twee protestkampen van Morsi-aanhangers door de politie in Caïro.
De moslimbroederschap maakte vanmorgen bekend dat ze vandaag met een landelijke „mars van de woede” wil demonstreren tegen dit optreden. De broeders spraken in een schriftelijke verklaring dreigende taal. „De laatste misdaad van de mensen achter de staatsgreep heeft ons alleen gesterkt in onze vastberadenheid om een einde aan hen te maken”, waarschuwde de islamitische beweging.
Ook gisteren was het uiterst onrustig in Egypte. Honderden aanhangers van de moslimbroederschap bestormden een overheidsgebouw in Caïro. In de zuidelijke stad Assiut en in al-Arish, in het noorden, probeerden betogers politiebureaus te bestormen. De aanvallen werden afgeslagen, maar zeker zes agenten lieten het leven, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. In Alexandrië, de tweede stad van het land, openden islamistische betogers en tegenstanders van Morsi het vuur op elkaar. Tientallen mensen raakten gewond.
Tot nu toe waren de populaire toeristenoorden aan de Rode Zee verschoond gebleven van het politieke geweld. Maar in de nacht van woensdag op donderdag kwam in Hurghada een aanhanger van de moslimbroederschap om.
De interim-regering van Egypte veroordeelde gisteren de „terroristische handelingen” van leden van de moslimbroederschap. Ze sprak van een „crimineel plan om de steunpilaren van de Egyptische staat te vernietigen.”
De regering dreigde dat leger en politie met scherp zullen schieten als overheidsgebouwen in Egypte worden aangevallen. Ook op aanvallen op henzelf zullen agenten en militairen met vuurwapens reageren, meldde de staatstelevisie.
De moslimbroederschap bezwoer op haar beurt opnieuw dat ze een einde zal maken aan de „militaire staatsgreep” die de democratisch gekozen Mursi uit de macht zette. „Wij blijven sterk, opstandig en vastbesloten”, liet woordvoerder Gehad El-Haddad weten.
De Egyptische autoriteiten hebben de grensovergang Rafah voor onbepaalde tijd gesloten. Dit heeft de regering van de Gazastrook gisteren bevestigd. De douanepost is voor gewone Palestijnen de enige manier om het gebied te verlaten. Egypte motiveert het besluit met de „binnenlandse situatie.”
De Arabische Liga heeft gisteren aangeboden te bemiddelen in het conflict in Egypte. Alle Arabische landen zijn opgeroepen Egypte te helpen een „stabiel en sterk land te blijven”, aldus een verklaring van secretaris-generaal Nabil Elaraby. De voormalige rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is zelf Egyptenaar.
De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, bepleitte intussen een onafhankelijk, onpartijdig, efficiënt en geloofwaardig onderzoek naar het bloedbad in Egypte. Volgens de voormalige rechter van het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten de schuldigen aan eventuele misdaden ter verantwoording worden geroepen. De Zuid-Afrikaanse juriste riep de partijen in de strijd op „een stap terug te doen van de rand van de afgrond.”