Aanpak in Cyprus geen blauwdruk
DEN HAAG – De crisisaanpak in Cyprus is geen blauwdruk voor nieuwe bankenreddingen. Dat stelde minister Dijsselbloem (Financiën) dinsdag in een Kamerdebat over Cyprus.
Puur omdat er in dit geval zeer weinig geld te halen viel bij aandeel- en obligatiehouders is besloten om ook spaartegoeden boven de 100.000 euro bij te laten dragen aan de herstructurering van de Cypriotische banken.
Het aanslaan van spaarders is daarom geen mal of blauwdruk voor elders, maar past wel in de veranderende aanpak van de financiële sector, betoogde hij.
Maandag ontstond er beroering op de financiële markten nadat Dijsselbloem had aangegeven dat de aanpak die in Cyprus is gevolgd, ook geldt voor toekomstige bankenreddingen. Hoewel Dijsselbloem het woord “blauwdruk” niet in de mond nam, gaf hij wel aan dat obligatie- en aandeelhouders van banken en eventueel vermogende spaarders eerst zullen worden aangeslagen, alvorens er naar de belastingbetaler zal worden gekeken om banken te herkapitaliseren.
Tijdens het debat toonde de oppositie zich kritisch over Dijsselbloems optreden van de laatste dagen en ook uit het buitenland kreeg de bewindsman nieuwe schrobberingen te verwerken. Zo stelde raadslid Coeure van de ECB dat „het verkeerd was van Dijsselbloem om te zeggen wat hij zei” en dat de ervaring met Cyprus „geen model is voor de eurozone.” De Franse president en de Spaanse premier lieten zich in vergelijkbare taal uit.
Dijsselbloem, die bij de redding van SNS reguliere obligatiehouders nog buiten schot hield en de belastingbetaler voor 3,7 miljard liet bijdragen, stelde slechts te hebben „benoemd wat we in de eurozone al enige tijd aan het doormaken zijn.”
Geld uit Cyprus weggesluisd
NICOSIA – Via buitenlandse filialen zijn de afgelopen dagen miljoenen euro’s aan tegoeden weggesluisd bij het Cypriotische Laiki Bank.
Het bestuur van de Laiki Bank in Cyprus heeft dat dinsdag tegenover Nieuwsuur bevestigd. Maandag werd duidelijk dat spaarders in Cyprus met meer dan 100.000 euro moeten bijdragen aan het Europese reddingsplan. Maar hoewel de filialen van de Cypriotische banken in Cyprus (om een bankrun te voorkomen) al een kleine twee weken gesloten zijn, kon er toch geld worden weggesluisd omdat de filialen van de bank in Londen gewoon open waren.
Eerder bleek al dat er in de weken voor de sluiting van Cypriotische banken op 16 maart opvallend hoge bedragen naar het buitenland zijn overgemaakt of opgenomen in bankfilialen. Het Cypriotische parlement maakte dinsdag bekend dit te gaan onderzoeken. De banken in het land blijven in ieder geval tot morgen nog gesloten.
Woensdag bleek dat de bankencrisis in Cyprus ook honderden Griekse bedrijven die actief zijn op het eiland de kop dreigt te kosten, doordat ze vanwege de kapitaalrestricties niet bij hun geld kunnen. De brancheorganisatie van Griekse handelaren vreest voor het lot van ruim 1600 bedrijven actief in handel, scheepvaart en toerisme.