Vier predikanten bespelen Meere-orgel in Grote Kerk Epe
EPE – Een andante over de Avondzang van Ab Weegenaar, een scala aan variaties over het ”Vater unser” van Margreeth C. de Jong, een uitbundige Tuba Tune van Craig S. Lang en twee ”Psalmen uit Epe” van Dick Sanderman. Enkele ingrediënten van het ”domineesconcert”, zaterdagavond in Epe.
De Grote Kerk in het centrum van het Veluwse dorp staat er op deze winteravond, badend in het licht, prachtig bij. Hoog boven de toren laat de maan zich af en toe zien.
Vorig jaar kon het domineesconcert, inmiddels een traditie in Epe, in verband met de restauratie van het bedehuis niet doorgaan. Maar de Stichting tot Behoud van het Meere-orgel heeft de draad weer opgepakt. Vier hervormde predikanten kruipen op deze zaterdagavond achter de klavieren van het uit 1809 daterende instrument.
Ds. G. Herwig uit Nunspeet bijt de spits af met een rustige andante in barokstijl over de Avondzang, een compositie van Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk in Kampen. Hij brengt ook een aantal variaties over Psalm 16 van de in 1991 overleden Paul Christiaan van Westering ten gehore. Apart, dat allegretto en poco allegretto!
De variaties over het ”Vater unser im Himmelreich” van Margreeth C. de Jong bieden ds. M. J. Schuurman uit Oldebroek de gelegenheid het 28 stemmen tellende orgel in al zijn facetten te laten horen. Pittige kost – maar wel mooi.
Ds. T. E. van Spanje, verbonden aan de Sionskerk in Epe, besloot in 1980 het nationaal orgelconcours in de Laurenskerk in Rotterdam met de Introduktion und Passacaglia (d-Moll) van Max Reger. Vanavond speelt hij heel wat lichtere muziek, waaronder de beroemde Cantilena van Rheinberger (wat een diepslaande tremulant heeft dit orgel) en de vrolijke Tuba Tuna van Lang. Elgars Nimrod sluit ds. Van Spanje af met het koraal ”Blijf bij mij Heer”, in een zetting van Klaas Jan Mulder, ooit zijn leermeester.
Als laatste bestijgt de Eper emeritus predikant ds. H. Vreekamp de orgelbank. Hij speelt twee werkjes van J. S. Bach en twee ”Psalmen uit Epe” van Dick Sanderman: 42 en 118. „Het hert van Psalm 42 siert zowel het gemeentewapen van Epe als het zegel van de Grote Kerk”, vermeldt de toelichting.
Interessante vraag aan het slot: wie van de dominees speelde nu het best? Herman Dalhuizen, een van de organisten van de kerk, waagt zich er in zijn afsluitend woord maar niet aan. „Alle vier hebben ze hier enorm veel geoefend. We kunnen terugzien op een prachtig concert.”