Tot verontwaardiging van de Tweede Kamer blijken justitie en politie nooit echt serieus werk gemaakt te hebben van de jacht op dierenactivisten. Ondanks druk vanuit de Kamer zijn tot nu toe nauwelijks activisten opgespoord en berecht.
Minister Donner van Justitie bevestigde woensdag tijdens een debat met de Kamer wat door pelsdierenfokkers en de vleesverwerkende industrie al veel langer werd vermoed. Volgens Donner had de houding van politie en justitie te maken met de sympathie die de activisten genoten. Veelal werd na een gewelddadige actie niet eens sporenonderzoek gedaan. Hij gaf ook toe dat de Haagse politiek te weinig oog heeft gehad voor de menselijke drama’s die de activisten hadden veroorzaakt.
Tegelijk moest de bewindsman erkennen dat de activisten tot nu toe slimmer zijn geweest dan de sterke arm. Als het aan hem ligt, heeft dat de langste tijd geduurd. Sinds enkele maanden doet de nationale recherche in opdracht van de minister onderzoek naar dierenactivisten. Na het moslimfundamentalisme is het de belangrijkste onderzoekstaak die het opsporingsapparaat heeft.
Volgens Donner moet alles op alles worden gezet om het dierenactivisme de kop in te drukken. „Als we dit toelaten, is dat een uitnodiging aan iedereen die zijn zin wil doordrijven.” Dat het verschijnsel tot nu toe veel te weinig aandacht heeft gekregen, kwam voor een deel doordat de kennis die in de politieregio’s aanwezig was, niet werd gedeeld. Nu de nationale recherche zich ermee bezighoudt, kunnen volgens Donner patronen worden ontrafeld.
De poging van een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF om dierenactivisme tot terrorisme te bestempelen, stuitte bij de bewindsman op juridische bezwaren. Van terrorisme is volgens hem sprake als de acties zich richten op mensen die niet betrokken zijn. Dierenactivisten richten zich op ondernemers in de sector. Toch sluit hij niet uit dat bij de behandeling van de nieuwe wet die de bestrijding van terrorisme gemakkelijker moet maken, deze kwestie wordt meegenomen.
Hij maakte verder bekend dat het dierenactivisme de laatste jaren sterk toeneemt ondanks dat de inlichtingendienst AIVD sinds 1999 onderzoek doet. In 2002 meldde de politie 110 acties, dit jaar zijn dat er al 107. Vier jaar geleden lag het aantal nog op 39.
Van de fractiewoordvoerders reageerde PvdA’er Wolfsen nog het meest geschokt op de uitspraken van Donner. De oud-rechter kon niet begrijpen dat de politie had nagelaten sporenonderzoek te doen na gewelddadige acties. „Dat is toch wel het meest elementaire wat je doen moet. Het verschijnsel had nauwelijks prioriteit, terwijl de voorganger van Donner iedere keer beweerde dat dat wel zo was.”
Overigens kon er nog wel een succesje worden gemeld. Nadat ruim honderd actievoerders onlangs in Putten huishielden bij een nertsenfokker, kon de politie de volgende dag een nieuwe actie verhinderen.