Buitenland

ITU legt standaarden vast voor deep packet inspection

De Internationale Telecommunicatie Unie heeft tijdens een conferentie in Dubai standaarden vastgelegd voor deep packet inspection (dpi). Met deze techniek kunnen gegevens die via internet worden verstuurd worden geanalyseerd. Dat schrijft de Britse website Computing.

10 December 2012 10:14Gewijzigd op 9 March 2021 13:48Leestijd 2 minuten
ITU-conferentie in Dubai. Foto EPA
ITU-conferentie in Dubai. Foto EPA

Sceptici vrezen dat de standaarden de deur openzetten voor nationale overheden om internetverkeer, ook al is dat versleuteld, te bekijken. „Hiermee kunnen autoriteiten en telecombedrijven al het internetverkeer scannen: e-mails, banktransacties, telefoongesprekken. Zónder privacywaarborgen,” aldus het Amerikaanse Centrum voor Democratie en Technologie.

Volgens de ITU zorgen de standaarden er juist voor dat de kwaliteit van het dataverkeer verbetert, omdat internetserviceproviders hiermee bepaald verkeer, bijvoorbeeld van gebruikers die betalen voor betere service, voorrang kunnen geven.

De nieuwe standaarden zouden de privacy van gebruikers niet in gevaar brengen, aldus de ITU. „Het gaat om de identificatie van de gebruikte applicatie, niet om het controleren van de inhoud die wordt verstuurd,” aldus een woordvoerder van het VN-orgaan.

Tegenstanders wijzen op voorbeelden uit het voorstel die wel degelijk wijzen op de mogelijkheid om internetverkeer te controleren en te onderscheppen. Zo bevat het onder meer omschrijvingen van het blokkeren van peer-to-peer telefonie en het identificeren van gebruikers die BitTorrentbestanden uploaden.

In Nederland is deep packet inspection verboden in het vorig jaar aangenomen wetsvoorstel over netneutraliteit.

De conferentie van de ITU is omstreden. Gevreesd wordt dat landen als Rusland en China de bijeenkomst aangrijpen om voorstellen te doen die het VN-orgaan, en daarmee de lidstaten, meer controle geven over het internet.

De bijeenkomst in Dubai gaat deze week verder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer