Buitenland
Nobelprijs voor de Vrede gaat naar EU

OSLO – De Nobelprijs voor de Vrede wordt dit jaar toegekend aan de Europese Unie. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen vrijdag bekendgemaakt.

Redactie digitale media
De voorzitter van het Noorse Nobelcomité, Thorbjoern Jagland, maakt vrijdag bekend dat de EU dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Foto EPA
De voorzitter van het Noorse Nobelcomité, Thorbjoern Jagland, maakt vrijdag bekend dat de EU dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Foto EPA

Het nieuws lekte al eerder op vrijdag uit via de Noorse omroep NRK.

Het comité is tot zijn beslissing gekomen wegens het optreden van de EU in deze tijden van economische crisis, stelt de NRK. Ze heeft leiderschap getoond en heeft de zaak bij elkaar gehouden.

De Unie behoorde dit jaar tot de grote favorieten voor de vredesprijs en was al vaker in de race.

De secretaris van het Noorse Nobelcomité dat verantwoordelijk is voor de vredesprijs, Geir Lundestad, pleitte een paar jaar geleden er al voor dat de Europese Unie de prijs zou krijgen. „Door de EU hebben we niet alleen de Frans-Duitse verzoening, de EU heeft geholpen de democratie in Zuid-Europa te consolideren en heeft eraan bijgedragen dat landen in het centrale deel van Oost-Europa nauw samenwerken met de rest van Europa”, zei hij toen.

EU-president Herman Van Rompuy: „Met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede wordt de rol van de EU als grootste vredestichter in de geschiedenis erkend. Wij zijn heel erg trots dat de inspanningen van de EU om de vrede te bewaren in Europa bekroond zijn.”

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, reageerde via twitter: „Diepgeraakt, vereerd dat de EU de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Verzoening, dat is waar de EU om draait. Het kan dienen als een inspiratiebron.”

José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, via twitter: „Het is een grote eer voor de hele EU, alle 500 miljoen inwoners, om de Nobelprijs voor de Vrede 2012 te winnen.”

Een woordvoerder van de Duitse regering: „Wij zien het als een bevestiging en aanmoediging van het grote vredesproject dat de EU is voor het Europese continent dat zelden zo’n lange periode van vrede kende.”

Volgens een verklaring namens de Franse president legt het toekennen van de Nobelprijs aan de EU een grotere verantwoordelijkheid bij de lidstaten. „Het geeft Europa een nog grotere verantwoordelijkheid om de eenheid te bewaren en de capaciteit te houden om groei en banen te creëren” en om een continent tot stand te brengen dat „meer verenigd, meer rechtvaardig, sterker en een brenger van vrede is.”

Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, stuurt zijn hartelijkste gelukwensen: „De EU heeft een vitale rol gespeeld in het helen van de wonden van de geschiedenis en het promoten van vrede, hereniging en samenwerking binnen Europa. Het heeft bijgedragen aan de bevordering van vrijheid, democratie en mensenrechten op het continent en daarbuiten.”

Wim van de Camp, CDA: Een heel mooie erkenning van de Europese Unie: Nobelprijs voor de Vrede. Is al het werk niet voor niets geweest! Hoewel we er nog niet zijn!

Thijs Berman, PvdA: EU nobelprijs vd vrede: prima, want al 61 jr vrede van EGKS, naar EEG en EU. Maar (argument nobelcomité) leiderschap in crisis? Kan beter.

Minister-president Mark Rutte: „Prachtige erkenning van de grote historische rol van de Europese Unie voor vrede, veiligheid en democratie.”

Ook Wilders reageerde meteen via twitter: „Nobelprijs voor de EU. Op moment dat Brussel heel Europa in ellende stort. Whats next? Een Oscar voor Van Rompuy?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer