Politiek
PvdA zit SP op de hielen in barometer

AMSTERDAM (ANP) – In de nieuwe politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate zet de opmars van de PvdA door en de SP zakt verder weg. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA volgens de peiling uitkomen op 26 zetels, eentje minder dan de SP.

Samsom (L), Roemer (M) en Wilders (R). Foto ANP
Samsom (L), Roemer (M) en Wilders (R). Foto ANP

Ook in een eerdere peiling deze week was zichtbaar dat de SP aan het zakken is en de PvdA juist de weg omhoog lijkt te hebben gevonden. PvdA-leider Diederik Samsom kreeg complimenten na zijn optredens in twee lijsttrekkersdebatten op tv, SP-leider Emile Roemer kreeg daarentegen kritiek.

De VVD is vrijdag in de politieke barometer nog steeds de grootste partij met 34 zetels, 3 meer dan nu in de Kamer. De PVV staat op 20 zetels, eentje meer dan vorige week en 4 minder dan bij de laatste verkiezingen. Het CDA ziet vrijdag weer een zetel verdwijnen en scoort 13 zetels. In de Kamer hebben de christendemocraten er 21. D66 staat net als vorige week op 14 zetels, 4 meer dan nu in het parlement.

In de peiling scoort GroenLinks 4 zetels (10 in de Kamer), de ChristenUnie 5 (5) en de SGP 2 (2). De Partij voor de Dieren staat op 4 zetels, een verdubbeling van het huidige zetelaantal. Nieuwkomer 50PLUS zou 1 zetel halen.

De politieke barometer is een wekelijkse peiling waarvoor steeds ongeveer 1200 mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van woensdagochtend tot vrijdagmiddag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer