Politiek
Maurice de Hond: SP naar 34 zetels

DEN HAAG (ANP) – Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de SP verreweg de grootste partij worden met 34 zetels. Dat valt op te maken uit een peiling van Maurice de Hond. Het zijn twee zetels meer dan in de peiling van vorige week.

SP-leider Roemer. Foto ANP
SP-leider Roemer. Foto ANP

De VVD blijft op de 31 zetels staan en ook verder zijn er geen verschuivingen, behalve bij de PvdA: die zou ten opzichte van vorige week nog 1 zetel zakken naar 17.

„Niet alleen zien we dat bijna een derde van alle PvdA- en een kwart van GroenLinks-kiezers van 2010 aangeven nu SP te stemmen, maar ook bij kiezers van PVV, CDA en VVD uit 2010 wint de SP inmiddels tussen de 5 en 10 procent”, aldus De Hond.

De opiniepeiler heeft ook uitgezocht wat eventueel ‘strategisch stemmen’ de partijen zou kunnen opleveren: het niet stemmen op je persoonlijke voorkeur, maar om een minder gewenste uitslag te voorkomen. De Hond geeft nadrukkelijk aan dat het een ‘rekenkundige oefening en zeker geen voorspelling is’, maar hij komt dan uit op 41 zetels voor de VVD en 42 voor de SP.

CDA

Het CDA, dat het in de echte peiling met 14 zetels moet doen, komt er in het onderzoek naar strategisch stemmen helemaal bekaaid af en houdt daarin nog maar 11 zetels over. Deze week werd al bekend dat de partij niet meer wordt uitgenodigd voor het ‘premiersdebat’ van RTL op 26 augustus, omdat het CDA, in het verleden meervoudig premierleverancier, in de virtuele peilingen al te klein is geworden om één van de vier mogelijke Torentje-bewoners naar het gesprek te mogen sturen.

De representatieve steekproef onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder vond plaats via Peil.nl. Het aantal personen van 50 jaar en ouder in die groep was ruim 900.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer