VVD en PvdA in Eerste Kamer tegen verbod rituele slacht
DEN HAAG – VVD en PvdA in de Eerste Kamer blijven bij hun bezwaren tegen een verbod op onverdoofd- ritueel- slachten. Een meerderheid in de Senaat wijst een verbod af, want ook D66, CDA, ChristenUnie en SGP spraken zich er dinsdag tegen uit. GroenLinks gaf aan dat het huidige voorstel niet op de steun van de volledige fractie kan rekenen.
De Senaat besprak dinsdag het wetsvoorstel waarmee Marianne Thieme (PvdD) onverdoofd slachten wil verbieden en de afspraken waarmee staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) het dierenwelzijn bij deze slacht wil verbeteren. PVV, SP, 50Plus en PvdD steunen Thieme. De Onafhankelijke Senaatsfractie (bundeling van regionale partijen) sprak zich nog niet uit.
Voor PvdA en VVD, de twee grootste partijen in de Eerste Kamer, zijn de afspraken die Bleker maakte met religieuze organisaties een goed alternatief voor het door Thieme gewenste verbod dat volgens hen raakt aan de vrijheid van godsdienst. De PvdA beschouwt het convenant „een belangrijke vooruitgang waarvoor een breed draagvlak is”. De VVD ziet het ook als een goede aanzet voor nog meer verbeteringen.
Gewijzigde wet
Thieme is bereid haar wetsvoorstel voor een verbod op de onverdoofde rituele slacht aan te passen teneinde tegemoet te komen aan kritiek van de Eerste Kamer.
In haar wet staat nu dat gelovigen ontheffing kunnen aanvragen als ze toch ritueel willen slachten. Om die ontheffing te krijgen, moeten ze aantonen dat hun slachtwijze niet meer dierenleed veroorzaakt dan de reguliere, bedwelmde slacht.
De ontheffingsprocedure zou moeten worden vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur (amvb). Dat is een besluit van de regering waarin de inhoud van een wet nader is uitgewerkt. Een amvb wordt zonder medewerking van de Kamers gemaakt.
De Senaat kon zich daarin niet vinden, zo bleek in december bij het eerste debat over de wet-Thieme. De initiatiefneemster beloofde de
Eerste Kamer dinsdagmiddag daaraan tegemoet te komen. Ze is bereid haar wet dusdanig te veranderen dat de ontheffingsprocedure niet langer in een amvb wordt vastgelegd, maar in de wet zelf. De Kamers kunnen er dan ook invloed op uitoefenen. „De politiek kan dan de specifieke criteria vaststellen op basis waarvan gelovigen ontheffing kunnen krijgen”, lichtte Thieme toe. „Hun rechtszekerheid neemt daardoor toe.”
In de gewijzigde wet wil Thieme ook opnemen dat de overheid de plicht heeft de godsdienstvrijheid te beschermen en ervoor te zorgen dat die zich zo maximaal mogelijk kan manifesteren. Wat Thieme betreft, blijft wel gelden dat de godsdienstvrijheid kan worden beperkt als dierenwelzijn in het geding is.
Haar aldus gewijzigde wetsvoorstel wil ze na de verkiezingen op 12 september eerst voorleggen aan de Tweede Kamer.
Onzekerheid
Zowel PvdA’er Nico Schrijver als VVD’er Sybe Schaap hoorde dinsdag geen nieuwe argumenten om het eerder ingenomen standpunt te verlaten en alsnog het door Thieme gewenste verbod te steunen.
En ondanks alle complimenten voor de manier waarop Thieme aandacht vraagt voor dierenwelzijn, hoopt Schrijver de discussie nu toch snel te kunnen sluiten. Ook het CDA stelde dat het van „groot belang is dat er nu een einde komt aan een lange periode van onzekerheid”. „Volgende week stemmen. Dan weet men wat er aan de hand is”, aldus Gerrit Terpstra. „Als er nog ideeën zijn in de Tweede Kamer dan wachten we die met veel belangstelling af.”
Thieme’s voorstel komt dinsdag in stemming in de Senaat. Op verzoek van de PvdD wordt dat een hoofdelijke stemming.
Convenant
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maakte begin juni afspraken met joodse en islamitische organisaties over ritueel slachten. Vertegenwoordigers van het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Joodse Gemeente Amsterdam, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, de slachterijen en vleesverwerkende bedrijven zetten hun handtekening onder de volgende afspraken.
- In de slachthuizen waar ritueel wordt geslacht, moet een dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn.
- Na de halssnede moet een dier binnen 40 seconden het bewustzijn hebben verloren.
- De halssnede moet in een ononderbroken, vloeiende beweging uitgevoerd. Herhaalde halssneden zijn niet toegestaan.
- Er moet een scherp, gaaf mes van optimale lengte worden gebruikt.
- De slachter moet bepalen of een dier wel geschikt is voor de rituele slacht. Bleker gaf eerder aan dat hij zich kan voorstellen dat bijvoorbeeld stieren met dikke nekken worden uitgezonderd, maar een uitzonderingslijst is er niet.
- Het dier gaat pas de box in, waar het wordt vastgezet, als de slachter gereed staat met het mes. De dieren moeten niet kunnen uitglijden of last krijgen van onnodige stress.
- Pas als is vastgesteld dat het dier bewusteloos is, wordt het losgemaakt.
- Slachters moeten een getuigschrift van vakbekwaamheid hebben voordat ze volgens religieuze riten mogen slachten.