Senaat verdeeld over slachtconvenant
DEN HAAG – Het convenant over de rituele slacht valt niet bij alle fracties in de Eerste Kamer in goede aarde. Toch zal de Senaat er naar verwachting mee akkoord gaan en het wetsvoorstel van Thieme (PvdD) voor een verbod op de onverdoofde rituele slacht definitief verwerpen.
De Eerste Kamer rondt dinsdag het debat over de wet-Thieme af. De beraadslaging over dat voorstel werd half december opgeschort. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) beloofde toen met een convenant te komen. Dat is er sinds vorige week. In het convenant staan afspraken om het dierenwelzijn rond de rituele slacht te verbeteren.
SGP-senator Holdijk is „verheugd” dat er nu een convenant tot stand is gekomen. Over de inhoud laat hij zich niet uit. „Ik hoop wel dat het hierbij blijft. Thieme heeft al gezinspeeld op een nieuwe wet, maar ik hoop dat de joodse en islamitische minderheden daarvan gevrijwaard zullen blijven.”
Zijn CU-collega Ester is blij dat „de vrije belijdenis en beleving van godsdienst met het convenant is geborgd.” Hij vindt het een „uitstekend alternatief” voor de wet-Thieme. Wel zou hij Bleker vandaag in het debat vragen met een voorstel te komen om het dierenwelzijn ook in de „reguliere, industriële massaslacht” te verbeteren.
D66 en VVD zijn eveneens tevreden met het convenant. „Nu maar hopen dat Thieme dit thema niet verder gaat politiseren”, aldus VVD’er Schaap. „Daarvoor zijn de gevoeligheden te groot.”
GroenLinks, PVV, 50Plus en OSF daarentegen zijn niet te spreken over het convenant. „Zwaar onvoldoende”, aldus senator Vos (GroenLinks). „De enige verbetering is dat er permanent toezicht door een dierenarts komt op de onverdoofde rituele slacht.”
Faber (PVV) spreekt van een „doekje voor het bloeden.” Zij en De Lange (OSF) wijzen erop dat het convenant verdacht veel weg heeft van het in de Tweede Kamer weggestemde amendement van CDA’er Ormel. Faber en De Lange twijfelen sterk aan de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het convenant.
Senator Nagel (50Plus) noemt het convenant een „zeer verwerpelijk stuk.” Hij vindt dat de Eerste Kamer, in navolging van de Tweede Kamer, alsnog moet instemmen met de wet-Thieme.
Die wet kan in zijn huidige vorm echter niet rekenen op een meerderheid in de Senaat. Als de wet volgende week dinsdag in stemming wordt gebracht, zal hij worden verworpen.
De Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland noemde het convenant vanmorgen „onacceptabel”, omdat daarmee niet elk vermijdbaar lijden bij de slacht wordt voorkomen.