Buitenland
Angst en beven voor nieuwe Griekse verkiezing

ATHENE (ANP/DPA/RTR) - Europa houdt het hart vast voor de nieuwe Griekse verkiezingen die dinsdag zijn aangekondigd. De uitslag kan nog slechter uitpakken dan de vorige. De anti-Europese partij Syriza kan wel eens de grootste worden, volgens een peiling.

15 May 2012 18:30Gewijzigd op 14 November 2020 21:06
Alexis Tsipras. Foto EPA
Alexis Tsipras. Foto EPA

Die partij wil niet meewerken aan de bezuinigingsafspraken, waardoor het noodlijdende Griekenland geen recht meer heeft op nieuwe leningen van de EU en IMF. Zonder nieuwe leningen kan het arme land geen lonen of aflossingen betalen.

Een enquête van de Griekse televisie vorige week toonde dat de partij 27 procent van de stemmen zou krijgen. Dat is fors meer dan de 17 procent bij de verkiezingen vorige week zondag. De charismatische jonge leider Alexis Tsipras blijkt een belangrijke stemmentrekker voor Syriza, een coalitie van linkse partijen.

Het vooruitzicht van een nog slechtere verkiezingsuitslag dan die van 6 mei, schokte dinsdag alvast de beurshandelaren. De koersen van aandelen en de euro zakten direct, de rentes op staatsleningen schoten omhoog. De IMF-topvrouw Christine Lagarde opperde dinsdag zelfs de mogelijkheid van een ordelijke exit van de euro door Griekenland.

De nieuwe Griekse verkiezingen zijn nodig, omdat de grote partijen geen coalitie konden vormen. Ook voor het idee van een zakenkabinet bleek te weinig animo. De Griekse regels schrijven voor dat er dan snel weer verkiezingen moeten plaatsvinden, naar verwachting 10 of 17 juni.

De Griekse politiek is ook niet gewend aan regeringscoalities. De afgelopen tientallen jaren waren steeds de conservatieven ofwel de socialisten in de meerderheid. De partijen worden nu in de steek gelaten door de kiezers, omdat ze hebben meegewerkt aan de ingrijpende bezuinigingen in ruil voor Europese leningen.

Volgens de peiling zakt het conservatieve Nieuwe Democratie naar de tweede plaats met ruim 17 procent. De socialistische partij Pasok zakt terug naar een schamele 10 procent. Dat verkleint de kans dat Griekenland de akkoorden met de EU en IMF voortzet.

Het land is al 5 jaar in een recessie en heeft een record werkloosheidspercentage van 21 procent.

De problemen kunnen nog groter worden als het land de euro verruilt voor een eigen munt. Volgens onderzoek van de managementschool IESEG in Lille zou de nieuwe munt direct 50 procent minder waard worden dan de Europese eenheidsmunt euro. Dat zou alleen al voor de Franse banken een verlies opleveren van circa 20 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer