Buitenland
„India zal niet als eerste kernwapens inzetten"

De inzet van kernwapens door India of Pakistan zou voor heel Zuid-Azië desastreuze gevolgen hebben. Dat heeft de opperbevelhebber van het Indiase leger, Sunderajan Padmanabhan, vrijdag gezegd op een persconferentie.

AP
AKHNOOR - Een gewapende Indiase soldaat in Kasjmir begeleidt leerlingen op weg van school terug naar huis. De spanningen tussen India en Pakistan lopen steeds verder op en zouden volgens de bevelhebber van het Indiase leger kunnen uitlopen op een beperkte
AKHNOOR - Een gewapende Indiase soldaat in Kasjmir begeleidt leerlingen op weg van school terug naar huis. De spanningen tussen India en Pakistan lopen steeds verder op en zouden volgens de bevelhebber van het Indiase leger kunnen uitlopen op een beperkte

Gevraagd of het denkbaar is dat India kernwapens inzet tegen Pakistan, zei Padmanabhan dat kernwapens niet zijn bedoeld om er oorlog mee te voeren. „Het zou erg dom zijn als we zelfs maar zouden overwegen kernwapens in te zetten in een oorlog. Het beleid van India is heel duidelijk. We hebben verklaard dat we niet overwegen als eerste kernwapens te gebruiken.”

India en Pakistan staan op de rand van een oorlog sinds er op 13 december een aanslag werd gepleegd op het Indiase parlement. Volgens India was de aanslag het werk van twee vanuit Pakistan opererende militante moslimgroepen die vechten voor afscheiding van het Indiase deel van Kasjmir, en was ook de Pakistaanse geheime dienst indirect bij de aanslag betrokken. Pakistan ontkent iets met de aanslag te maken te hebben gehad.

Omdat de Pakistaanse autoriteiten weigerden zich over de lichamen van de vijf bij de aanslag omgekomen terroristen te ontfermen, heeft de politie van New Delhi de stoffelijke overschotten vrijdag naar een islamitische begraafplaats in de hoofdstad gebracht. Bij gevechten tussen extremisten en Indiase veiligheidstroepen zijn later op de dag in de deelstaat Jammu en Kasjmir zes extremisten en een burger omgekomen, meldde het Indiase persbureau PTI.

Zowel India als Pakistan beschikt over kernwapens. „U moet bedenken dat India en Pakistan niet alleen op de wereld zijn”, zei Padmanabhan met betrekking tot het gebruik van kernwapens. „Een nucleair conflict op het subcontinent zou voor de hele regio desastreus zijn en tot verzet leiden. Dat is iets waarmee de leider van een land rekening zou moeten houden als hij zo gek is om de internationale opinie te negeren.”

Hij voegde daaraan toe dat iemand die het in zijn hoofd haalt kernwapens te gebruiken tegen India, vernietigd zal worden. Ook zei hij dat India volledig is voorbereid op een conventionele oorlog.

Met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben er bij beide landen op aangedrongen hun troepenconcentratie te verkleinen en een open dialoog aan te gaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zal na een bezoek aan Pakistan op 18 januari in India arriveren, zei een woordvoerder van de Indiase regering vrijdag.

De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf zal zaterdag zijn langverwachte toespraak over de bestrijding van religieus extremisme en terrorisme houden, zei een regeringsfunctionaris vrijdag. Naar verwachting zal Musharraf een pakket maatregelen aankondigen om religieus geweld en extremisme in te dammen. De toespraak zal te volgen zijn op de Pakistaanse staatstelevisie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer