Reformatorische kerken werken aan meldpunt
RHENEN – Binnen verschillende reformatorische kerken wordt al enige tijd gewerkt aan het in leven roepen van een meldpunt voor seksueel misbruik en huiselijk geweld. Dat zegt ds. F. Mulder, voorzitter van het deputaatschap kerkelijke dienstverlening van de Gereformeerde Gemeenten.
Het plan om een gezamenlijk meldpunt te beginnen wordt ook bestudeerd door de vertegenwoordigers van Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten. Het deputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten zoekt ook contact met de Hersteld Hervormde Kerk met de vraag te participeren.
In een interview vandaag met deze krant pleit ds. W. Silfhout, predikant van de gereformeerde gemeente te Capelle aan den IJssel en kerkrechtdeskundige, ervoor om „met voortvarendheid” een meldpunt op te richten.
Zowel ds. Mulder als ds. Silfhout ziet in het rapport dat kenniscentrum Movisie deze week publiceerde over misbruik en huiselijk geweld in reformatorische gezinnen een „onderstreping” van de noodzaak tot oprichting van een meldpunt. De feiten die het rapport noemen wil ds. Silfhout niet wegpoetsen of bagatelliseren. „Dat is ronduit verkeerd.” Hij steunt daarom de suggestie van Movisie voor een nader onderzoek naar geweld en misbruik.
De generale synode van de Gereformeerde Gemeenten gaf in januari vorig jaar het deputaatschap kerkelijk dienstverlening opdracht om een richtlijn en structuur op te zetten voor het pastoraat bij onder andere incest en geweld. De studiecommissie van dit deputaatschap, die onder leiding staat van ds. F. Mulder, is inmiddels tot de overtuiging gekomen dat een meldpunt „beslist noodzakelijk” is.
De voorzitter van het deputaatschap constateert wel dat het lastig is om de taak en de bevoegdheden van een meldpunt in te passen in de kerkordelijke structuur. „Een kerkenraad is volgens onze kerkorde autonoom; kan dus los van het meldpunt optreden. Dat moeten we goed regelen.”
Ds. Silfhout steunt die gedachte. „Ambtsdragers zijn geen hulpverleners. Ouderlingen hebben een pastorale taak; hulpverlening is werk van professionals.”
Andere kerken, zoals de Protestantse Kerk in Nederland en de Christelijke Gereformeerde Kerken, hebben inmiddels al een eigen protocol en een meldpunt voor pastoraat bij incest of huiselijk geweld. Ds. Mulder benadrukt dat onderlinge afstemming tussen kerken positief zou zijn.