Aruba opgelucht na veroordeling
ORANJESTAD – Op Aruba is de opluchting groot dat de rechtszaak in Peru tegen Joran van der Sloot vrijdag al na een week werd afgesloten met een veroordeling. Want Van der Sloot is vooral in de Verenigde Staten groot nieuws door de verdwijning van de tiener Nathalee Holloway, vijf jaar geleden. En dat heeft flinke gevolgen voor het toerisme op het Caraïbische eiland.
„Gelukkig is het circus voorlopig weer voorbij”, verzucht Isaak Mansur, eigenaar van een luxeappartementencomplex even buiten de Arubaanse hoofdstad Oranjestad. Hij heeft zich vorige week gestoord aan de enorme aandacht van Amerikaanse media voor Joran van der Sloot. „Er waren zelfs Amerikaanse journalisten op het eiland om te zien hoe wij, Arubanen, tegen de rechtszaak in Peru aankeken. Vooral om erachter te komen of we Nathalee Holloway niet zijn vergeten.”
Dat er destijds onvoldoende bewijs was, en nu nog steeds is, om Van der Sloot te vervolgen in verband met de verdwijning van de tiener, is voor Amerikaanse media niet van belang. Sterker nog, Arubanen hebben het gevoel dat hun wordt verweten onvoldoende te hebben gedaan om de zaak op te lossen. Dat ze Van der Sloot hebben laten glippen en hem daardoor in staat hebben gesteld de Peruaanse Stephany Flores te vermoorden. Een daad die hij heeft bekend en waarvoor hij vorige week tot 28 jaar cel werd veroordeeld.
Volgens Mansur zijn de gevolgen van de „Amerikaanse overreactie” verstrekkend. „Ik heb de laatste dagen weer van een paar gevallen gehoord waarbij Amerikaanse toeristen niet van het cruiseschip af durven te gaan omdat ze bang zijn en Aruba een moordeiland vinden. Dat klinkt lachwekkend, maar iedereen die geen voet op het eiland zet, geeft geen geld uit. En dat voelt de toerismesector. In de maanden na de verdwijning van Holloway, nu vijf jaar geleden, was dat nog veel erger. Amerikanen annuleerden massaal hun reis of besloten een geplande vakantie ergens anders door te brengen. Mij kostte dat tienduizenden dollars omzet.”
Dat door de rechtszaak in Peru de kwestie-Nathalee Holloway weer werd opgerakeld, komt de Arubanen extra slecht uit. „We ondervinden de laatste twee, drie jaar ook de gevolgen van de crisis in de Verenigde Staten”, zegt de eigenares van een souvenirwinkel in hartje Oranjestad. De toeristen blijven vooralsnog wel komen, maar ze hebben veel minder geld te besteden. Voorheen liepen ze met tassen vol de winkel uit, nu mag je blij zijn als ze een goedkoop dingetje meenemen. Je ziet het ook aan de huurauto’s waar ze in rijden; dat zijn kleine gezinsauto’s in plaats van terreinwagens. Te veel aandacht voor Joran van der Sloot en Nathalee Holloway kan wel eens de genadeklap betekenen voor bedrijven in de toerismesector.”
Voorlopig echter is de Amerikaanse mediastorm weer even geluwd. Al vreest Mansur wel het voornemen van Van der Sloot om zijn veroordeling aan te vechten. „Hopelijk waait dat over. Aandacht voor Joran van der Sloot en de gezondheid van ons toerisme gaan gewoon niet samen.”