Leider Noord-Korea Kim Jong-Il overleden
PYONGYANG – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is zaterdag op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Dat heeft de Noord-Koreaanse staatstelevisie maandagmorgen bekendgemaakt.
Lees ook: „Christenen Noord-Korea niet beter af” En: Noord-Korea zonder Kim Jong-il: wat nu?
Kim overleed tijdens een inspectiereis door het land. Volgens de staatstelevisie overleed de leider als gevolg van de „grote mentale en fysieke inspanningen” die hij tijdens deze reis leverde.
„Het is het grootste verlies voor de partij (...) en ons volk en onze natie zijn zeer bedroefd”, zei de in het zwart geklede nieuwslezeres terwijl ze haar tranen wegslikte. Ze zei dat de Noord-Koreanen „onze droefenis moeten omzetten in kracht om onze moeilijkheden te overwinnen.”
Noord-Korea verkeerde al in een fase waarin de troonopvolging werd voorbereid. In september 2010 toonde Kim zijn zoon Kim Jong Un aan het volk, die langzaam werd klaargestoomd voor het leiderschap. Kim Jong Un is de derde zoon van Kim, die zelf zijn vader Kim Il Sung, oprichter van Noord-Korea, in 1994 opvolgde.
Als leider wachten Kim Jong Un de nodige problemen. De toekomst van het land is onzeker. De bevolking lijdt honger, terwijl de strak geleide economie ondanks de groeiende handel en samenwerking met belangrijkste bondgenoot China toe is aan hervormingen.
„Het meest waarschijnlijke scenario voor het instorten van het regime was altijd de plotselinge dood van Kim. We bevinden ons nu in dat scenario”, zei Victor Cha, voormalig directeur Aziatische aangelegenheden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.
De staatszender riep de bevolking ertoe op zich nu achter Kim Jong Un te scharen. De overheid van Noord-Korea kondigde een periode van rouw tot 29 december af. De leider zal op 28 december worden begraven in de hoofdstad Pyongyang.
Het bewind in Pyongyang heeft internationaal al jaren de status van paria. Vooral de pogingen van Pyongyang om atoomwapens te produceren hebben het land geïsoleerd. In 2006 voerde Noord-Korea voor het eerst een geslaagde ondergrondse kernproef uit.
Het land staat al tientallen jaren op de rand van oorlog met Zuid-Korea. President Lee van Zuid-Korea heeft de inwoners opgeroepen om kalm te blijven en door te gaan met het dagelijks leven. Toch is uit voorzorg het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht.
De Aziatische markten reageerden met koersdalingen op het nieuws, omdat de kans op instabiliteit op het toch al roerige Koreaanse schiereiland als gevolg van het heengaan van Kim toeneemt.
Lees ook: Kim Jong-un zet dynastie Noord-Korea voort
Lees ook: Kim Jong-Il, man van mysteries
Noord-Korea
Een chronologisch overzicht van belangrijke data in de geschiedenis van Noord-Korea en het leven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il.
15 april 1912: Kim Il Sung, stichter van Noord-Korea, wordt geboren in de hoofdstad Pyongyang.
16 februari 1942: Kim Jong Il wordt geboren in een kampement van guerrillastrijders op de berg Paektusan, de hoogste top op het Koreaanse schiereiland. Althans, volgens de officiële Noord-Koreaanse geschiedenisboekjes. Sommige bronnen zeggen dat hij in 1941 is geboren in een Siberisch dorp.
9 september 1948: Kim Il Sung richt de Democratische Volksrepubliek Korea op in de noordelijke helft van het Koreaanse schiereiland.
25 juni 1950: Noord-Korea valt Zuid-Korea binnen.
27 juli 1953: De Koreaanse Oorlog eindigt in een bestand, er wordt geen vredesovereenkomst getekend.
september 1973: Kim Jong Il wordt de nummer twee in de Arbeiderspartij en bekleedt de post van secretaris voor de partijorganisatie, het bestuur en propaganda-aangelegenheden.
februari 1974: Kim Jong Il wordt gekozen in het Politiek Bureau van het Centrale Comité van de Arbeiderspartij en wordt hiermee officieel aangemerkt als toekomstige leider.
10 oktober 1980: Kim Jong Il wordt op een congres van de Arbeiderspartij gepresenteerd als toekomstig leider.
8 januari 1983: De derde en jongste zoon van Kim Jong Il, Kim Jong Un, wordt waarschijnlijk in dit jaar geboren.
24 december 1991: Kim Jong Il wordt benoemd tot opperste bevelhebber van het Koreaanse Volksleger.
april 1993: Kim Jong Il wordt benoemd tot voorzitter van de Nationale Defensiecommissie.
8 juli 1994: Kim Il Sung overlijdt aan een hartaanval. Kim Jong Il neemt de macht over Noord-Korea over.
8 oktober 1997: Kim Jong Il benoemd tot algemeen secretaris van de Arbeiderspartij.
oktober 2006: Noord-Korea voert voor het eerst een geslaagde ondergrondse kernproef uit.
augustus 2008: Kim Jong Il wordt waarschijnlijk getroffen door een beroerte.
14 juni 2009: De Noord-Koreaanse regering waarschuwt voor een kernoorlog en zweert zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens op te voeren. Het dreigement volgt op een Amerikaanse waarschuwing dat Noord-Korea volledig binnen het bereik van Amerikaanse nucleaire wapens ligt. De VS hebben atoomwapens in Japan en Zuid-Korea
21 juli 2010: De Verenigde Staten stellen nieuwe sancties in tegen Noord-Korea in een poging de nucleaire ambities van Pyongyang de kop in te drukken.
28 september 2010: Kim Jong Un wordt gepromoveerd tot viersterrengeneraal en krijg leidinggevende posities in de Arbeiderspartij. Hieruit wordt de conclusie getrokken dat de zoon van Kim Jong Il naar voren is geschoven als toekomstige opvolger van zijn vader. Het is voor het eerst dat de Noord-Koreaanse staatsmedia melding maken van Kim Jong Un.
10 oktober 2010: Kim Jong Un maakt zijn debuut in het openbaar op wat waarschijnlijk de grootste militaire parade in de geschiedenis van het communistische land is. De viering markeert de 65e verjaardag van de Arbeiderspartij, maar is tevens een eerbetoon aan de jongere Kim.
11 oktober 2010: Kim Jong Nam, de oudste zoon van Kim Jong Il, zegt tegen de machtsoverdracht aan zijn jongste halfbroer te zijn. Volgens analisten legt de mening van de oudste zoon weinig gewicht in de schaal, omdat hij veel in het buitenland is, waar hij bovendien dikwijls in casino’s is te vinden. Kim Jong Nam deed zijn uitspraken in een interview met de Japanse televisie.
28 januari 2011: Volgens Kim Jong Nam is zijn vader tegen het verlengen van de dynastie en is de benoeming van Kim Jong Un alleen bedoeld om het land stabiel te houden, meldt de Japanse tv-zender Asahi.
16 februari 2011: Kim Jong Il viert zijn 69e verjaardag.
15 april 2011: Noord-Koreanen vieren de 99e verjaardag van Kim Il Sung. Het is de belangrijkste feestdag in het land: de Dag van de Zon.
17 december 2011: Kim Jong Il overlijdt op 69-jarige leeftijd. Het heengaan van de leider wordt een dag later door de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekendgemaakt.
Lees hier de officiële reactie van het Witte Huis op de dood van Kim Jong-Il.
Time noemt de dood van Kim Jong-Il op haar website een ”nachtmerrie voor Kerst”.
Time toont op de website een fotoalbum waarin de bizarre verheerlijking van Kim wordt getoond.
RD-buitenlandredacteur en Noord-Korea-kenner Ab Jansen schreef in september 2010 over het „failliete familiebedrijf” van de Kim’s. „De wereld is gewaarschuwd: (klein)zoon Jong Un is niet vies van militaire actie.”
”Noord-Korea, land van hongerigen”, schreef RD-buitenlandredacteur Ab Jansen begin 2010.