Buitenland
Verkiezingen Egypte verlopen ordelijk; „Broederschap wint”

CAIRO – De verkiezingen in Egypte zijn maandag „redelijk ordelijk” verlopen. De opkomst was hoger dan verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de Moslimbroederschap een grote meerderheid behaald.

Redactie digitale media
Stembureau in Caïro. Foto EPA
Stembureau in Caïro. Foto EPA

Gert-Jan Segers volgde de verkiezingen op de voet vanuit Caïro. Via twitter liet hij weten dat de verkiezingen redelijk ordelijk zijn verlopen. Hij denkt dat de Moslimbroederschap de verkiezingen winnen.

Ook de in Caïro woonachtige Jos Strengholt denkt dat de Broederschap een massale overwinning heeft geboekt, zo meldt hij op twitter.

Ook Willem-Jan de Wit beschrijft in zijn blog het rustige verloop van de verkiezingen.

De Britse ambassadeur noemde de verkiezingen „vreedzaam en ordentelijk”, ook al zag hij ook hier en daar wat problemen.

De stembureaus gingen maandagmorgen om 7.00 uur (Nederlandse tijd) open. Ze sloten om 20.00 uur (Nederlandse tijd). Dat is 2 uur langer dan de bedoeling was. Er werd besloten de mensen meer tijd te geven om te stemmen vanwege de massale opkomst. Al voor het begin van de verkiezingen stonden er lange rijen kiezers voor de stembureaus in de hoofdstad Caïro.

De voorzitter Abdel Moez Ibrahim van de nationale kiescommissie zei „verrast te zijn dat mensen in zulke groten getale zijn komen stemmen, Allah zij dank”.

De kiezersopkomst onthult vermoedelijk veel over hoe het politieke spectrum er uiteindelijk uit gaat zien. Hoe hoger de opkomst, hoe meer de invloed van de Broederschap waarschijnlijk wordt ingedamd. De Broederschap heeft een grote vaste kern aanhangers, die allen hun stem wel zullen uitbrengen. Hoe meer Egyptenaren op een andere partij stemmen, hoe kleiner de uiteindelijk uitslag voor de Broederschap. Daarnaast verschaft een hoge opkomst legitimiteit aan de verkiezingen.

Ibrahim erkende dat er problemen zijn geweest. Zo arriveerden rechters die toezicht op de stembusgang houden, bij sommige stemlokalen drie kwartier te laat en ontbraken bij de opening van sommige bureaus nog de stembiljetten.

De stembusgang is een gevolg van de val van het regime van ex-luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak in februari. Hij regeerde bijna 30 jaar lang autocratisch met zijn partijapparaat van de Nationaal-Democratische Partij (NDP), steevast winnaar van verkiezingen.

De parlementsverkiezingen vinden gefaseerd plaats. In de periode tot 10 januari kiezen de Egyptenaren 498 leden van het Lagerhuis, de Majlis al-Shaab (Volksvergadering). In de aanloop naar de verkiezingen vonden er opnieuw massale protesten plaats in het land, waardoor zeker 41 mensen omkwamen. De betogers willen dat het militaire bewind vaart maakt met democratische hervormingen en zijn teleurgesteld over de voortgang van de revolutie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer