Buitenland
Machtshebbers Egypte stemmen in met vervroegde verkiezingen

CAIRO – De regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) in Egypte heeft dinsdag overeenstemming bereikt met islamistische groeperingen om de macht sneller over te dragen aan een burgerregering. De parlementsverkiezingen gaan maandag gewoon door en presidentsverkiezingen zullen eind juni volgend jaar plaatsvinden. Dat heeft SCAF-voorzitter Mohamed Hussein Tantawi gezegd.

Redactie digitale media
Het Tahrirplein in Caïro dinsdagavond. Foto EPA
Het Tahrirplein in Caïro dinsdagavond. Foto EPA

Tantawi zei dit dinsdagavond tijdens een speech. De liberalen lijken hier echter geen genoegen mee te nemen, evenals de tot circa 100.000 betogers aangezwollen menigte op en rondom het Tahrirplein in Caïro. De menigte riep ‘Ga! Ga! Ga!’, schrijft de in Caïro woonachtige Willem-Jan de Wit op zijn weblog.

De SCAF had met een delegatie van de Moslimbroederschap en andere islamistische groeperingen overleg gevoerd tijdens een bijeenkomst, die door de meeste andere politieke partijen was geboycot. De militaire raad die in februari de macht van toenmalig president Hosni Mubarak overnam, had „alle politieke en nationale krachten” uitgenodigd voor het overleg. Daarmee hoopt de militaire regering de onlusten en betogingen van de afgelopen dagen te bezweren.

De SCAF kwam dinsdag met de aanwezige partijen onder meer overeen dat er een nieuwe grondwet moet komen. Ook zou de nieuwe burgerregering moeten worden geleid door een technocratische premier.

Het doorgaan van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen komende maandag was een van de speerpunten van de Moslimbroederschap, die naar verwachting een groot deel van de stemmen zal binnenhalen. De nieuwe burgerregering zal echter tot eind juni verantwoording af moeten blijven leggen aan het leger, dat zo de meeste macht in handen houdt.

Volgens SCAF-voorzitter Tantawi is het ontslag van het huidige interim-kabinet onder leiding van Essam Sharaf inmiddels geaccepteerd. Tantawi zei dat het leger niet uit is op macht en het is desnoods bereid tot een referendum. Als het volk dat wil, is het militaire leiderschap volgens hem bereid om onmiddellijk op te stappen.

Voor de vierde dag op rij vochten betogers dinsdag met veiligheidstroepen. Ze eisten dat de militairen onmiddellijk hun macht afstaan en lieten zich niet wegjagen door grote wolken traangas. Velen droegen gasmaskers.

Confrontaties tussen betogers en de politie in Egypte hebben dinsdag opnieuw levens geëist. Sinds zaterdag is het dodental gestegen tot 30, zo liet het ministerie van Volksgezondheid weten. Dat berichtte staatsperbureau MENA.

De Egyptische televisie toonde verder drie Amerikaanse studenten die in de nacht van maandag op dinsdag waren gearresteerd. Ze zouden molotovcocktails hebben gegooid naar agenten tijdens de protesten In Caïro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer