Buitenland
Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il

SEOUL/SINGAPORE (ANP/AFP) – Het is feest in Noord-Korea. De grote leider Kim Jong-il is woensdag 69 jaar geworden en dus is „het hele land vervuld met trots en geluk”, zoals de staatsmedia van de stalinistische dictatuur het uitdrukten.

Kim Jong-il . Foto EPA
Kim Jong-il . Foto EPA

De verjaardag van de leider, die naar verluidt in 2008 werd getroffen door een beroerte, werd gevierd met optredens, filmvertoningen en een optreden van een groep synchroonzwemmers. Wegens de verjaardag van de dictator werd het ineens lente in het straatarme land en ook werd er een zeldzaam lichtschijnsel waargenomen boven de berg waar Kim Jong-il zou zijn geboren, berichtten de staatsmedia.

De bevolking kreeg snoep en kauwgom en ambtenaren in de provincie kregen extra te eten. Zuid-Korea greep de verjaardag aan om tienduizenden pamfletten tegen het regime de grens over te schieten.

Kim Jong-il werd volgens de staatspropaganda geboren op 16 februari 1942 op de hoogste berg van het Koreaanse schiereiland, de vulkaan Baekdu. Een zwaluw zou de geboorte van de ‘Geliefde Leider’ hebben aangekondigd. Toen Kim Jong-il ter wereld kwam, verschenen een dubbele regenboog in de lucht en een nieuwe ster in de hemel, zo wil Noord-Korea de wereld doen geloven. In werkelijkheid werd Kim Jong-il geboren in een Siberisch dorp, mogelijk een jaar eerder.

De gedoodverfde ‘kroonprins’ van Noord-Korea, Kim Jong-un, heeft volgens Zuid-Koreaanse media opnieuw promotie gemaakt. Hij zou zijn benoemd tot vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie, de machtige raad die de koers van het land bepaalt. ‘Kim de Derde’ werd vorig jaar al generaal in het leger en lid van het Centrale Comité van de Arbeiderspartij. Hij hoeft alleen zijn vader nog boven zich te dulden.

Kim Jong-il heeft mogelijk een verjaardagscadeau uit Singapore gehad van zijn tweede zoon Kim Jong-chol. Die woonde volgens bronnen bij de Zuid-Koreaanse geheime dienst maandag een concert bij van de Britse gitarist Eric Clapton. Hij kocht naar verluidt dinsdag kleding en cadeautjes in Singapore en vloog via Peking terug naar Pyongyang.

Het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap berichtte woensdag dat een Noord-Koreaan is gevlucht. De twintiger zou de zwaarbewaakte grens tussen de twee aartsvijanden zijn overgestoken. Dat is uitzonderlijk. Meestal verlaten Noord-Koreanen hun land via China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer