Kabinet op zoek naar wisselgeld
DEN HAAG – Het politieke spel rond de missie naar Afghanistan gaat de laatste ronde in. De uitkomst is nog onzeker.
De animo om het kabinetsvoorstel voor de missie naar Kunduz te steunen, was in de Kamer al niet groot. Maar na de hoorzitting van maandag met deskundigen is de zin bij GroenLinks en ChristenUnie zo’n beetje helemaal verdwenen.
Tenminste, die indruk probeerden beide partijen maandagavond te wekken. De kans dat GroenLinks met de missie instemt, is „kleiner geworden”, verklaarde fractievoorzitter Sap. Ze vindt dat het kabinet de motie van haar partij over een politietrainingsmissie „niet op adequate wijze heeft uitgevoerd.”
Ook de ChristenUnie liep niet over van enthousiasme. Die partij is bezorgd dat de opgeleide agenten vooral zullen worden ingezet als paramilitairen. En dat is precies wat GroenLinks en ChristenUnie niet willen.
De CU is maandag ook gesterkt in haar idee om gevechtshelikopers naar Kunduz mee te sturen om politietrainers in nood snel te hulp te kunnen schieten.
GroenLinks, ChristenUnie en D66 weten maar al te goed dat het kabinet hun steun dringend nodig heeft om een Kamermeerderheid te krijgen voor de missie. Premier Rutte kan vooralsnog slechts rekenen op VVD, CDA en SGP. Militairen uitzenden zonder steun van het parlement is theoretisch mogelijk, maar in de praktijk een onbegaanbare weg. Het minderheidskabinet zou bij de oppositie geen beste beurt maken als het zijn plan doordrukt tegen de zin van de Kamer in.
Door vraagtekens te plaatsen bij het missievoorstel zetten de twijfelende partijen het kabinet onder druk. Dat helpt hen toezeggingen in de wacht te slepen. Dinsdag tijdens de fractievergaderingen werden de wensenlijstjes opgesteld. De partijen overlegden met elkaar om samen een front te vormen.
Buiten deze gebruikelijke schermutselingen in het politieke spel speelt met name bij GroenLinks nog mee dat de achterban van de partij faliekant tegen een militaire missie is. Fractievoorzitter Sap zit daardoor in een lastig parket. Zij lijkt voor de uitzending, maar vraagt zich af hoe ze, anderhalve maand voor de Statenverkiezingen, ook haar partij mee krijgt.
Het kabinet moet nu op zoek naar wisselgeld om de twijfelaars over de streep te trekken. Sap sloot niet uit dat GroenLinks de missie in gewijzigde vorm wel steunt. Voor de Afghanen, bleek maandag, maakt het niet uit in welke vorm de missie doorgaat. Elke hulp is welkom.