D66: Snel ruimere embryoselectie
DEN HAAG – D66 en PvdA willen dat ouders die mogelijk gendrager zijn van de erfelijke ziekte van Huntington zonder voorbehoud kunnen kiezen voor embryoselectie.
Minister Schippers (Volksgezondheid) moet de bestaande blokkades snel wegnemen, aldus woordvoerders van de fracties woensdagochtend in een spoeddebat.
Embryoselectie, bij kunstmatige bevruchting, is bedoeld om uit te sluiten dat ouders genen die een erfelijke ziekte veroorzaken, overdragen. Embryo’s met zo’n gen worden niet in de baarmoeder geplaatst maar vernietigd. Door een besluit van demissionair staatssecretaris Ross (CDA) in 2003 mag embryoselectie bij huntington alleen als ouders vooraf via een test laten vaststellen of zij daadwerkelijk gendrager zijn. Sommigen willen daar om psychosociale redenen geen uitsluitsel over hebben, maar wel voorkomen dat zij de ziekte doorgeven, zonder te hoeven kiezen voor donorzaad of –in het geval van een natuurlijke zwangerschap– prenataal onderzoek, eventueel gevolgd door abortus. D66 en PvdA vinden dat die mogelijkheid er voor deze ouders moet zijn.
In 2008 raakte het kabinet-Balkenende IV met daarin de ChristenUnie in een crisis toen staatssecretaris Bussemaker (PvdA) het besluit van Ross zonder kabinetsberaad terugdraaide. Na bemiddeling door CDA-minister Klink koos zij voor een compromis. Embryoselectie werd daarbij ook mogelijk bij bepaalde vormen van erfelijke borstkanker en alle verzoeken van ouders om embryo- selectie worden sindsdien door een indicatiecommissie getoetst. Om de politieke commotie niet te verergeren, bleven de regels rond embryoselectie bij huntington in 2008 intact. Ook demissionair minister Klink wees recent een verzoek om verruiming van de PvdA af.
„Ik laat mij nu graag verrassen door een liberale minister”, aldus PvdA-woordvoerster Arib vanochtend. Schippers zei echter geen stappen te willen nemen zonder het oordeel van de indicatiecommissie te hebben gehoord. De VVD, die het eens is met die procedure, staat positief tegenover het voorstel. CDA en PVV namen woensdagochtend niet deel aan het debat.