Binnenland
CU-raadslid: Ik heb Gods hulp nodig

HEERHUGOWAARD – Ze wil pal staan voor de christelijke waarden en normen. Voor ChristenUnieraadslid Trees Huijboom-Brouwer uit Heerhugowaard is het een groot goed om de eed te kunnen te afleggen. „Ik heb voor dit werk een hoop wijsheid nodig. Daarom vraag ik Gods hulp.”

HEERHUGOWAARD – ChristenUnieraadslid Trees Huijboom-Brouwer uit Heerhugowaard koos voor de eed. Foto RD, Anton Dommerholt
HEERHUGOWAARD – ChristenUnieraadslid Trees Huijboom-Brouwer uit Heerhugowaard koos voor de eed. Foto RD, Anton Dommerholt

Voor de derde achtereenvolgende periode zit Huijboom in de raad van de Noord-Hollandse gemeente. Met haar aantreden in 2002 kwam ook de ChristenUnie voor het eerst met één zetel in de raadsbankjes. Huijboom is er nog altijd verwonderd over dat ze haar partij in een vrij seculiere omgeving mag vertegenwoordigen. „Gelukkig heb ik een actieve steunfractie.”

Ze herinnert zich nog goed hoeveel vragen ze had toen ze aan het begin van haar raadswerk stond. „Ik wist niets van allerlei processen en procedures en vroeg me af wat anderen precies van mij verwachtten. En hoe moest ik bepaalde kwesties vanuit christelijk oogpunt goed verwoorden?”

Reden te over voor Huijboom om vol overtuiging te kiezen voor de eed. „Het politieke leven bestrijkt zo veel verschillende terreinen waarbij het gaat over het welzijn van mensen, dat ik me goed bewust was dat daar een hoop wijsheid voor nodig is. Die wijsheid heb ik niet van mezelf. Daarom koos ik voor de eed, om daarmee te onderstrepen dat ik Gods hulp in alles nodig heb. Dat mag iedereen weten. Hij moet me wijzen welke stap ik moet zetten om een stabiele koers te varen en mensen niet op hun blauwe ogen te vertrouwen. God kent alle gedachten en in de weerbarstigheid van de politiek met verborgen agenda’s is het voor mij noodzaak om me door Hem te laten leiden.”

Voor Huijboom is Gods Woord het uitgangspunt voor haar doen en laten. „Zo zoek ik bewust momenten uit om een Bijbeltekst te citeren, zoals bij de behandeling van de voorjaarsnota of bij discussies over ethische zaken.”

Een christenpoliticus moet er echter voor waken de Bijbel overal bij te halen, vindt Huijboom. „Het gaat er ook om dat je integer handelt en bijvoorbeeld niet negatief over anderen spreekt in de raad. Bovendien zie ik het vanuit Gods Woord als mijn taak om naar zwakken en kwetsbaren in onze samenleving om te zien. Juist een bezuiniging op het vervoer van kinderen naar de mytylschool was voor mij reden om politiek actief te worden.”

Wat ze ervan vindt als een partijgenoot met een beroep op de Bijbel voor de belofte kiest? „Als hij dat weloverwogen doet, heb ik daar respect voor. Daar moeten we ruimte voor bieden. Zo’n politicus zal de christelijke waarden en normen beslist niet met voeten treden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer