Binnenland

Op pad met luisterend oor en helpende hand

VLISSINGEN – Zoals elke grote stad kent ook Vlissingen zijn onderkant: dakloze verslaafden voor wie het leven van de ene slok naar de andere gaat. Twee ex-verslaafden gaan sinds deze week de straat op om hun de helpende hand te bieden.

3 December 2010 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 12:46
VLISSINGEN – Straathoekwerkers Bas Dekker (l.) en Huib Cornelisse gaan sinds deze week namens Sta op Zorg de straat op. Door middel van gesprekken met Vlissingse verslaafden proberen ze een vertrouwensrelatie op te bouwen. „Als je zelf verslaafd bent gewe
VLISSINGEN – Straathoekwerkers Bas Dekker (l.) en Huib Cornelisse gaan sinds deze week namens Sta op Zorg de straat op. Door middel van gesprekken met Vlissingse verslaafden proberen ze een vertrouwensrelatie op te bouwen. „Als je zelf verslaafd bent gewe

Huib Cornelisse (64) brak 22 jaar geleden met de drank, zijn kompaan Bas Dekker (35) kampte in het verleden eveneens met een verslaving. De beide straathoekwerkers gaan sinds deze week vrijwillig op pad om contact te leggen met verslaafden die op straat leven.

Het project is een initiatief van de christelijke hulpverleningsorganisatie Sta op Zorg, onderdeel van De Hoop in Dordrecht. Het uitgangspunt: oog hebben voor de medemens op straat, zegt Wietske Nijsse, coördinator van Sta op Zorg. „Hoewel we het straathoekwerk het hele jaar doen, is het in deze periode extra moeilijk om op straat te leven. Wij willen de mensen die op straat leven een luisterend oor en een helpende hand bieden.”

Cornelisse werkt al een aantal jaar voor de stichting. Zijn eigen verleden is voor hem een extra motivatie om het straathoekwerk op te pakken. „Mensen waren bereid mij verder te helpen en een overwinning te behalen op de drank. Verandering is ook voor anderen mogelijk. Als straathoekwerker wil ik daar graag met verslaafden over spreken.”

Dekker is sinds kort betrokken bij Sta op Zorg. „We geloven dat God een bedoeling heeft met elk individu en dat elk individu waardevol is. We geloven dat genezing en herstel mogelijk zijn.”

Beide straathoekwerkers gaan wekelijks op pad, langs de plaatsen in Vlissingen waar de verslaafden zich doorgaans ophouden. „We spreken de mensen aan, vragen hoe het met hen gaat. We proberen een gesprek op gang te brengen. Elke week bezoeken we deze plekken. Zo proberen we, zonder verwachtingen en zonder te oordelen, een band met de mensen op te bouwen.”

Op hun wekelijkse rondes treffen Cornelisse en Dekker voornamelijk mensen met alcoholproblemen en sociale moeilijkheden. „Isolement, financiële problemen. Het gaat in de meeste situaties om mensen die op de rand van de maatschappij leven.”

De straathoekwerkers houden er rekening mee dat niet iedereen direct openstaat voor contact. Cornelisse: „De doelgroep leeft bij de dag en heeft vaak geen verwachtingen voor de toekomst. We proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen, zodat we als straathoekwerkers met hen kunnen spreken over de toekomst.” Geeft iemand aan te willen stoppen met zijn verslaving of hulp te willen voor bijvoorbeeld psychosociale problemen, dan biedt Sta op Zorg ondersteuning. Waar nodig legt de stichting contact met externe instanties.

Zowel Cornelisse als Dekker kampte in het verleden met een verslaving. Juist die ervaring, hoe bitter ook, komt hen bij het straathoekwerk goed van pas. „Je kunt naast iemand gaan staan omdat je weet wat het is. Als je zegt dat je zelf verslaafd bent geweest, schept dit al enigszins een band. Daarnaast begrijp je heel goed waar iemand mee worstelt en je weet uit ervaring hoe dit voelt.”

Dekker is blij dat hij zijn steentje kan bijdragen aan het project. „Het is mooi om mee te maken dat iemand hulp wil en verandering in zijn leven zoekt. Wij zijn op straat om hen daarbij te helpen. We verwachten de komende tijd steeds meer van betekenis te kunnen zijn voor degenen die hulp nodig hebben.”

Cornelisse gaat ervan uit dat de contacten met de mensen op straat zullen intensiveren. „Het is laagdrempelig doordat wij naar de plaatsen toegaan waar de mensen zich bevinden. We zijn op straat, en dus aanspreekbaar.”

www.staopzorg.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer