Renswoude blijft hopen op zelfstandigheid
RENSWOUDE – Net als de inwoners van een aantal andere gemeenten, konden Renswoudenaren woensdag naar de stembus. De grote vraag was eerder dit jaar of ze zouden gaan stemmen voor een fusiegemeente of niet. Dat laatste dus. De grote vraag is nu of de gemeente over vier jaar nog steeds zelfstandig is.

Rond 8.00 uur is het nog vrij rustig bij de twee stembureaus in het dorp. „Er zijn hier 35 mensen geweest”, meldt J. Germs, lijsttrekker voor de VVD en voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis, aan de rand van het dorp. Verspreid over de twee locaties kunnen 3432 mensen hun stem uitbrengen. Rond de 70 procent van hen zal dat waarschijnlijk ook daadwerkelijk doen. Het Utrechtse Renswoude kent traditiegetrouw een hoge opkomst.
Dat geldt ook voor het Gelderse Scherpenzeel en de Utrechtse gemeente Woudenberg. Die gemeenten willen graag fuseren met het kleinere Renswoude, uit angst dat een gemeente als Leusden de dorpen uiteindelijk zal opslokken. Maar Renswoude voelt daar helemaal niets voor. De vier partijen in de raad, CDA, SGP, VVD en de progressieve partij Visie, vechten al jarenlang zij aan zij tegen een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Referenda en actiebijeenkomsten kunnen zich steeds verheugen in een grote opkomst.
De inwoners van Renswoude hebben een spannend jaar achter de rug wat betreft de zelfstandigheid. De vraag was of de Tweede Kamer zou beslissen de drie gemeenten te laten fuseren. Er tekende zich een krappe meerderheid af die tegen de herindeling was. Maar na de val van het kabinet werd het fusiebesluit controversieel verklaard. Daardoor blijft de onzekerheid voor de gemeenten voortduren.
Simone Beijer van de werkgroep Renswoude Zelfstandig hoopt dat de verkiezingen van woensdag voorlopig nog niet de laatste zijn in een zelfstandige gemeente Renswoude. Beijer trekt zich overigens waarschijnlijk terug uit de actiegroep. Ze staat vierde op de lijst van het CDA, dat momenteel 4 zetels en een wethouder heeft. Wanneer ze in de raad komt, treedt ze terug uit de werkgroep. Renswoude Zelfstandig zal de komende tijd geen acties ondernemen. „We wachten eerst af wat minister Donner van Binnenlandse Zaken over enkele maanden zegt over de herindeling.”
Ook D. Vlastuin, wethouder en lijsttrekker voor de SGP, gaat uit van een zittingsduur van vier jaar. Een fusie ziet hij niet zitten. „Een herindeling moet niet ten koste gaan van Renswoude.”
Een vrouw die in het gemeentehuis gaat stemmen, is het daar helemaal mee eens. „De zelfstandigheid van de gemeente leeft hier erg”, zegt ze. Ze stapt in haar auto en rijdt weg. Even later is ze weer terug. „Ik had de stempas van mijn zoon meegenomen. Dus ik heb nu even die van mijzelf gehaald.”
Ondanks de bereidheid om te gaan stemmen is het aantal aanplakbiljetten niet groot. Hier een poster voor de SGP, daar een vlag van de VVD. Wat wel opvalt, is het vrij grote aantal huizen en gebouwen waar een vlag met het gemeentewapen wappert. Renswoudenaren houden van hun dorp.
Ongeveer 1 kilometer verderop is het tweede stembureau. Het is gevestigd in verenigingsgebouw Rehoboth. Een jonge wijkverzorgende heeft zojuist gestemd. „Ik ben al naar twee cliënten geweest en voordat ik naar de volgende ga, kom ik stemmen.” Ook zij is voorstander van zelfstandigheid. En of de verslaggever drie keer mag raden waarop ze heeft gestemd? Lachend: „Doe maar één keer.” De tellers kunnen vanavond weer een streepje zetten achter de SGP.
Dit is de vierde aflevering in een serie over gemeentelijke herindelingen en de gemeenteraadsverkiezingen die woensdag worden gehouden.