Buitenland
Wat staat er op WikiLeaks over Irak

WASHINGTON (ANP/RTR) – De onthullingssite WikiLeaks publiceerde zaterdag bijna 400.000 vertrouwelijke verslagen over de oorlog in Irak. De documenten zijn zogeheten SIGACTS: verslagen van significante acties van het Amerikaanse leger. Hierbij een feitenoverzicht van enkele eerste indrukken.

MISBRUIK VAN GEVANGENEN: Amerikaanse autoriteiten blijken geen onderzoek te hebben gedaan naar honderden gevallen van misbruik van gevangenen door Iraakse agenten en militairen. Daarbij zijn gevallen van verkrachting en zelfs moord.

BURGERDODEN: WikiLeaks zei dat de verslagen uitkomen op 109.032 oorlogsslachtoffers in Irak, waarvan 66.081 burgers. De anderen zijn 23.984 opstandelingen, 15.196 Iraakse militairen en agenten, plus 3771 gesneuvelde coalitie-militairen. Een Apache-helikopter doodde twee burgers die zich wilden overgeven. Een militaire advocaat rechtvaardigt dat in een verslag: „Ze kunnen zich niet overgeven aan een helikopter en zijn nog steeds terechte doelen.”

IRAANSE INVLOED: Documenten geven details van de Amerikaanse vrees dat Iran rebellen in Irak hebben getraind. Een verslag stelt dat een rebellenleider die Amerikaanse militairen heeft gedood, was opgeleid door de Revolutionaire Garde van de islamitische republiek Iran.

BLACKWATER: Britse onderzoeksjournalisten vonden verslagen met nieuwe gevallen van moorden door een bewakingsbedrijf dat voorheen bekend stond als Blackwater. Sinds het bedrijf een slechte naam kreeg door een schietpartij waarbij veertien burgers omkwamen, heet de firma Xe Services.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Irak
WikiLeaks

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer