Politiek
CDA-moslims zetten congres op scherp

DEN HAAG – Een groep CDA-bestuurders van islamitische komaf zal zich zaterdag op het partijcongres openlijk uitspreken tegen samenwerking met de PVV.

Redactie politiek
Het bestuur van het CDA legt zaterdag een resolutie voor aan het partijcongres waarin de fractie wordt opgeroepen in een door de PVV gedoogd minderheidskabinet met de VVD te stappen. Ruim 4700 CDA-leden zullen daar vervolgens in de Arnhemse Rijnhal over s
Het bestuur van het CDA legt zaterdag een resolutie voor aan het partijcongres waarin de fractie wordt opgeroepen in een door de PVV gedoogd minderheidskabinet met de VVD te stappen. Ruim 4700 CDA-leden zullen daar vervolgens in de Arnhemse Rijnhal over s

Dat heeft voorzitter Alaattin Erdal van de Rotterdamse CDA-fractie in de deelgemeente Charlois vrijdag aangekondigd.

In een van de twee resoluties die zij zaterdag in stelling willen brengen, dragen zij het CDA op werk te maken van „een partijbrede visie” op de positie van moslims in de samenleving en het CDA. „Toezeggingen van Verhagen dat hij op gepaste wijze afstand zal nemen van omstreden uitlatingen van Wilders gaan ons niet ver genoeg. Dat slaat alleen aan als hij op zulke momenten duidelijk spreekt namens de hele partij”, aldus Erdal.

De strekking van de nieuwe partijvisie moet wat de groep betreft luiden dat de anti-immigratiemaatregelen die VVD, PVV en CDA in het regeerakkoord overeen zijn gekomen „haaks staan” op het gedachtegoed van het CDA. „Dat gaat zeker wringen, maar we hebben geen andere keus”, zegt Erdal.

CDA-leden hadden tot middernacht de tijd om resoluties aan te kondigen. Een woordvoerder van het partijbureau kon rond halfelf vrijdagavond nog niet aangeven hoeveel er waren ingediend.

Het Gelderse CDA roept de CDA-fractie in de Tweede Kamer zaterdag in een ontwerpresolutie op de gelijkwaardige behandeling van godsdiensten „krachtig en standvastig” te blijven uitdragen. Zo’n ontwerpresolutie is nodig, omdat VVD en CDA in de preambule van het regeer­akkoord schrijven dat de vrijheid van godsdienst ook voor moslims geldt, terwijl CDA en VVD eerder overeenkwamen het verschil van inzicht met de PVV over de islam te zullen respecteren. „Wij willen helder hebben dat de tekst in de preambule leidend is”, aldus vicefractievoorzitter J. Post vrijdag.

Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) zal het CDA zaterdag „met hart en ziel” oproepen niet mee te doen aan het door de PVV gedoogde minderheidskabinet. De oud-premiers De Jong en Van Agt en oud-minister Veerman, die zaterdag aanwezig zullen zijn, wezen de beoogde samenwerking met de PVV gisteren opnieuw in krasse bewoordingen af.

De CDA-ministers Donner, Eurlings en Verburg zijn voor samenwerking met de PVV. Peilingen van de tv-programma’s EénVandaag en Nieuwsuur wezen vrijdag bovendien uit dat het CDA van 73 procent van de leden en van zeven van de twaalf provinciale afdelingen in zee mag gaan met het door de PVV gedoogde minderheidskabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer