Minister De Jager: Een degelijk en een deugdelijk verhaal
DEN HAAG – Een begroting voor spek en bonen werd het vooraf wel genoemd. Maar volgens minister De Jager van Financiën wordt 2011 zeker geen verloren jaar. „Het koffertje weegt zwaarder dan ooit.”
De Jager presenteerde dinsdagmiddag zijn eerste begroting als –weliswaar demissionair– minister. De vorige drie edities van Prinsjesdag nam zijn voorganger Bos (PvdA) de honneurs waar.
Of het ook meteen de laatste keer is dat de CDA’er het befaamde koffertje de Tweede Kamer binnendroeg, daarover wil De Jager –door ingewijden genoemd als de meest waarschijnlijke minister van Financiën in een rechts kabinet– nog niets kwijt. „Laten we eerst maar eens afwachten of dit kabinet er daadwerkelijk komt.”
Uw eerste ‘eigen’ begroting. Tevreden?
„Zeker. Vooral omdat we een stevig begin maken met het op orde brengen van de overheidsuitgaven. Anderzijds bezuinigen we wel op een wijze die oog heeft voor de economie. We nemen daarom ook nog stimuleringsmaatregelen, zoals voor ondernemerschap en innovatie.”
U bezuinigt nu 3,2 miljard euro. Hoe verliep dat traject?
„Het was, mede gezien de demissionaire status van dit kabinet, een hele opgave. Zeker als je daarbij bedenkt hoe weinig zetels CDA en ChristenUnie op dit moment nog hebben in de Tweede Kamer. Vooraf hadden daarom maar weinig mensen gedacht dat we zouden slagen. Maar het is gelukt. We vingen eerder dit jaar al 3 miljard euro aan tegenvallers op. Vervolgens wisten we dat, mits de economie weer zou gaan draaien, we de 1,8 miljard euro uit het aanvullend beleidsakkoord uit 2009 (het crisisakkoord, MtB) zouden moeten besparen. Daarbovenop komen we nu met een extra bezuinigingspakket van 3,2 miljard euro. Er was soms wat overtuigingskracht nodig, maar gelukkig zag iedereen in dat dit noodzakelijk was.”
Wat betekent deze bezuiniging voor een nieuw kabinet?
„Ik geef geen adviezen aan volgende kabinetten, maar we hebben uiteraard wel wat gezwaluwstaart, door hier en daar wat af te stemmen met potentiële meerderheden in het parlement. Ik heb daarom goede hoop dat onze plannen worden overgenomen. En dan is het grote voordeel dat dit kabinet in plaats van 18 miljard euro, het met zo’n 15 miljard euro aan bezuinigingen kan doen om min of meer op een begrotingsevenwicht uit te komen.”
Zou u dat ook adviseren? Uiteindelijk is er vanwege de kosten van de vergrijzing toch veel meer nodig?
„Dat is waar, maar voor dat houdbaarheidstekort is er gelukkig wat meer tijd. Dat hoeven we niet allemaal de komende jaren te doen. Ik denk dat we met deze begroting een degelijk en deugdelijk verhaal hebben neergelegd bij het op orde brengen van de staatsfinanciën. Het is nu aan een volgend kabinet om te beslissen hoe het met deze eerste aanzet verder gaat.”