Binnenland
Minister schrapt windmolens bij Urk

DEN HAAG – Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) schrapt zeven windturbines van het windpark Noordoostpolder, nadat de Tweede Kamer in een motie had gevraagd rekening te houden met het beschermde dorpsgezicht van Urk. Burgemeester Kroon noemt het besluit een stap in de goede richting.

Redactie digitale media
Zeven windturbines zijn geschrapt om het dorpsgezicht van Urk te beschermen. Foto RD
Zeven windturbines zijn geschrapt om het dorpsgezicht van Urk te beschermen. Foto RD

Ze schrijft bovendien in een brief aan de Tweede Kamer, dat een regeling is opgesteld waardoor inwoners van Urk kunnen deelnemen in het park. Ze komt daarmee tegemoet aan de kritiek dat de inwoners van Urk wel de lasten, maar niet de lusten hebben van het windpark.

Burgemeester Kroon van Urk is blij met het besluit. „Maar we zijn er nog niet”, liet Kroon dinsdag weten.

De aanpassing van de plannen voor het grootste windmolenpark van Nederland noemt Kroon „een stap in de goede richting”. Urk vecht al geruime tijd tegen de komst van het windmolenpark omdat het afbreuk doet aan het gezicht op de historische dorpskern.

Van der Hoeven schrapte de zeven turbines na een motie van VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. Daarin werd de regering gevraagd om de horizon van het dorpsgezicht niet onnodig te vervuilen en rekening te houden met cultuurhistorische waarden. Het gemeentebestuur van Urk wil nu van Zijlstra weten of de minister voldoende invulling heeft gegeven aan de motie.

Het windpark gaat 38 molens op land en 48 molens in het IJsselmeer tellen en wordt daarmee het grootste windpark van Nederland. Het kan in de toekomst 400.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer