Onderzoek VN-raad naar aanval Israël
JERUZALEM/ISTANBUL – De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin een internationaal en onafhankelijk onderzoek wordt aangekondigd naar de Israëlische aanval van maandag op een hulpkonvooi voor de Gazastrook. Nederland heeft tegen het onderzoek gestemd.
Wereldwijd wordt gekissebist over de vraag of zowel de Israëlische aanval als de blokkade van Gaza legaal is. Deskundigen en politici halen allerlei internationale regelgeving en precedenten aan over de legaliteit van de blokkade en de aanval, die volgens Israël zijn gelijk bewijzen, maar daarover verschillen de meningen.
De internationale druk op Israël neemt toe om de drie jaar durende blokkade van de Gazastrook op te heffen. De Israëlische premier Netanyahu heeft het kabinet echter al ingelicht dat de blokkade in stand blijft zolang Hamas de vier jaar geleden ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit niet vrijlaat.
Het Turkse parlement heeft de regering woensdag gevraagd alle banden met Israël te heroverwegen. In de verklaring staat ook dat Israël zich formeel moet verontschuldigen voor de aanval op het hulpkonooi voor Gaza, compensatie moet betalen aan de slachtoffers en de verantwoordelijken voor de rechter moet brengen.
De regering van Turkije liet eerder weten bereid te zijn de banden met de Joodse staat te herstellen, nadat Israël besloot alle gevangen activisten vrij te laten. Ankara stelt echter als voorwaarde dat Israël de blokkade van Gaza opheft.
Van het Joods Wereldcongres hoeft Turkije geen tegemoetkoming te verwachten. Het congres noemde de pro-Palestijnse activisten die onderweg waren naar de Gazastrook een „lynchbende.”. De actievoerders hebben de Israëlische militairen met ijzeren staven en andere objecten aangevallen en daarmee de confrontatie op zee uitgelokt, aldus een woensdag uitgegeven verklaring.
De twee Nederlanders die in Israël vastzaten, zijn vanmorgen weer in Nederland aankomen. De vrijgelaten Anne de Jong noemde haar verblijf in de gevangenis in een interview met Radio 1 „heel erg naar.” Ze verbleef op het moment van het interview in het Turkse Istanbul.
Ondertussen is een schip dat onder Ierse vlag vaart onderweg naar de Gazastrook met 1200 ton hulpgoederen aan boord. De Rachel Corrie heeft vijftien activisten aan boord, onder wie de Ierse Nobelprijswinnares Mairead Corrigan-Maguire en Denis Halliday, een voormalige VN-diplomaat.
Paus Benedictus XVI betreurt het geweld dat heeft plaatsgevonden tijdens de actie van het Israëlische leger. „Geweld lost conflicten niet op, maar vergroot hun tragische consequenties en genereert meer geweld”, zei hij aan het eind van zijn wekelijkse algemene audiëntie woensdag.