Buitenland
Obama stopt ontwikkeling kernwapens

De Verenigde Staten zullen uitsluitend in uiterst extreme situaties naar kernwapens grijpen. President Barack Obama heeft dat dinsdag tijdens de presentatie van zijn nieuwe nucleaire defensiestrategie bekendgemaakt. Het aantal omstandigheden waarbij de Verenigde Staten kernwapens kunnen inzetten, wordt flink gereduceerd.

ANP
Obama. Foto ANP.
Obama. Foto ANP.
In een gesprek met The New York Times zei Obama dat zijn aanpak onderdeel is van zijn streven om alle kernwapens overbodig te maken. Hij wil landen stimuleren om hun kernwapens op te geven. Om het goede voorbeeld te geven, gaan de VS geen nieuwe nucleaire wapens ontwikkelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton sprak bij de aankondiging van de plannen van een „mijlpaal”. Volgens minister Robert Gates van Defensie is duidelijker dan ooit dat kernwapens „echt het laatste middel” zijn.

De nieuwe strategie sluit een nucleaire reactie uit in het geval van een aanval op de VS met biologische, chemische of conventionele wapens. Ook zullen de Amerikanen niet terugslaan met kernwapens tegen een land dat dergelijke wapens niet bezit en zich houdt aan het verdrag om geen kernwapens te verspreiden. Een uitzondering maakt hij voor landen die het verdrag zouden schenden zoals Noord–Korea en Iran.

Het nieuwe beleid is een duidelijke koerswijziging. Obama’s voorganger George Bush verklaarde na de aanslagen van 11 september 2001 dat kernwapens mogen worden gebruikt om een biologische of chemische aanval te vergelden.

Obama beklemtoonde dat nucleair terrorisme het grootste gevaar voor de VS is. Hij moet zijn „houding” jegens kernwapens verwoorden voor het Congres, dat dit van elke regering verlangt.

Obama heeft er wat meer van gemaakt dan gebruikelijk. Zo is hij volgende week bijvoorbeeld gastheer op een internationale conferentie over nucleaire veiligheid. Donderdag tekent hij in Praag met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev een nieuwe versie van het Amerikaans–Russische verdrag voor de inperking van hun wapenarsenaal. Dat moet leiden tot duizenden minder kernkoppen.

De nieuwe strategie, opgesteld in het document Nuclear Posture Review, roept weerstand op bij zowel conservatieven als progressieven in de VS. Conservatieve Amerikanen vinden de plannen naïef en gevaarlijk. Progressieve Amerikanen hoopten dat Obama veel verder zou gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer