Binnenland
Urk: megawindpark moet controversieel verklaard worden

Gemeente Urk is zeer teleurgesteld in de commissie voor de milieueffectrapportage. Dit orgaan heeft gisteren een positief geadviseerd over een nieuw windpark ten noorden van Urk, zonder de gemeente Urk en andere instanties te horen. Burgemeester Kroon van Urk roept politiek Den Haag op het megawindpark alsnog controversieel te verklaren.

Regioredactie
Foto van de Stuurgroep Noordoostpolder waarop het windmolenpark is gevisualiseerd. Volgens de commissie geven de visualisaties een goed beeld van het aanzicht en de zichtbaarheid van het windpark.
Foto van de Stuurgroep Noordoostpolder waarop het windmolenpark is gevisualiseerd. Volgens de commissie geven de visualisaties een goed beeld van het aanzicht en de zichtbaarheid van het windpark.
Kroon vindt dat er sprake is van een zwarte dag voor de Nederlandse belastingbetaler. „De minister pompt 1 miljard subsidie in dit project in een tijd waarin er snoeihard bezuinigd moet worden. De subsidie komt voornamelijk terecht bij enkele Duitse grootindustriëlen.” Kroon roept dan ook de politieke partijen in de Tweede Kamer op het megawindpark alsnog controversieel te verklaren.

Het stoort Kroon dat de commissie MER niet de moeite heeft genomen gemeente Urk te horen. „Het meer dan 1000 jaar cultuurhistorisch gezicht van Urk wordt grondig aangetast door de bijna 100 windmolens met een maximale hoogte van 200 meter. Urk verdwijnt achter een ijzeren gordijn. Het IJsselmeer is een van de overgebleven stiltegebieden, waar je de ruimte en de openheid nog kunt beleven. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de commissie MER beweert dat het megawindpark ‘niet leidt tot aantasting van de natuurlijke kenmerken’. „Het gevoel voor wat onder natuur wordt verstaan ontbreekt blijkbaar in de MER-commissie.”

Kroon neemt het niet horen van Urk hoog op. „Deze handelswijze roept vraagtekens op. Het beeld is ontstaan dat er niets gedaan is met de zienswijze van de gemeente Urk en die van andere organisaties.” In totaal zijn er 600 zienswijzen ingediend. Kroon: „Ik kan deze handelswijze van de commissie MER niet uitleggen aan de burger. Het gevoel op Urk leeft dat 600 serieuze zienswijzen van tafel zijn geveegd.” Het gemeentebestuur gaat de verantwoordelijke minister om opheldering vragen.

Met het positieve advies van de commissie voor de milieueffectrapportage is het windmolenpark weer een stap dichterbij gekomen. De commissie voor de milieueffectrapportage concludeert onder meer dat uit de MER blijkt dat het windpark niet leidt tot aantasting van de natuurlijke kenmerken en dat alle alternatieven aan de normen voldoen.

Het beoogde park bestaat uit 93 windmolens in zes lijnopstellingen op land en in het IJsselmeer en is, met een vermogen van circa 450 megawatt, het grootste windmolenpark van ons land. Een serie oude windmolens die ten noorden van Urk staat, zal verdwijnen.

Het positieve advies over de MER past in de voorbereiding van de plannen voor het windpark en is een belangrijke stap in het proces van vergunningverlening. Vergunningaanvragen moeten namelijk door overheden mede aan de MER worden getoetst.

De commissie onderschrijft dat alle alternatieven in de MER aan de normen van onder meer geluid en slagschaduw voldoen. Wat betreft horizonvervuiling is de commissie afgegaan op realistische weergaven van TU Delft. Volgens de commissie geven de visualisaties een goed beeld van het aanzicht en de zichtbaarheid van het windpark.

De commissie is zorgvuldig te werk gegaan. Bij het opstellen van het advies is gekeken naar al de 600 ingediende zienswijzen van burgers, instellingen en organisaties. Commissieleden bezochten daarnaast de windparklocatie. Ook is de Koepel Windenergie Noordoostpolder verzocht om aanvullingen op de ingediende MER.

De gemeente Urk strijdt nog altijd tegen de plannen van het windpark omdat de molens te dicht op de historische dorpskern van het voormalige Zuiderzee-eiland zouden staan. Urk vreest ook dat het „megalomane” windmolenpark als „een ijzeren gordijn” de ontwikkeling van het dorp blokkeert. Het zal moeilijk worden om nog woningbouw of een buitendijkse haven te realiseren.

Burgemeester Kroon presenteerde in februari een alternatief voorstel. Hij wil terug naar het oorspronkelijke idee voor een park van 225 megawatt. Het voorstel uit het vissersdorp betekent een halvering van de plannen van Van der Hoeven.

Kroon wil daarnaast binnen een straal van 7 kilometer rond de vuurtoren geen windmolens laten verrijzen. Bovendien mogen deze niet hoger worden dan pakweg 80 tot 100 meter.

Urk pleit voor gebruikmaking van zonne-energie, aardwarmte en biogas. En dan als laatste, slechts aanvullend, ook nog wat windenergie. „Op deze manier voldoen wij aan de doelstelling voor duurzame energie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer