Buitenland
China haalt banden met Afrika aan

De Volksrepubliek China streeft sinds haar oprichting in 1949 naar nauwe betrekkingen met het Afrikaanse continent. In de jaren zestig van de vorige eeuw konden Afrikaanse studenten zelfs geheel op kosten van de Chinese overheid in China studeren.

De Volksrepubliek China streeft sinds haar oprichting in 1949 naar nauwe betrekkingen met het Afrikaanse continent. foto EPA
De Volksrepubliek China streeft sinds haar oprichting in 1949 naar nauwe betrekkingen met het Afrikaanse continent. foto EPA
Toch waren de leefomstandigheden dus­danig slecht dat de meesten binnen enkele jaren naar huis terugkeerden. Ook racisme speelde daarbij een rol.

Toen China zich in de jaren tachtig meer ging openstellen, kwamen oude vooroordelen tegenover Afrikanen weer bovendrijven. De stereotypen werden niet langer getemperd door communistische idealen.

De afgelopen jaren neemt de Chinese invloed in Afrika in een snel tempo toe. Tijdens de China-Afrikatop in Peking in 2007 kondigde president Hu Jintao aan het aantal Afrikaanse studenten aan Chinese universiteiten in 2009 te willen verdubbelen. Dat voornemen is inmiddels uitgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer