Eilanden in 2030 zelfvoorzienend
Tien eilanden in zes verschillende Europese landen aan de Noordzee moeten over twintig jaar voor een groot deel duurzaam en zelfvoorzienend zijn.
In Den Haag kwamen vertegenwoordigers van de eilanden gisteren bijeen. Zij gaven het startsein voor het zogenaamde Cradle to Cradle Islands-project (C2C).De provincie Friesland coördineert en leidt het project, waaraan eilanden uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland meedoen. Voor Nederland zijn Ameland en Texel aangewezen als proeftuin. „De eilanden worden een etalage van duurzame innovaties op het gebied van water, energie en afval”, aldus gedeputeerde S. H. Galema.
C2C wil de komende vier jaar een groot aantal projecten starten op het gebied van duurzaam water- en energiegebruik en het hergebruik van afval. Zo moet op heel Ameland elektrisch vervoer voor toeristen en eilandbewoners worden geïntroduceerd. „De technieken zijn binnen handbereik. Denk aan de inzet van elektrische scooters die van energie kunnen worden voorzien op diverse oplaadpunten”, aldus woordvoerder Marcel Crul van de TU Delft, nauw betrokken bij C2C.
Op Texel wordt geëxperimenteerd met een duurzaam vakantiehuis met milieuvriendelijke bouwmaterialen als hout en stro die op het eiland geproduceerd worden. Ook zal van algen plastic worden gemaakt dat na gebruik op kan lossen in water.
Voor toeristen moet het mogelijk worden in de toekomst hun mobieltjes via mobiele zonne-panelen op te laden en in hotels gebruik te maken van scheer-apparaten op zonne-energie. Daarnaast wil C2C gesloten sys-temen ontwikkelen voor de drinkwatervoorziening en het energiegebruik op de eilanden.
Projectleider H. Sombekke ziet goede kansen om energie te winnen uit het mengen van zoet en zout water. Ook gaat zij aan de slag met nieuwe afvalwatersystemen op de eilanden. „We gaan de afvalwaterstromen scheiden bij bijvoorbeeld hotels en recreatiewoningen. Het toiletwater gaan we zo behandelen dat er energie wordt opgewekt en de voedingsstoffen worden teruggewonnen. Het overige water wordt gezuiverd, zodat het geschikt is voor irrigatie.”
Bij het project zijn naast de tien eilanden twaalf universiteiten, bedrijven en overheden uit de zes deelnemende landen betrokken. In Nederland leveren naast de provincie Friesland onder meer de TU Delft en watertechnologisch instituut Wetsus een belangrijke bijdrage.
Het doel is dat de tien eilanden in 2030 voor hun grondstoffen niet langer meer afhankelijk zijn van het vasteland en dat de gemeenschappen daar op een duurzame manier leven, aldus gedeputeerde Galema. „Wij verwachten dat het C2C-project uiteindelijk een groot sneeuwbaleffect op het vaste land zal hebben.”
Alle partners komen eind februari in Leeuwarden bij elkaar voor de invulling van concrete plannen van Cradle to Cradle Islands. De komende vier jaar is 3,5 miljoen euro beschikbaar voor verschillende projecten. Prof. dr. M. Braungart, brein achter de Cradle to Cradle-filosofie, toonde zich gisteren tevreden over de plannen. „Het project vraagt om een radicale verandering in denken en doen”, zei hij.