President Robert Mugabe van Zimbabwe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben zondag met elkaar onderhandeld over het delen van de macht in het Afrikaanse land. Ze zouden maandag verder praten. Dat zei Mugabe vannacht na afloop van veertien uur onderhandelen.
Mugabe en Tsvangirai spraken zondag voor het eerst rechtstreeks met elkaar sinds de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen enkele maanden geleden. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die bemiddelt in het conflict in Zimbabwe, was bij het overleg aanwezig. Hij kwam zaterdag aan in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.
Het waren de eerste rechtstreekse gesprekken tussen Mugabe en Tsvangirai sinds de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen enkele maanden geleden.
De partij ZANU-PF van Mugabe en de oppositiepartij MDC van Tsvangirai voeren sinds ongeveer twee weken overleg. Dit moet een einde maken aan de spanningen in Zimbabwe. Beide partijen claimen de overwinning bij de presidentsverkiezingen. Geweld voor en na de stembusgang heeft tientallen Zimbabwanen het leven gekost.
De Zuid-Afrikaanse krant The Star meldde vorige week woensdag al dat de partijen een conceptovereenkomst hebben bereikt. Mugabe zou als president een ceremoniële functie krijgen. MDC-leider Morgan Tsvangirai krijgt volgens de krant als premier de feitelijke macht in handen. Na de volgende verkiezingen zou Mugabe terugtreden. In ruil daarvoor zou hij worden gevrijwaard van strafvervolging voor misdaden die tijdens zijn bewind zijn begaan.
Een groep van tien westerse landen, waaronder Nederland, doet ondertussen een dringend beroep op de regering in Zimbabwe om het verbod op voedselhulp onmiddellijk op te heffen. Anders wacht 5 miljoen Zimbabwanen ernstige hongersnood, meldden diverse Zimbabwaanse media zaterdag.
De landen eisen bovendien dat Zimbabwe ophoudt met het lastigvallen van hulpverleningsorganisaties en dat de veiligheid van hun medewerkers wordt gegarandeerd, zoals ook is afgesproken in de onderhandelingsovereenkomst tussen Zimbabwes politieke partijen.
Sinds de regering begin juni alle humanitaire hulp in de ban deed, zijn meer dan anderhalf miljoen mensen verstoken gebleven van voedselhulp. Gezien de slechte oogst van dit jaar zal het aantal hongersnoodslachtoffers oplopen tot zeker 5 miljoen, voorspelde het internationale Rode Kruis eerder deze week.