Buitenland
Bemiddeling door Kufuor in Kenia mislukt

NAIROBI (ANP/AFP/RTR) – De leider van de Afrikaanse Unie John Kufuor heeft donderdag zijn bemiddelingspoging in Kenia zonder succes beëindigd. Dat heeft Kufuor, tevens president van Ghana, laten weten.

De leider van de Afrikaanse Unie John Kufuor heeft donderdag zijn bemiddelingspoging in Kenia zonder succes beëindigd. Foto EPA
De leider van de Afrikaanse Unie John Kufuor heeft donderdag zijn bemiddelingspoging in Kenia zonder succes beëindigd. Foto EPA
Voormalig secretaris–generaal van de VN Kofi Annan gaat de onderhandelingen voortzetten tussen president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga. Beide partijen stemden ermee in samen te werken ’in een panel met vooraanstaande Afrikaanse persoonlijkheden’ onder leiding van Annan, aldus Kufuor.

Kufuor sprak donderdagochtend nog met Odinga, die Kibaki’s overwinning bij de presidentsverkiezingen van 27 december niet erkent. Ook Amerika’s Afrika–gezant Jendayi Frazer was aanwezig bij de gesprekken. De VS zijn een belangrijke bondgenoot en donor van het Oost–Afrikaanse land.

Kibaki benoemde alvast zeventien nieuwe ministers, allen van zijn eigen Kikuyu–stam. De rest van de kabinetsposten wordt later ingevuld. Odinga, van de Luo–stam, weigert het kabinet te erkennen of er zitting in te nemen. Hij beschuldigt Kibaki van verkiezingsfraude. „De verkiezingen zijn voorbij. Een ieder die denkt dat terug te kunnen draaien, moet weten dat dat niet mogelijk is”, aldus Kibaki woensdag tijdens een bijeenkomst.

Na de verkiezingen lieten honderden mensen het leven bij etnische onlusten en sloegen circa 25.000 Kenianen op de vlucht. Politiebronnen lieten woensdag weten dat de stabiliteit in de meeste delen van het land is teruggekeerd, maar dat er op sommige plekken nog wel schermutselingen worden gemeld. Donderdag dreef oproerpolitie honderd vrouwen uiteen met traangas. Zij hielden een vreedzaam protest in de hoofdstad Nairobi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer