Buitenland
Oppositie Kenia zegt gesprek af

NAIROBI - De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft gisteren een voor vrijdag aangekondigde bijeenkomst met president Mwai Kibaki afgezegd, omdat de uitnodiging de pogingen van internationale bemiddelaars zou ondermijnen. Kibaki maakte de samenstelling van zijn halve kabinet bekend zonder een minister van Odinga’s partij te benoemen.

Buitenlandredactie
NAIROBI – Chaotische taferelen bij de kerk van Leger des Heils in de sloppenwijk Kibera tijdens het uitdelen van voedsel door het Keniaanse Rode Kruis. Meer dan een kwart miljoen mensen zijn de afgelopen weken hun huis ontvlucht als gevolg van het verkiez
NAIROBI – Chaotische taferelen bij de kerk van Leger des Heils in de sloppenwijk Kibera tijdens het uitdelen van voedsel door het Keniaanse Rode Kruis. Meer dan een kwart miljoen mensen zijn de afgelopen weken hun huis ontvlucht als gevolg van het verkiez
Odinga’s woordvoerder zei maandag nog dat Odinga bereid was tot een ontmoeting met Kibaki als die zou plaatsvinden in het kader van internationale bemiddelingspogingen. Maar Odinga noemde gisteren de geplande ontmoeting een „pr-stunt” en beschuldigde Kibaki ervan „de aandacht af te leiden” van de internationale bemiddeling.

Bitterheid en wantrouwen over het politieke geweld na de verkiezingen van 27 december staan kennelijk een snelle oplossing van de geschillen tussen beide rivalen in de weg. De internationale bemiddelingsinspanningen gaan ondertussen door. De voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), de Ghanese president John Kufuor, arriveerde in Kenia om het voortouw te nemen bij de bemiddeling. Kufuor krijgt daarbij steun van verschillende andere voormalige en huidige Afrikaanse leiders, zoals de voormalige Mozambikaanse president Joachim Chissano.

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama, wiens vader een Keniaan was, belde persoonlijk met Odinga. De Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Gordon Brown boden beiden hun steun aan voor de AU-bemiddeling.

Na het uitbreken van het conflict over de verkiezingsuitslag suggereerden tal van betrokkenen de vorming van een regering van nationale eenheid, een oplossing die des te aanbevelenswaardiger lijkt doordat de oppositie in het parlement een grote meerderheid behaalde. Kibaki zag er vooralsnog vanaf die suggesties te honoreren. Hij benoemde de helft van zijn kabinet en een vicepresident zonder een enkele portefeuille te reserveren voor de partij van Odinga. De meeste posten gingen naar Kibaki’s eigen partij. Kalonzo Musyoka, een presidentskandidaat die slechts 9 procent van de stemmen vergaarde, werd tot vicepresident benoemd. Een lid van Musyoka’s partij werd minister van Informatie.

Het voorlopige dodencijfer van de ongeregeldheden wordt door de regering op ongeveer 500 gesteld. De oppositie noemt evenwel een aantal van rond de duizend dodelijke slachtoffers. Er zouden ruim 250.000 mensen voor het geweld op de vlucht zijn geslagen.

Een week nadat een woedende menigte een kerk in het West-Keniaanse Eldoret in brand had gestoken, waarbij zeker 35 mensen omkwamen, worden nog steeds lijken in de buurt van de kerk gevonden.

Onveiligheid, angst en wegversperringen belemmeren de hulpverlening in Kenia, in het bijzonder rond de West-Keniaanse stad Eldoret. Ook de hulpverlening aan buurlanden van Kenia, die normaal grotendeels via Kenia verloopt, dreigt vertraging op te lopen. Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft dit gisteren gezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer