Binnenland
Brinkman houdt vol: Ik wist er niet van

Mr. L. C. Brinkman houdt vol dat hij tot de Zembla-uitzending, waarin klokkenluider Bos de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem openbaar maakte, niet wist van wetsontduiking in de bouwsector. Wel klaagden topmannen van grote bouwbedrijven bij hem over problemen met bedrijfscontinuïteit en kwaliteit van het af te leveren werk.

Redactie politiek

Dat zei de voorzitter van de brancheorganisatie AVBB vrijdagmorgen voor de parlementaire enquête bouwnijverheid. „Vertegenwoordigers van de bouw spraken mij aan op onoverzichtelijkheid van het systeem van aanbesteding. Op grond van deze signalen zijn wij gaan praten over een nieuw aanbestedingsreglement.” Brinkman heeft hieruit echter nooit opgemaakt dat bedrijven structureel de mededingingswet ontdoken, zo gaf de oud-CDA-leider vrijdagmorgen aan.

Op de vraag van de enquêtecommissie of de topmensen van de bedrijven de achterliggende jaren op de hoogte waren van de bouwfraude, antwoordde hij ontwijkend. Na veel aandringen kwam de AVBB-voorzitter niet verder dan: „Ja, men moet daar in het algemeen gesproken van op de hoogte zijn geweest.”

Brinkman verweet politiek Den Haag de laatste jaren weinig prioriteit te hebben gelegd bij de bouwsector. „Er is een tijd geweest dat de minister-president zelf regelmatig overlegde met de top van de bouw. Later werd dat de vakminister. Tegenwoordig is het de staatssecretaris.”

Hij bepleitte vanmorgen de instelling van een tuchtraad „zodat de bouwbranche een bepaald zelfreinigend vermogen aan de dag kan leggen.” Volgens hem zou zo’n tuchtraad een nuttige aanvulling kunnen zijn op de sinds 1998 bestaande Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma), die tot taak heeft ongeoorloofde kartelvorming op te sporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer